VIDEO | De ce a declarat Lavrov că Rusia vrea „eliberarea Donbasului” (DOCUMENTAR)

Publicat: 31/05/2022, 19:30

O „prioritate necondiționată” a operațiunii speciale din Ucraina este eliberarea Donbasului. Pe de altă parte, oamenii ce locuiesc în alte teritorii ale Ucrainei să decidă ce vor să facă, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov transmite agenția rusă de presă RIA Novosti, care citează un interviu acordat de șeful diplomației de la Moscova postului francez de televiziune TF1.

„Eliberarea regiunilor Donețk și Lugansk, recunoscute de Federația Rusă ca state independente, este o prioritate necondiționată”, a spus Lavrov.

„Obiectivul nostru evident este, desigur, să scoatem armata ucraineană și batalioanele ucrainene din regiunile Donețk și Lugansk. În ceea ce privește restul teritoriilor din Ucraina, unde există oameni care nu doresc să rupă legăturile cu Rusia, decizia va aparține oamenilor din acele regiuni. Nu cred că vor fi fericiți să se întoarcă sub un regim neonazist care este complet rusofob. Este la latitudinea poporului însuși să decidă”

Ce a spus Lavrov despre starea de sănătate a lui Putin

Interviul a avut și sare și piper. Una dintre cele mai piperate aspecte discutate de Serghei Lavrov, însă a fost starea de sănătate a liderului de la Kremlin. Iar mesajul a fost unul ferm.

„Știți, președintele Putin apare în public în fiecare zi. Îl puteți vedea pe ecrane, îi puteți citi discursurile, îi puteți asculta discursurile. Nu cred că oamenii sănătoși la cap pot vedea în acest om vreun simptom de boală”, a răspuns Lavrov.

Pe de altă parte, regizorul american Oliver Stone a declarat, în urmă cu câteva zile, într-un interviu acordat lui Lex Fridman, că președintele rus Vladimir Putin a avut cancer, dar l-a învins, potrivit Business Insider.

„Țin minte asta. Putin a avut cancer, dar s-a vindecat”, a declarat Stone.

În luna mai 2022, site-ul de investigații Proekt scria că Vladimir Putin ar avea cancer de tiroidă.

În plus, Lavrov a susținut că Rusia nu va anexa republicile autoproclamate Donețk și Lugansk. „Prioritatea noastră absolută este eliberarea regiunilor Donețk și Lugansk, care sunt acum recunoscute de Federația Rusă ca state independente. Aceasta nu este o anexare. Este o operațiune militară solicitată de statele suverane ale Republicii Populare Donețk și ale Republicii Populare Lugansk, în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite, care prevede, la articolul 51, dreptul la autoapărare individuală și colectivă. Apărăm oamenii și îi ajutăm să își restabilească integritatea teritorială”.

Lavrov a declarat că operațiunea militară din Ucraina era necesară

Tot el a susținut că operațiunea militară din Ucraina era necesară.

„Știți, spre deosebire de colegii noștri occidentali, noi nu căutăm o demonstrație de forță. Nu căutăm aprobare sau succes pentru acțiunile pe care le întreprindem pe scena internațională. Facem ceea ce suntem obligați să facem: protejăm oamenii și protejăm limba rusă, care a fost discriminată și atacată în mod direct de regimurile succesive din Ucraina, atât sub Poroșenko, cât și sub Zelenski. Protejăm Ucraina de nazificare, care are loc de mulți ani, cu complicitatea directă a Occidentului. Occidentului nu i-a păsat ce s-a întâmplat cu limba rusă, cu educația rusă, cu presa rusă, care au fost interzise prin lege. (…) Timp de mulți ani am îndemnat Occidentul să nu facă din Ucraina o țară antirusească. Cu alte cuvinte, amenințarea directă la adresa frontierelor noastre – împotriva căreia am avertizat de mulți ani – a fost complet ignorată. De aceea, operațiunea noastră militară a fost inevitabilă”, a preczat Lavrov.

Lavrov a susținut în interviul oferit publicației franceze că ucraineni bombardează zonele locuite și că militarii ruși protejează civilii.

„Bineînțeles, oamenii mor. Dar dacă operațiunea durează atât de mult, așa cum vedem acum, este în primul rând pentru că armata rusă a primit ordin să evite cu orice preț orice atac, orice lovitură împotriva infrastructurilor civile. Ar trebui să fie vizate doar infrastructura, echipamentele și personalul militar. Acționăm într-un mod complet diferit față de armata ucraineană și de batalionul neonazist ucrainean, Regimentul Azov, care pur și simplu folosesc civilii ca scuturi umane. Dacă ați fost acolo, probabil că ați văzut sau ați auzit cum aceste batalioane ucrainene plasează armament greu în zonele rezidențiale, lângă școli, spitale și grădinițe. Probabil că știți, de asemenea, cum bombardează în mod regulat Donețk, zonele rezidențiale ale acestui mare oraș, cum suferă civilii”, a afirmat Lavrov.

Intre timp, luminița de la capătul tunelului nu se întrevede. Încercările de mediere între Moscova şi Kiev în războiul rus din Ucraina se află în continuare într-un punct mort.

Rusia ar fi înființat „lagăre de filtrare” și pe teritoriul său, lângă granița cu Estonia, pentru a-i împiedica să fugă în Estonia pe ucrainenii care au fost forțați să treacă în Rusia, afirmă Petro Andriuschenko, un consilier al primarului Mariupol, citat de The Kyiv Independent. Potrivit oficialului, locuitorii Mariupolului care se aflau într-o astfel de tabără au spus că acolo condițiile erau mult mai dure în comparație cu „lagărele de filtrare” din zonele ocupate de ruși din Ucraina.

În același timp, într-o zonă ocupată temporar de Rusia în regiunea Doneţk, mai mulți soldaţi angajaţi prin contract în armata rusă i-au ameninţat cu moartea pe generalul Valeri Solodciuk şi pe gărzile sale de corp, după ce acesta a încercat să reia un atac împotriva ucrainenilor. Aceste detalii provin dintr-o interceptare a unei discuţii telefonice între un soldat rus şi soţia sa din Rusia, făcută publică de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?