Dr. Beatrice Mahler avertizează asupra pericolului utilizării tratamentului cu antibiotice în Covid-19, fără suprainfecție bacteriană: “Este o practică ce poate fi încadrată ca malpraxis!”

Dr. Beatrice Mahler avertizează asupra pericolului utilizării tratamentului cu antibiotice în Covid-19, fără suprainfecție bacteriană: “Este o practică ce poate fi încadrată ca malpraxis!”
Publicat: 27/01/2022, 12:37
Actualizat: 27/01/2022, 17:39

În ciuda faptului că au trecut doi ani de la declanșarea pandemiei, timp în care cercetătorii, epidemiologii și virusologii, dar și medicii din prima linie au strâns informații relevante privind metodele de tratament, ce medicație este benefică și ce medicație nu dat rezultate, există și la ora actuală medici de familie care prescriu unei persoane cu test pozitiv – din start și de cele mai multe ori telefonic – să ia Azitromicină.

Sunt chiar și voci care, în urma unui apel la numărul de urgență 112, sfătuiesc bolnavii de COVID aflați în ambulatoriu să ia antibioticul Azitromicina. Sau le spun părinților să dea minorilor aflați în izolare același antibiotic sus-menționat.

Și asta în contradicție cu mesajele transmise de mai mult timp, pe toate canalele, de către specialiști, care au subliniat că folosirea Azitromicinei nu este de bun augur decât într-o anumită situație.

”Pentru medici, respectarea protocoalelor de tratament reprezintă o obligație”

Pentru a lămuri aceste aspecte, Gândul a cerut opinia medicului Beatrice Mahler, manager al Institutului de pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Legat de utilizarea antibioticelor în tratarea infecției cu COVID, indiferent de tulpină, dr. Beatrice Mahler evidențiază un aspect care trebuie să pună pe gânduri atât pe medicii care prescriu acestora Azitromicina fără o evaluare amănunțită, precum și pe pacienții care se tratează ”după ureche”, la sfatul prietenilor sau după ”Doctor Google”.

”Utilizarea tratamentului cu antibiotice în COVID-19, fără suprainfecție bacteriană, contravine în acest moment recomandărilor naționale și internaționale de tratament al bolii și este, din punctul meu de vedere, o practică ce poate fi încadrată în categoria actelor de malpraxis. Pentru medici, respectarea protocoalelor de tratament reprezintă o obligație, pentru că protocolul are ca fundament ultimele date științifice care recomandă o anume terapie”, avertizează medicul Beatrice Mahler.

Cum se diagnostichează o suprainfecție bacteriană

În ceea ce privește diagnosticarea unei suprainfecții bacteriene, Beatrice Mahler spune că este nevoie de investigații suplimentare de laborator, dând ca exemplu ”cultivarea sputei” atunci când este vorba despre o pneumonie bacteriană.

“Suprainfecția bacteriană presupune investigații suplimentare de laborator, cum ar fi cultivarea sputei, dacă vorbim de o pneumonie bacteriană”.

Întrebată de Gândul ce efecte poate produce un antibiotic precum Azitromicina – luat ca automedicație sau în COVID-19 sau prescris la pacienții care nu au această suprainfectare bacteriană – dr. Beatrice Mahler subliniază pericolul pe termen scurt și pe termen lung.

“Utilizarea antibioticelor produce pe termen scurt o alterare a florei normale a organismului, cu riscul apariției unor suprainfecții date de ciuperci (exemplu – candidoze) sau infecții cu Clostridium dificile (diareea după antibiotic), complicații extrem de greu de tratat. Pe termen lung, antibioticul duce la creșterea rezistenței organismului la antibiotic, astfel încât există riscul ca, în viitor, organismul să nu se vindece după o infecție aparent banală”, a mai declarat Beatrice Mahler, manager al Institutului de pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii