Peste 2.600 de pensii speciale nu sunt plătite din contribuții la sistemul public de pensii. Beneficiarii încasează 20.000 de lei lunar

Peste 2.600 de pensii speciale nu sunt plătite din contribuții la sistemul public de pensii. Beneficiarii  încasează 20.000 de lei lunar
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11/04/2021, 11:42
Actualizat: 11/04/2021, 11:43

Cele mai recente date statistice privind pensionarii din România, analizate  de ziarul „Adevărul”arată că peste 2.600 de pensionari speciali încasează lunar câte 20.000 de lei fără să fi plătit vreodată contribuții la sistemul public de pensii.

În acest moment, beneficiarii de pensii speciale sunt magistrații, corpul diplomatic, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic, angajații Curții de conturi și personalul de specialitate al instanțelor.

Potrivit calculelor efectuate de „Adevărul”, în luna februarie a.c. aproape o treime dintre beneficiarii de pensii speciale (2.970 de pensionari din cei 9.575 de beneficiari de pensii speciale) nu își primesc pensiile lunare în baza propriilor contribuții, acestea fiind plătite integral din bugetul de stat, angajații Aviației Civile fiind exceptați. Toate cele cinci categorii de beneficiari ai legilor speciale au un anumit număr de pensionari care nu au plătit CAS.

Astfel, dintre cei 811 diplomați, 65 nu au plătit contribuții, încasând o pensie medie de 5.783 lei din bugetul statului, adică un total de 375.895 lei/luna. Numărul foștilor parlamentari și funcționari din Parlament care nu au plătit deloc contributivitate este ceva mai mare, respectiv 157 de persoane (dintre cei 775 de pensionari), aceștia încasând o pensie medie de 4.810 lei, respectiv 755.170 lei pe luna plătiți din bugetul de stat.

Pensiile magistraţilor sunt cele mai mari din ţară

Pensiile magistraţilor au ajuns în medie în luna martie la 19.914 lei, din numărul total de 4.256 de pensionari, 2.643 persoane neavând o contributivitate la sistemul public de pensii.

Pensiile magistraţilor sunt cele mai mari din ţară şi în ceea ce priveşte numărul de pensionari beneficiari de pensii speciale, care nu se bazează pe contributivitate, fiind suplimentate lunar din bugetul de stat, adică din banii tuturor românilor.

De departe cea mai numeroasă categorie de beneficiari de pensii speciale care nu au plătit deloc contribuții la sistemul de pensii este cea a foștilor magistrați. 2.586 de foști judecători și procurori dintre cei 4.207 de foști magistrați nu au plătit deloc contribuții, statul plătindu-le din taxele și impozitele tuturor românilor câte 19.905 lei drept pensie specială, adică 51.474.330 lei în fiecare luna.

Numărul foștilor grefieri și alte categorii de personal auxiliar parchetelor și instanțelor care încasează pensii speciale în medie de 4.798 lei fără să fi plătit CAS este de 161 de persoane, suma totală plătită acestora lunar din bugetul de stat fiind de 772.478 lei.

Dintre cei 596 de foști angajați ai Curții de Conturi care beneficiază de pensii speciale, doar 1 nu a plătit CAS, pensia medie lunară plătită acestuia din bugetul de stat fiind de 8.307 lei.

Însumat,  statul plătește, din taxele și impozitele tuturor românilor, celor 2.970 de privilegiați pensii speciale de 53,38 milioane de lei pe luna, adică 640,63 milioane de lei pe an. Suma este aproape jumătate din pensiile speciale totale pe care cei 9.575 de pensionari privilegiați o încasează în fiecare an, respectiv 1,46 miliarde de lei.

Ministrul Turcan: Sunt 9.500 de pensionari speciali cu o pensie medie de 9.600 de lei

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, le-a prezentat în luna martie reprezentanților categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ, care au că scop ”reanalizarea factorilor favorizanți și a ponderii dintre aceștia și criteriul contributivității”.

Ea a declarat că ”în România sunt 9 500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9 600 de lei, existând o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90 000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Discuția despre echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii trebuie în mod obligatoriu să includă o soluție pentru echilibrarea pensiilor de serviciu”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ