Gândul Euro Industry SUMMIT | Florin Spătaru: „Avem direcții precise în care trebuie să investim”

Publicat: 09/04/2024, 14:11

Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, a declarat în cadrul evenimentului „Gândul EURO Industry SUMMIT” că Guvernul României are în dezbatere publică strategiile de creștere a competitivității și de industrializare.

„Consider important ca europarlamentarii romani si Guvernul care va fi mandatat din anul 2025 să devină promotori ai industrializării europene. Bineînțeles, România, țară aflată la granița conflictului dintre Ucraina și Rusia va face parte din această strategie de industrializare.

Începând cu anul 2022 am făcut primii pași în această direcție, am venit cu o schemă pentru industria prelucrătoare. Pentru prima oară, companiile mari au avut acces la finanțare și au putut să se finanțeze pe proiecte mari de peste 50 de milioane de euro. În perioada următoare vom avea o strategie pe competitivitate și avem în dezbatere publică o strategie pe industrializare. Haideți să fim foarte pragmatici și să direcționăm banii, nu câte puțin pentru toată lumea, ci prioritizând sume importante către sectoare strategice unde suntem competitivi. România are resurse, are un mix energetic favorabil, și are un capital uman pe care foarte puține țări europene îl au.

În același timp, avem un dezechilibru economic major, o diferențiere foarte mare între diversele regiuni, care trebuie echilibrat prin măsuri directe, coerente. Cum? Incluzând în toate schemele de ajutor de stat pe care le vom genera de acum încolo, criterii privind deficitul balanței comerciale, tehnologiile verzi si investiții in zone cu activitate economica scăzută”, a precizat Florin Spătaru.

Fostul ministru al economiei a declarat că nu avem nevoie de o strategii complexe, ci de masuri simple, pragmatice, pentru că avem direcții precise în care trebuie să investim.

„Avem un raport al Băncii Mondiale care ne spune cât ne costă obiectivul de decarbonizare. Dacă până acum nu ne-a costat foarte mult sau poate ne-a costat foarte mult, dar nici n-am evaluat, de acum încolo, de la acel 68% nivel de decarbonizare pe care l-am atins în 2019, până la 90%, valoarea investițiilor este de 300 de miliarde de dolari. Efortul trebuie sa fie unul comun – stat și mediul privat, orientat către următoarele domenii: energie, transport, industrie, sectorul rezidențial, agricultură și silvicultură. Nu ne trebuie o strategie mai complexă, mai complicată, pentru că avem aceste direcții în care trebuie să investim.

Important este însă ca în bugetele naționale, din 2025 încolo, să se regăsească sume dedicate pentru investiții cu impact in diminuarea schimbărilor climatice și reducerea emisiilor de CO2 – stocare și utilizare a carbonului, retehnologizare, sau planuri aplicate pentru eliminarea sau reducerea emisiilor de CO2 în transporturi. Fără o coerență, fără o continuitate în aceste planuri, orice am discuta de acum încolo privind îndeplinirea acelui obiectiv este zero și v-o spune un om care venit din industrie și care a încercat să încurajeze dezvoltarea industrială în România, în această perioadă”, a adăugat acesta.

Pe de altă parte, Florin Spătaru, a apreciat dialogul coerent și constructiv pe care l-a purtat în cadrul conferinței „Gândul EURO Industry SUMMIT”.

„Este un dialog foarte bun atât între reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului, europarlamentari, dar și mediul de afaceri. Cred că a fost o discuție tranșantă, directă, mai ales că această oportunitate de industrializare europeană, dar și industrializarea României, din punctul meu de vedere reprezintă o prioritate. Cel mai mare potențial de creștere mare în perioada următoare în Romania poate veni din industrie. Producția industrială a scăzut, dar avem aceste capacități de producție, avem un mix energetic foarte bun și ar trebui să ne gândim în viitor, nu pe termen scurt ci pe termen lung, cum vom putea să revenim hub industrial european”, a spus Florin Spătaru.

Conferința „Gândul EURO Industry SUMMIT”

Conferința „Gândul EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României, Oportunități pentru industria românească în Uniunea Europeană a avut ca teme:
• Creșterea competitivității industriei românești și a celei europene;
• Regândirea EU Green Deal (Pactul Verde European) și adaptarea lui la realitate;
• Construirea unui Pact Industrial care să sprijine concret industria (în spiritul Declarației de la Anvers);
• Soluții pentru asigurarea unor costuri competitive la electricitate, forță de muncă, contracararea concurenței neloiale Sprijin financiar din fonduri europene și naționale pentru soluții tehnologice de decarbonizare pentru industria oțelului,
aluminiului, cimentului și altele;
• Soluții realiste de sprijin pentru industria auto si tranziția sa către targeturile europene;
• Construirea unei strategii de a folosi toate oportunitățile europene in domeniul digitalizării și inteligenței artificiale; Soluții pentru strategia industrială a României;
• Soluții de finanțare pentru proiectele strategice ale României

„GÂNDUL Euro Industry Summit – Valorificarea potențialului României” a fost onorată de prezența miniștrilor Radu Ștefan Oprea, ministrul Economiei, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a consilierului de stat din cadrul Cancelariei prim-ministrului, Florin Spătaru, secretarului de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proieteclor Europene, Teodora Preoteasa, a europarlamentarului Cristian Bușoi, președintele Comisiei Industrie, Cercetare și Energie (ITRE).

Partenerii „EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României au fost: Grampet, LIBERTY Galați, PMI, ALRO, Profi, Vodafone, Agro Chirnogi, Fabrica de Zahăr Luduș, OMV Petrom, Elsid, Electrica, Transgaz, Hidroelectrica.

CITEȘTE ȘI:

Gândul Euro Industry SUMMIT | Radu Oprea, ministrul Economiei: „Captarea și stocarea carbonului, o oportunitate pentru România”

Gândul Euro Industry SUMMIT | Ajay Aggarwal, LIBERTY: „Avem planuri revoluționare de a produce oțel verde la Galați” – PUBLICAT

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia