Podcast ALTCEVA | Dan Puric, despre „rănile din existența noastră”: «Cine ne asigură demnitatea creștină, dacă nu martirii noștri?» (VIDEO)

Publicat: 14/01/2024, 19:40
Actualizat: 14/01/2024, 21:50

Dan Puric a fost invitatul lui Adrian Artene, la podcastul „Altceva”, marcând astfel „Ziua Culturii Naționale”. Au discutat, printre altele, despre Eminescu, limba română și Dumnezeu, dar actorul a vorbit și despre „rănile din existența noastră”, amintind de «Fenomenul Pitești».

„Pe de altă parte, cât a fost de crud «Fenomenul Pitești»… ne-a lăsat speranța că nimic nu ne va clinti. Dacă acolo nu s-au clintit ființe… ce poate să existe de o cruzime mai mare decât a existat la «Fenomenul Pitești»?”. De la această întrebare, adresată de realizatorul podcastului, a plecat discuția.

„Tu știi ce-a fost acolo? Am o cărticică acasă… «Scrisori de la ITSETIP». Era Pitești scris invers, că ei învățaseră să scrie invers, ca să nu-i prindă. A fost ceva, cum să zic, satanic. (…) S-a studiat foarte mult la Moscova, cum să-i distrugă.(…) Nimeni nu-și cere scuze, pentru atrocități, pentru familii distruse, pentru destine distruse.(…) Cine ne asigură demnitatea creștină, dacă nu martirii noștri și suntem atât de aproape de ei?! Gândește-te că mulți au murit acum, de curând, cei care au mai supraviețuit din închisori”, a afirmat actorul Dan Puric, la podcastul Altceva.

„Îmi mărturisea regizorul Toma Enache, cel care a realizat filma despre «Fenomenul Pitești», că au filmat acolo și că… boceau pereți”, a intervenit, emoționant, Adrian Artene.

„Ce expresie! Pe mine m-a chemat cineva într-un subsol, aici, prin București, că vrea să facă teatru și am zis… «Nu pot, simt ceva aici!». Și după aceea am aflat că a fost beciul Securității, unde-i băteai. Gândește-te că Eminescu a murit asasinat, n-a murit nebun. Ăștia, vezi, acum, îl omoară ei… Vă spunem noi cum a murit. Marile valori, în România, au fost asasinate. De-aia ți-am zis că Eminescu și-a asumat această Golgotă. Total și-a asumat. (…) Știi ce scria în testamentul lui Avram Iancu? «Îmi doresc ca acest popor să fie fericit”». N-a zis că își dorește șă plece în Dubai-i, să aibă vile. Iar Eminescu… «Iubesc acest popor bun, blând, omenos, pe spatele căruia diplomaţii croiesc charte şi războaie, zugrăvesc împărăţii despre care lui nici prin gând nu-i trece». Zici că a scris-o ieri. Iubesc acest popor bun, blând, milos! N-a zis… acest popor corupt, jegos, plin de lichele”, a completat actorul Dan Puric.

Ediție specială de „Ziua Culturii Naționale”

Omul de cultură Dan Puric a fost invitatul lui Adrian Artene, într-o ediție specială a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, care va a avut premiera sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, pe canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.

15 ianuarie, ziua în care, în 1850, se năștea Mihai Eminescu, a devenit, începând cu anul 2011, Ziua Culturii Naționale. În perfect acord cu momentul și cu menirea sa, „Altceva cu Adrian Artene” marchează „Ziua Culturii Naționale” cu o discuție „GREA” cu IMENSUL Dan Puric. O discuție care, desigur, se află la mâna și inspirația celui despre care putem spune, negreșit, că este unul dintre cei mai puternici ambasadori ai culturii românești.

„Este o plăcere să stau de vorbă cu Dan Puric căruia i-am propus să ne bucurăm dialogând despre esența culturii din România, iar Maestrul a acceptat și îi mulțumesc nespus pentru acest lucru. Așadar, sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, privitorii „Altceva” vor avea ocazia să participe alături de noi la o poveste despre poporul român, despre omenie, despre omul liber, dar și despre puterea credinței. Desigur, invitatul meu a vorbit cu respect despre valorile culturale, despre Mihai Eminescu, Petre Țuțea sau Mircea Eliade. Te invit să urmărești o ediție specială ALTCEVA, ediție în care mi-am dorit să punctez cum se cuvine «Ziua Culturii Naționale»!”, a spus realizatorul podcastului, Adrian Artene.

Dan Puric, un invitat mai mult decât potrivit, având în vedere multitudinea de premii naționale și internaționale pe care respectatul actor, eseist, autor și regizor de teatru le-a obținut de-a lungul timpului, grație activității sale culturale.

Podcastul integral poate fi vizionat aici:

Vă recomandăm și:

VIDEO. Dan Puric, interviu „greu”, de „Ziua Culturii Naționale”: „Eminescu a aprins câte o lumânare fiecarui voievod. Nu i-a lăsat să moară”

VIDEO. Dan Puric, mesaj dur de Ziua Culturii:„Tinerii știu despre Ștefan cel Mare că e un bulevard. România de azi e o țară deformată, e o țară-pradă”

VIDEO | Dan Puric, invitat la ALTCEVA: ”Eminescu ne-a scos din iobăgia conștiinței”

VIDEO | Dan Puric, invitat la ALTCEVA: ”Nu pot să îmi dau tradiția, nu pot să îmi dau credința, nu pot să dau taina de a fi”

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia