Criza gunoaielor revine în sectorul condus de Clotilde Armand. Romprest: „Din cauza neplății facturilor se va bloca sistemul de salubritate”

Criza gunoaielor revine în sectorul condus de Clotilde Armand. Romprest: „Din cauza neplății facturilor se va bloca sistemul de salubritate”
Publicat: 31/05/2021, 18:10
Actualizat: 31/05/2021, 18:13

Sectorul 1 al Capitalei riscă să fie din nou îngropat de gunoaie, de marți, 1 iunie. Reprezentanții companiei Romprest, societate care are contract cu autoritatea locală pentru salubrizare, acuză primăria că în continuare „achită discreționar facturile”. Mai mult, din cauza datoriilor acumulate, operatorii de sortare care lucrau cu Romprest au suspendat aceste activități. În consecință, sectorul 1 se va confrunta din nou cu problema gunoaielor de pe străzi.

„Noi ne aflăm într-un conflict cu primăria sectorului 1 încă de la sfârșitul anului trecut. S-a încercat o mediere printr-o comisie care a fost numită la nivelul Consiliului Local, la care noi am participat la toate întâlnirile și am pus la dispoziție toate documentele”, a declarat, pentru Gândul, Ioana Marinel, director Direcția Management din cadrul Romprest.

Potrivit sursei citate, la baza acestui conflict stă o datorie istorică de peste 90 de milioane de lei.

„Nici pentru anul 2021 nu se achită facturile curente. În facturile noastre există și contravaloarea serviciilor de sortare, tratare și depozitare, care se fac de către alte trei companii, printre care și Iridex.

Noi am suportat din fonduri proprii, din iulie 2020, contravaloarea acestor servicii, adică i-am plătit din banii noștri”, spune Ioana Marinel.

Romprest a acumulat datorii către alte societăți

Potrivit directorului, din ianuarie 2021 s-au acumulat datorii către cele trei societăți.

„Aceștia au dat notificări și au suspendat contractele noastre. Nu ne mai primesc la stația de sortare, iar Iridex are o capacitate limitată la stație. Mai mult, de la 1 iunie, Iridex nu mai poate presta activitatea de depozitare pentru că i-a încetat contractul cu Primăria Capitalei”, susține Ioana Marinel.

Reprezentanta Romprest acuză primăria sectorului 1 că face plăți discreționare.

„Noi, deși suntem serviciu complet, care cuprinde activitatea de colectare de deșeuri și salubrizare stradală, primim bani doar pentru o parte. Practic, colectarea se achită, dar salubrizarea se achită doar două săptămâni dintr-o lună. Se achită discreționar de către Primăria Sectorului 1”, spune Ioana Marinel.

„De mâine, în principiu, va rămâne gunoiul pe stradă”

Potrivit sursei citate, de marți, gunoaiele din sectorul 1 ar putea rămâne din nou pe străzi.

„De mâine, în principiu, va rămâne gunoiul pe stradă. Mai mult ca sigur de mâine se blochează tot sistemul de salubritate, pentru că din cauza neplății facturilor noastre, sunt neplătiți și sortatorii.  Evident că în contractul nostru cu  autoritatea locală sunt și instituțiile din subordinea primăriei, inclusiv școli și spitale.

Noi suntem într-un contract cu autoritatea locală care este perfect valabil, nicio instanță nu a anulat niciun fel de document al contractului, iar primăria încalcă prevederile contractului pentru că nu a achitat facturile care sunt întocmite pe baza unor cantități reale pe care le confirmă poliția locală și pe baza unor tarife care sunt aprobate prin hotărârea consiliului local”, mai susține Ioana Marinel.

Potrivit sursei citate, datoriile totale la zi ale primăriei conduse de Clotilde Armand către Romprest sunt de 129 de milioane de lei.

Și cei de la PNL sector 1 atrag atenția că această administrație se confruntă din nou cu o criză a gunoaielor.

„Sectorul 1 este foarte aproape de o nouă criză gravă a gunoaielor, care ar putea pune în pericol viața și siguranța cetățenilor. După ce compania de salubritate a anunțat deja diminuarea frecvențelor de la 1 iunie, ca urmare a sumelor restante pe care primăria Sectorului 1 le are, avem informații că de mâine nu se mai ridică gunoiul din școlile din sector. Și că urmează și alte întreruperi ale serviciului pentru cetățenii sectorului 1”, se arată într-un comunicat al celor de la PNL, transmis luni.

Sebastian Burduja, șef PNL sector 1: „Pe noi și pe cetățenii sectorului 1 ne interesează  să nu locuim între mormane de gunoaie”

Sursa citată arată că PNL Sector 1 a atras atenția încă de la începutul acestei situații asupra riscului unei crize sanitară, care se suprapune cu o pandemie încă în derulare.

„Pe noi și pe cetățenii sectorului 1 ne interesează două lucruri importante: să nu locuim între mormane de gunoaie și să existe responsabilitate și legalitate în cheltuirea banului public. Astfel, în contextul acestei crize iminente, facem apel la aparatul administrativ al primarului să identifice rapid soluțiile legale pentru a evita un dezastru. Restul se rezolvă în instanță și prin sesizarea organelor abilitate să deruleze controale și anchete”, a declarat Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii