VIDEO | Academicianul Răzvan Theodorescu a fost înmormântat cu onoruri militare. „Este regretat de întreaga lume culturală. Trebuie să fim demni de moștenirea pe care o lasă”

Publicat: 08/02/2023, 18:33

Prieteni apropiați, oameni de cultură, politicieni, foști colaboratori și studenți au venit la Cimitirul Bellu pentru a-i aduce un ultim omagiu și a-l conduce pe ultimul drum pe academicianul Răzvan Theodorescu, personalitate de excepție a culturii române contemporane, reputat istoric al culturii, fost vicepreședinte al Academiei Române și fost ministru al Culturii.

Printre cei prezenţi la ceremonia de înmormântare, cu onoruri militare, s-au numărat fostul preşedintele Emil Constantinescu, foştii premieri Adrian Năstase şi Petre Roman, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, prefectul Capitalei, Toni Greblă, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor, acad. Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Petru Lucaci, și preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman.

Răzvan Theodorescu a fost înmormântat în Parcela Academicienilor din Cimitirul Bellu.

„Răzvan Theodorescu a fost un reprezentant de vârf al culturii române”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a spus că s-a raportat mereu cu admirație la mandatul de ministru pe care academicianul Răzvan Theodorescu l-a deținut și, totodată, a fost surprins de deschiderea acestuia către dialog.

„A avut o viață plină. Profesorul Răzvan Theodorescu a fost un reprezentant de vârf al culturii române, un mare istoric de artă, un excepțional ministru, un profesor desăvârșit, un mentor pentru cei tineri. Eu m-am raportat întotdeauna cu smerenie și cu admirație la mandatul dumnealui de ministru, având în vedere poziția vremelnică pe care o ocup acum. Am găsit întotdeauna la dumnealui deschidere, un sfat bun, o deschidere spre dialog cum puțin găsești având în vedere experiența și poziția dumnealui.

Este regretat de întreaga lume culturală și, din păcate, este un lucru cu care începem să ne obișnuim. O generație de mari oameni de cultură merge la Dumnezeu. Trebuie să fim demni de moștenirea pe care o lasă.

Cineva spunea foarte bine că moștenirea nu este ceea ce primești, este ceea ce lași după tine. Răzvan Theodorescu a lăsat foarte mult și este rândul celor care îl urmează să îi ia exemplu și să lase în urma lor ceva ce merită apreciat și care să dăinuie”, a spus ministrul Lucian Romașcanu.

Foști și actuali oameni politici au fost prezenți la înmormântarea academicianului Răzvan Theodorescu

”Ne-a părăsit o personalitate puternică a vieții publice românești”

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a spus că România a pierdut o personalitate puternică, un intelectual de cea mai înaltă calitate.

„Ne-a părăsit încă o personalitate puternică a vieții publice românești. A fost un mare om de cultură, un om dedicat binelui public, un om care a fost implicat în viața cetății cum puțini sunt. Trebuie să ne gândim să ne prețuim mai mult valorile atunci când ele sunt în viață.

Oameni valoroși se nasc rar, intelectuali de cea mai înaltă calitate și care să se implice plenar în viața cetății se găsesc și mai rar. Regret că un asemenea om a trecut în neființă. Trebuie să-i ținem memoria vie și să ne amintim întotdeauna de ceea ce a făcut pentru această țară. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus prefectul Toni Greblă.

„A fost și rămâne unul dintre cei mai însemnați oameni ai științei și culturii românești. În același timp, acesta a fost o personalitate deosebită în viața social-politică și culturală românească. Ca istoric și ca om al societății va fi în continuare foarte greu de înlocuit”, a spus un bărbat prezent la ceremonia de înmormântare.

Academicianul Răzvan Theodorescu a murit în 6 februarie, la 83 de ani. Răzvan Theodorescu a fost vicepreședinte al Academiei Române din 2018, fiind membru al acestui for din 1993. Totodată, a fost istoric de artă și politician, senator din partea PSD în perioada 2000-2004, dar și ministru al Culturii în perioada 2004-2008.


CITEȘTE ȘI:

Sicriul cu trupul lui RĂZVAN THEODORESCU a fost depus la Clubul Academicienilor

VIDEO | Ultima apariție a lui Răzvan Theodorescu într-o emisiune televizată. Ce confesiune tulburătoare a făcut despre MOARTE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Apare o nouă obligație în România. Se aplică în toate magazinele și restaurantele, fără excepție
Traiul românilor, tot mai dificil. Ce scumpiri vor urma
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Aștept cu nerăbdare". Florin Piersic, noi declarații despre starea sa de sănătate. Dorinţa arzătoare a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Copacii care au supraviețuit bombei atomice lansate asupra Hiroshima
×