Un val de caniculă va lovi de săptămâna viitoare România. Termometrele ajung la 38 de grade Celsius / Căldura excesivă afectează Europa și SUA / Incendii puternice de vegetație în Spania

Un val de caniculă va lovi de săptămâna viitoare România. Termometrele ajung la 38 de grade Celsius / Căldura excesivă afectează Europa și SUA / Incendii puternice de vegetație în Spania
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 19/06/2022, 08:36
Actualizat: 19/06/2022, 08:41

Un val de caniculă va lovi de săptămâna viitoare România, Grecia și Bulgaria. Căldura excesivă afectează toată Europa, spun meteorologii.  Din cauza căldurii, în Spania au loc puternice incendii de vegetație.

„Este posibil ca începând de săptămâna viitoare să înregistrăm în România primele zile cu temperaturi care să atingă și să depășească 35 de grade, ceea ce înseamnă că vom avea caniculă. Temperaturile vor depăși 35 de grade începând din partea de vest a țării, deci în Câmpia Română, după care și în zonele sudice este posibil ca spre finalul săptămânii, până în 27 iunie, să consemnăm valori de până la 37-38 de grade Celsius.

Dacă se va impune, pentru anumite zone, în funcție de atingerea recordurilor climatice, luăm în considerare emiterea – și nu trebuie să excludem niciodată această posibilitate – de coduri pentru caniculă”, a declarat, la Digi24, Elena Mateescu, directorul ANM.

Vreme extremă în Spania: Din cauza caniculei, țara se confruntă cu incendii de vegetație

Spania se luptă cu incendiile de vegetație, în timp ce țara este cuprinsă de caniculă, anunță Reuters.

Pompierii s-au luptat sâmbătă pentru a ține sub control incendiile de vegetație din Spania, iar oamenii au căutat să se răcorească folosind ventilatoare, stând la umbră și consumând multă apă. Spania se confruntă cu un val de căldură neobișnuit pentru luna iunie care a dus temperaturile aproape de maxime record.

Spania se îndreptă spre cele mai ridicate temperaturi de început de vară din ultimele decenii, cu prognoze între 40-42 de grade Celsius în Zaragoza, în nord-est, și în zone din Navarra și La Rioja, în nordul Spaniei, potrivit agenției meteorologice naționale AEMET, citat de Mediafax.

Multe zone din Europa de Vest au fost sufocate în ultimele zile de temperaturi neobișnuit de ridicate pentru acest sezon, agravând temerile legate de schimbările climatice.

Spania, lovită de incendii de vegetație din cauza caniculei / Sursa foto: Profimedia
Spania, lovită de incendii de vegetație din cauza caniculei / Sursa foto: Profimedia

Cod roșu de caniculă în Franța

Francezii suferă și ei din cauza căldurii. Este cea mai timpurie caniculă din istorie în Hexagon, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius și zeci de departamente plasate sub cod portocaliu. În alte regiuni a fost instituit chiar codul roșu, ceea ce a însemnat și anularea mai multor evenimente sportive și culturale.

„E incredibil de cald, e foarte important să stăm la umbră, dar ne-am plimbat prin Paris toată dimineața, așa că bem multă apă”, spune o turistă.

„E mult prea cald…Am venit din Argentina, unde acum este iarnă și frig – aici e frumos, dar totuși foarte cald”, spune o altă turistă.

Temperaturi neobișnuite în Marea Britanie și Belgia

Dincolo de Canalul Mânecii, britanicii se confruntă și ei cu temperaturi neobișnuit de ridicate. Vineri a fost cea mai călduroasă zi a anului în regat, pentru a treia zi consecutiv. Au fost peste 32 de grade Celsius în unele zone.

„Vreau să spun că este o nebunie, nu poți fi sigur niciodată în țara asta. 30 de grade Celsius azi, 15 grade săptămâna viitoare. Da, este o nebunie cum merg lucrurile”, spune o femeie.

De vină pentru canicula din Regat est un val de aer cald care vine dinspre sud-vest, conform Digi24.

Valul de căldură provoacă probleme și în Belgia, unde temperaturile de 35 de grade Celsius au dus la instituirea codului portocaliu în mai multe regiuni, iar la Berlin, în Germania, pompierii au fost scoși ca să răcorească străzile orașului cu jeturi de apă.

America, afectată de căldura extremă

Peste 25 de milioane de persoane din peste 12 state americane se aflau sâmbătă sub alertă de căldură. Noul val de căldură vine după ce săptămâna trecută aceleași regiuni au fost afectate de temperaturi-record.

Temperaturile vor fi cu 10 până la 13 grade Celsius peste normal, în condițiile în care zeci de mii de oameni nu pot folosi ventilatoarele sau aerul condiționat pentru că au rămas fără curent electric în urma unor furtuni violente ce s-au produs la începutul săptămânii, după primul val de căldură.

În total, peste 240 de milioane de oameni, adică trei sferturi din populația a 48 de state, vor avea de înfruntat temperaturi ce se vor apropia de 40 de grade Celsius în următoarele șapte zile. Cupola de căldură care în prezent își face simțită prezența în câmpia din nordul țării se va deplasa spre est, apoi spre centru și sud, unde sunt așteptate variații mari și recorduri de temperatură. În St. Louis, de pildă, se prognozează pentru marți maxime de 37 de grade.  La Chicago, unde sâmbătă erau prognozate doar 21 de grade, luni ar urma să fie 35 de grade.

Căldura este prima cauză a deceselor legate de vreme în Statele Unite.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult