Rusia critică decizia Turciei de a retransforma Hagia Sofia din Istanbul în moschee. Președinții celor două țări au vorbit la telefon despre acest subiect

Redactor:
Dragos Tanase
Rusia critică decizia Turciei de a retransforma Hagia Sofia din Istanbul în moschee. Președinții celor două țări au vorbit la telefon despre acest subiect
Președintele Rusiei, Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, luni, prin intermediul unei convorbiri telefonie, nemulţumirea Rusiei faţă de decizia Turciei de a retransforma din nou fosta bazilică Sfânta Sofia în moschee.

Astfel, liderul de la Kremlin „i-a atras atenţia lui Recep Tayyip Erdogan cu privire la dezaprobarea semnificativă provocată în Rusia de decizia de a schimba statutul bisericii Sfânta Sofia din Istanbul”, precizează preşedinţia rusă, într-un comunicat citat de Agerpres, după discuţia telefonică purtată de cei doi lideri.

Potrivit Administrației de la Kremlin, „Erdogan a dat explicaţiile relevante şi a semnalat că accesul la acest monument unic al civilizaţiei mondiale va fi garantat pentru toţi, inclusiv pentru cetăţenii străini, şi vor fi prezervate sanctuarele creştine”.

O instanță din Turcia a decis, vineri, să anuleze un decret guvernamental emis în 1934, prin care Catedrala Sfânta Sofia de la Istanbul era transformată în muzeu.

Decizia Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei, deschide calea pentru retransformarea monumentului, aflat pe lista patrimoniului UNESCO, în moschee, în pofida avertismentelor primite de Turcia la nivel internațional de a renunța la această mișcare.

Președintele Erdogan a propus ca monumentul, un punct central atât al Imperiului Bizantin, cât și al celui Otoman, să redevină moschee, revendicând cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman în anul 1453, drept fundament pentru un presupus drept al ţării sale de a transforma din nou bazilica Sfânta Sofia – până în prezent un muzeu – în moschee, cum a fost până în anul 1934.

Biserica Ortodoxă rusă a reacţionat imediat, avertizând că acest pas poate avea „consecinţe grave pentru întreaga civilizaţie umană”.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, Kiril, a insistat faţă de preşedintele turc, cu puţin timp înainte ca liderul de la Ankara să-și anunţe decizia, să menţină statutul neutru al bazilicii, amintind că aceasta este „unul dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine”.

Papa Francisc, îndurerat de transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee

Papa Francisc s-a declarat „profund îndurerat” de decizia luată recent de către autoritățile de la Ankara.

În acest context, Suveranul Pontif a declarat, duminică, în cadrul mesajului săptămânal transmis credincioșilor, că decizia luată de către autoritățile din Turcia de a transforma Catedrala Sfânta Sofia din muzeu în moschee îl afectează profund.

Consiliul Mondial al Bisericilor a făcut apel la Administrația președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, să revină asupra deciziei de a transforma Catedrala Sfânta Sofia în moschee.

Totodată, Patriarhul Bartolomeu, liderul bisericilor ortodoxe, a declarat că decizia autorităților de la Ankara este dezamăgitoare.

Și Grecia a condamnat decizia Turciei. De asemenea, UNESCO a declarat că va reanaliza statutul Catedralei Sfânta Sofia, care se află pe lista monumentelor de patrimoniu a acestei organizații.

Și Austria condamnă decizia luată în cazul fostei Catedrale „Sfânta Sofia”

Uniunea Europeană (UE) nu trebuie să tolereze „provocările” Administraţiei Recep Erdogan, declară ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, condamnând transformarea în moschee a fostei Catedrale ortodoxe „Sfânta Sofia” şi cerând oprirea negocierilor privind integrarea europeană a Turciei.

Șeful diplomației austriece spune că acest act este o provocare

Decizia Administraţiei Recep Tayyip Erdogan de transformare a fostei Catedrale ortodoxe „Sfânta Sofia” din Istanbul în moschee reprezintă „cea mai recentă dintr-o serie de provocări”, a declarat, luni, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de Externe din ţările UE, Alexander Schallenberg, şeful diplomaţiei din Austria.

În contextul acţiunilor din Libia şi din nordul Irakului, „Turcia nu mai este un partener de încredere al Europei”, a mai subliniat Alexander Schallenberg, citat de site-ul de ştiri Wienerzeitung.at.

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
S-A SINUCIS. Din păcate, e știrea zilei în România
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMĂ ORĂ! Klaus Iohannis desființează un anumit tip de PENSII!? Pensionarii sunt furioși!
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
ONU avertizează că urmează cele mai grave crize din istorie. „2021 va fi un an...
S-A SINUCIS. Din păcate, e știrea zilei în România
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
BOMBĂ! Ceaușescu era să scape de execuție! Cine i-a dat sfatul care îl putea lăsa...
ATENȚIE! Ce este CISTEINA și de ce este atât de importantă pentru organismul nostru
Ajun de Moș Nicolae 2020. Ce trebuie să faci în această zi. Îți va aduce...
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Liviu Puștiu, mărturisiri dureroase din trecut. Artistul a fost la un pas de depresie: „Am...
Inchide