Rușii fac un vaccin anti-Covid și pentru pisici, nurci sau iepuri. Acesta se află deja în teste

Rușii fac un vaccin anti-Covid și pentru pisici, nurci sau iepuri. Acesta se află deja în teste
FOTO cu caracter ilustrativ
Publicat: 14/12/2020, 23:42
Actualizat: 14/12/2020, 23:48

Rusia testează și se apropie de finalizarea studiilor clinice asupra unui vaccin COVID-19 destinat animalelor domestice, precum pisicile, dar este valabil şi pentru nurci sau iepuri.

Centrul Federal pentru Sănătatea Animalelor a început să dezvolte vaccinul în primăvară, după ce autorităţile au stabilit că virusul ar putea fi transmis de la oameni la unele animale domestice, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Studiile clinice se vor încheia în ianuarie, iar procesul de aprobare va începe, probabil, la sfârşitul lunii februarie, după cum a declarat pentru Reuters Iulia Melano, asistentă a directorului Autorităţi Federale Sanitar-Veterinare din Rusia, Rosselkhoznadzor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la transmiterea virusului între oameni şi animale.

Rusia a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin destinat oamenilor – Sputnik V – în luna august (despre care  spun că este mai eficient decât vaccinul Pfizer-BioNTech) şi se află în proces de administrare a acestuia la nivel naţional. Peste 150.000 de persoane au fost deja vaccinate.

De unde speră Rusia să vină comenzile pentru noul vaccin

Rusia se aşteaptă la solicitări pentru noul vaccin din partea crescătorilor de animale pentru blană din ţară, dar şi din Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Două cazuri de COVID-19 au fost înregistrate la pisici din Rusia, însă populaţia sa de nurci nu a fost afectată, potrivit Rosselkhoznadzor.

Ivan Nesterov, directorul interimar al companiei de stat Russian Sable, a declarat luna trecută pentru postul de televiziune Zvezda că Rusia testează un vaccin şi îşi va vaccina populaţia de nurci odată ce procesul va fi încheiat.

Danemarca a sacrificat 17 milioane de nurci, din cauza Covid-19

Luna trecută, Danemarca a dispus sacrificarea tuturor celor 17 milioane de nurci din fermele sale după ce s-a ajuns la concluzia că o tulpină a virusului, care a fost transmisă de la oameni la nurci, a suferit mutaţii şi s-a răspândit înapoi la oameni.

Comerţul mondial cu blănuri, în valoare de peste 22 miliarde de dolari pe an, se resimte după decizia Danemarcei de a ucide milioane de nurci de fermă.

Pe fondul îngrijorărilor cu privire la un deficit de blănuri de nurcă, în contextul în care Danemarca era principalul exportator, preţurile au crescut cu până la 30% în Asia, potrivit Federaţiei Internaţionale a comerţului cu Blănuri (IFF).

Dezvoltatorii vaccinului Sputnik V, propunere pentru AstraZeneca: „Combinați-vă vaccinul cu al nostru pentru a spori eficacitatea”

Compania farmaceutică britanică AstraZeneca ar putea încerca să crească eficacitatea vaccinului său împotriva coronavirusului, combinându-l cu vaccinul rusesc Sputnik V, a sugerat recent institutul rus de cercetare Gamaleya.

Potrivit cercetătorilor din Rusia, vaccinul Sputnik V are o eficienţă de 92% contra virusului SARS-CoV-2, potrivit rezultatelor studiului clinic efectuat, în timp ce AstraZeneca a anunţat că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 a arătat o eficacitate de 70% în studiile clinic, dar aceasta ar putea fi extinsă până la 90%.

O nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2, descoperită în Europa. OMS a fost notificată, iar oamenii de știință fac studii amănunțite

Secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat că o nouă tulpină a SARS-CoV-2 se răspândeşte ameninţător în anumite zone din Anglia și că cel puţin în 60 de autorităţi locale diferite au fost înregistrate infecţii cauzate de acest tip de coronavirus, potrivit BBC.

Potrivit oficialului, nu există „nimic care să sugereze” că noua tulpină ar provoca boli mai grave sau că vaccinurile nu vor avea eficacitate. Acesta a mai precizat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost notificată și oamenii de știință din Marea Britanie fac studii amănunțite.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?