VIDEO | Medicul cardiolog Dragoș Vinereanu, sfaturi despre hipertensiunea ținută sub control. Cum să ne ascultăm inima și care este limbajul ei

Publicat: 11/02/2023, 17:11
Actualizat: 11/02/2023, 17:25

Prof. dr. Dragoș Vinereanu, supranumit și „doctorul de inimi’’, este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 11 februarie, începând cu ora 19:00. Printre altele, reputatul medic a spus cum să ne ascultăm inima și care este limbajul ei, dar mai ales cum să ținem sub control hipertensiunea.

„În primul rând este consumul de sare (…). Chiar și pâinea obișnuită are mult prea multă sare în România, față de ce se întâmplă în SUA, de exemplu, unde lucrurile sunt mult mai bine reglementate de catre organizația lor… „Food and Drug Administration (FDA)/Administrația pentru Alimente și Medicamente”. Apoi fumatul, care știm că crește tensiunea. Oprirea fumatului determină scăderea cu 5-10 mm coloană de mercur a tensiunii arteriale. Și efortul fizic este foarte important, iarăși, știm că scade tensiunea arterială tot cu valori semnificative pentru un pacient hipertensiv”, a explicat medicul Dragoș Vinereanu.

„Făcând toate lucrurile acestea, prin modificarea radicală a stilului de viață, ai șansa să nu ajungi la medicamente. De obicei, tratamentul trebuie ținut toată viata, fără să mai poți să îl întrerupi”, a fost concluzia reputatului „doctor de inimi”.

Proverbe despre inimă

La un moment dat, într-o atmosferă destinsă, realizatorul Adrian Artene a adus în discuție și câteva proverbe legate de inimă:

  • „Lacrimile de ceapă nu ating inima”;
  • „Inima vede mai departe decât capul”;
  • „Nimic nu e imposibil pentru o inimă dornică să realizeze”;
  • „Puneți-vă frâu la gură și lacăt la inimă”;
  • „Primul nostru profesor este propria inimă („Dacă știm s-o ascultăm”, a venit imediat replica invitatului său)”;
  • „Un cuvânt pornit din inimă ne ține cald trei ierni”.

Mesaje de la inimă

În timpul discuției, invitatul a fost întrebat ce mesaje i-a dat inima și nu le-a ascultat.

„Pe măsură ce capeți experiență și evoluezi din punct de vedere profesional, spiritual și intelectual, înveți să asculți inimia și înveți limbajul prin care ea îți dă semnale. La început, de multe ori, nu mi-am ascultat inima și de cele mai multe ori nu a fost bine”, a recunoscut medicul, vorbind și despre comunicarea cu Divinitatea.

„Se face prin inimă și toată această accesare a multidimensionalității a marelui Univers și a lui Dumnezeu se face prin inimă”, a mai spus el.

Dragoș Vinereanu a realizat numeroase premiere medicale în domeniul cardiologiei și a fost președintele Societății Române de Cardiologie.

El este președintele Senatului UMF „Carol Davila” și profesor universitar, doctor în științe medicale, șef al secției de cardiologie 2 de la „Spitalul Universitar de Urgență” din Capitală și a fost decorat, în 2002, de președintele României cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.

Dialogul pe care l-a purtat cu Adrian Artene a fost ca o intervenție pe cord deschis. Cunoscutul medic a răspuns la întrebările dacă iubim cu inima sau cu mintea și dacă îl găsim pe Dumnezeu în inima noastră.

Dragoș Vinereanu este de părere că inima este „motorul” sufletului nostru și că, dincolo de dimensiunea ei anatomică, inima înseamnă… iubire.

Urmărește podcastul integral cu Dragoș Vinereanu doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase