Decizie. Fermierii protestează față de bugetul alocat de Ministerul Agriculturii unei măsuri de sprijin. Este în joc soarta a 90.000 de cultivatori

Decizie. Fermierii protestează față de bugetul alocat de Ministerul Agriculturii unei măsuri de sprijin. Este în joc soarta a 90.000 de cultivatori
Publicat: 15/02/2021, 10:39
Actualizat: 15/02/2021, 12:05

Deși bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost majorat cu peste 10% față de anul precedent, alocarea infimă destinată despăgubirilor cauzate de secetă a stârnit revolta în cazul fermierilor afectați. Aceștia au trimis o notă de protest și cer alocarea unui miliard de lei pentru rezolvarea problemei fără de care mulți intră direct în faliment.  

Pandemia Covid – 19 le-a dat mai puține bătăi de cap fermierilor față de seceta pedologică extremă de anul trecut. Aceasta a compromis culturile de primăvară pe 1,2 milioane hectare, în cazul a 90.000 de agricultori. În acest context, au cerut un sprijin de stat în valoare totală de un miliard lei, pentru a putea însămânța din nou terenurile ori a-și achita datoriile către furnizori.

Noul buget al ministerului, propus dezbaterii publice, prevede doar un milion pentru acest capitol, adică de o mie de ori mai puțin, motiv pentru care agricultorii au transmis o notă de protest.

„Ne manifestăm profunda dezamăgire și protestăm pe această cale pentru nealocarea bugetară de sume pentru plata despăgubirilor acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură – pentru culturile de primăvară 2020 afectate de secetă; desconsiderarea sectorului economic numit agricultură; încurajarea falimentului sectorului zootehnic prin lipsa producției vegetale”, se arată în documentul semnat de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, ce reunește mai multe organizații de profil.

Falimentul agriculturii în zonele afectate de secetă

Semnatarii avertizează că în actualele condiții se discută de posibila închidere a activității exploatațiilor agricole, fapt ce va duce la preluarea exploatațiilor de fonduri de investiții, un grad mai mare de sărăcie în rândul populației, nivel ridicat al șomajului și creșterea sarcinii fiscale a statului pentru plata ajutoarelor sociale.

Protestatarii arată că sumele propuse a fi acordate sub forma despăgubirilor, deși sunt maximum 35% din cheltuielile efectuate, intră în circuitul economic, având efect benefic asupra întregii economii.

„În timp ce alte state membre subvenționează suplimentar și cer simplificare pentru acordarea banilor europeni, România își penalizează fermierii pentru că nu au acces la apă și la infrastructură publică nici după 30 de ani de la Revoluție”, susțin semnatarii.

Conform datelor furnizate de aceștia, din situațiile financiare aferente lunii decembrie 2020 și transmise către ANAF de către contribuabilii având cod CAEN 0111 (toate formele de cultivare în câmp a cerealelor, a plantelor leguminoase si oleaginoase), rezultă o scădere a cifrei de afaceri cu peste 70% comparativ cu perioada similară anului 2019, pentru exploatațiile aflate în zonele afectate de seceta pedologică.

Agricultorii mai arată că, deși au fost precipitații în ultimele luni, în zonele calamitate abia s-a refăcut 20-30% din deficitul hidric creat în ultimul an și este foarte puțin probabil ca acesta să se refacă și să se ajungă către un an aproape de normal.

În plus, din motive neimputabile fermierilor, au ajuns să plătească penalități exagerate cuprinse între 200-700 lei/tonă, suplimentar cheltuielilor efectuate pe unitatea de suprafață realizate deja, care se puteau preveni dacă era aprobată OUG privind declararea stării de calamitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Vremea pune probleme în România. Urmează două săptămâni ciudate
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul