EXCLUSIV VIDEO| De ce se propagă atât de rapid incendiile în secțiile ATI. Ce arată un experiment

Publicat: 01/10/2021, 15:20

Un experiment făcut la solicitarea publicației Gândul de un distribuitor de generatoare de oxigen arată că orice scânteie oricât de mică ar fi este suficientă pentru a aprinde focul în prezența unei concentrații de oxigen.

Vedem, mai întâi, cum arde o bucată de hârtie în mod obișnuit, în aerul pe care îl respirăm. Apoi, vedem ce se întâmplă cu hârtia și cum arde o apropiem de oxigenul medical. Puteți observa că hârtia arde mult mai repede și la o temperatură mai mare față de arderea obișnuită.

Gheorghe Stoian, un inginer care lucrează cu aparatura medicală din spitalele românești, a explicat pentru Gândul că focul într-o secție de Terapie Intensivă se poate aprinde din mai multe motive, inclusiv din cauza unei simple defecțiuni de la nivelul instalației electrice sau de la o priză defectă.

Cum se poate propaga flacăra

Poate să fie ba din cauza unei defecțiuni de la nivelul unui aparat, ori de la o priză care nu este conformă și imediat poate face o flamă. E suficientă o scânteie în preajma unei concentrații de oxigen și se poate aprinde totul. Știm foarte bine că focul este întreținut de oxigen.Pentru ca el să ardă are nevoie de oxigen și cu cât primește mai mult oxigen, cu atât flacăra este mai mare. Flacăra într-un mediu normal arde închis, mocnit, însă în momentul în care ai băgat oxigen arderea se întreține”, spune inginerul.

În continuare, inginerul spune că în multe spitale din România lipsesc elemente de siguranță, cum ar fi detectorii de flacară.

Toate secțiile de terapie intensivă ar trebui supravegheate video. Nu în toate spitalele sunt supravegheate. Foarte puține saloane dispun de acești detectori de incendiu. E nevoie de senzori ca să avertizeze și să măsoare atunci când concentrația de oxigen este mai mare. Medicii și asistenții nu stau mereu în salon. Este nevoie de un centru de supraveghere în fiecare spital pentru a depista aceste lucruri și în fiecare cameră să există acele dispozitive care să avertizeze atunci când concentrația este prea ridicată pentru a se lua urgent măsuri, explică inginerul Gheorghe Stoian.

Incendiile cu victime din pandemie

Începând cu 14 noiembrie 2020, au izbucnit 12 incendii la spitalele din România. Unele au fost minore și au fost stinse de angajați, altele au degajat doar fum și au eu existat intoxicații cu fum. În schimb, altele au dus la moartea a zeci de pacienți care erau internați acolo.

Reamintim că un incendiu puternic a izbucnit, vineri, 1 octombrie, la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Inițial autoritățile au anunțat că 9 pacienți de la Terapie Intensivă au murit, însă procurorul de caz a declarat ulterior că sunt, de fapt, 6  decese. Totodată, alți zeci de pacienți au fost evacuați și transferați la alte trei spitale.

Spitalul Județean Piatra Neamț (14 noiembrie 2020), 10 decese.  În valul doi al pandemiei un incendiu a curmat 15 vieți la Spitalul din Piatra Neamț și medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri grave. Ulterior, acesta a fost transferat în Belgia. Ancheta în acest caz nu a fost finalizată nici până în acest moment.

 Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș (29 ianuarie 2020), 17 decese. A urmat valul 3 unde a ars secția ATI de la Spitalul Matei Balș din Capitală și unde au murit 17 oameni.  Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp. A cincea victimă a fost găsită carbonizată, în baie, la câteva ore după incendiu. În total, bilanțul deceselor a urcat la 17 zilele următoare. Patru saloane au fost distruse în urma incendiului.

Spitalul Victor Babeș și TIR-ul ATI (3 morți). Pe 12 aprilie, alimentarea cu oxigen din autospeciala de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” din București s-a blocat din cauza unei erori umane, arată primele concluzii în dosarul producerii acestei tragedii. Trei bolnavi de COVID-19, care erau internați acolo, au murit în 12 aprilie 2021. Doi angajați au fost reținuți.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”