Rusia critică decizia Turciei de a retransforma Hagia Sofia din Istanbul în moschee. Președinții celor două țări au vorbit la telefon despre acest subiect

Rusia critică decizia Turciei de a retransforma Hagia Sofia din Istanbul în moschee. Președinții celor două țări au vorbit la telefon despre acest subiect
Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Publicat: 13/07/2020, 21:37
Actualizat: 13/07/2020, 21:42

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, luni, prin intermediul unei convorbiri telefonie, nemulţumirea Rusiei faţă de decizia Turciei de a retransforma din nou fosta bazilică Sfânta Sofia în moschee.

Astfel, liderul de la Kremlin „i-a atras atenţia lui Recep Tayyip Erdogan cu privire la dezaprobarea semnificativă provocată în Rusia de decizia de a schimba statutul bisericii Sfânta Sofia din Istanbul”, precizează preşedinţia rusă, într-un comunicat citat de Agerpres, după discuţia telefonică purtată de cei doi lideri.

Potrivit Administrației de la Kremlin, „Erdogan a dat explicaţiile relevante şi a semnalat că accesul la acest monument unic al civilizaţiei mondiale va fi garantat pentru toţi, inclusiv pentru cetăţenii străini, şi vor fi prezervate sanctuarele creştine”.

O instanță din Turcia a decis, vineri, să anuleze un decret guvernamental emis în 1934, prin care Catedrala Sfânta Sofia de la Istanbul era transformată în muzeu.

Decizia Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei, deschide calea pentru retransformarea monumentului, aflat pe lista patrimoniului UNESCO, în moschee, în pofida avertismentelor primite de Turcia la nivel internațional de a renunța la această mișcare.

Președintele Erdogan a propus ca monumentul, un punct central atât al Imperiului Bizantin, cât și al celui Otoman, să redevină moschee, revendicând cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman în anul 1453, drept fundament pentru un presupus drept al ţării sale de a transforma din nou bazilica Sfânta Sofia – până în prezent un muzeu – în moschee, cum a fost până în anul 1934.

Biserica Ortodoxă rusă a reacţionat imediat, avertizând că acest pas poate avea „consecinţe grave pentru întreaga civilizaţie umană”.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, Kiril, a insistat faţă de preşedintele turc, cu puţin timp înainte ca liderul de la Ankara să-și anunţe decizia, să menţină statutul neutru al bazilicii, amintind că aceasta este „unul dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine”.

Papa Francisc, îndurerat de transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee

Papa Francisc s-a declarat „profund îndurerat” de decizia luată recent de către autoritățile de la Ankara.

În acest context, Suveranul Pontif a declarat, duminică, în cadrul mesajului săptămânal transmis credincioșilor, că decizia luată de către autoritățile din Turcia de a transforma Catedrala Sfânta Sofia din muzeu în moschee îl afectează profund.

Consiliul Mondial al Bisericilor a făcut apel la Administrația președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, să revină asupra deciziei de a transforma Catedrala Sfânta Sofia în moschee.

Totodată, Patriarhul Bartolomeu, liderul bisericilor ortodoxe, a declarat că decizia autorităților de la Ankara este dezamăgitoare.

Și Grecia a condamnat decizia Turciei. De asemenea, UNESCO a declarat că va reanaliza statutul Catedralei Sfânta Sofia, care se află pe lista monumentelor de patrimoniu a acestei organizații.

Și Austria condamnă decizia luată în cazul fostei Catedrale „Sfânta Sofia”

Uniunea Europeană (UE) nu trebuie să tolereze „provocările” Administraţiei Recep Erdogan, declară ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, condamnând transformarea în moschee a fostei Catedrale ortodoxe „Sfânta Sofia” şi cerând oprirea negocierilor privind integrarea europeană a Turciei.

Șeful diplomației austriece spune că acest act este o provocare

Decizia Administraţiei Recep Tayyip Erdogan de transformare a fostei Catedrale ortodoxe „Sfânta Sofia” din Istanbul în moschee reprezintă „cea mai recentă dintr-o serie de provocări”, a declarat, luni, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de Externe din ţările UE, Alexander Schallenberg, şeful diplomaţiei din Austria.

În contextul acţiunilor din Libia şi din nordul Irakului, „Turcia nu mai este un partener de încredere al Europei”, a mai subliniat Alexander Schallenberg, citat de site-ul de ştiri Wienerzeitung.at.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata