Rusia invadează Ucraina, ziua 56:  Rusia afirmă că a trimis Ucrainei o ofertă de pace / Fabrica Azovstal, distrusă aproape în întregime de bombardamente / Japonia a revocat clauza „națiunii celei mai favorizate” acordate Rusiei

Rusia invadează Ucraina, ziua 56:  Rusia afirmă că a trimis Ucrainei o ofertă de pace / Fabrica Azovstal, distrusă aproape în întregime de bombardamente / Japonia a revocat clauza „națiunii celei mai favorizate” acordate Rusiei
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20/04/2022, 14:00
Actualizat: 20/04/2022, 14:20

Orașul ucrainean Mariupol ar putea cădea complet în mâinile forțelor ruse în câteva zile, a declarat un oficial european pentru Reuters, sub protecția anonimatului. Aceasta în condițiile în care uzina Azovstal, unde se adăpostesc ultimii luptători ucraineni din orașul-port de la Marea Neagră, dar și civili, a fost aproape complet distrusă, spune adjunctul comandantului batalionului Azov. Ministerul rus al Apărării a anunțat că va oferi miercuri, începând cu ora 14, ora Moscovei, un armistițiu în Mariupol pentru a permite apărătorilor ascunși în  fabrica Azovstal să se predea. Asediul în curs asupra Mariupolului și intențiile Rusiei de a-și întări ofensiva asupra Donbasului vor prelungi „pauza actuală” a negocierilor ruso-ucrainene, afirmă Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski și șeful echipei de negociatori ai Ucrainei. Discuțiile pentru o posibilă încetare a focului sunt suspendate din 29 martie.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE ora 13:00 – Rusia afirmă că a trimis Ucrainei o ofertă de pace

Rusia a predat Ucrainei un proiect de pace, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„În prezent, proiectul nostru de document care include formulări absolut clar elaborate a fost înmânat părții ucrainene. Mingea este în curtea lor, așteptăm un răspuns”, a spus Peskov miercuri, citat de Interfax.

UPDATE ora 12:30 – Președintele Consiliului European Charles Michel se află la Kiev

El a postat pe Twitter o fotografie cu ceea ce pare a fi momentul sosirii în gara din Kiev, însoțită de mesajul „Astăzi la Kiev, în inima Europei libere și democratice”.


UPDATE ora 11:37 – Tenismenii ruși nu vor mai putea juca la Wimbledon anul acesta, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a atrocităților comise de armata rusă

Jucătorii ruși de tenis nu vor putea participa la ediţia din acest an a turneului de Mare Şlem de la Wimbledon, din cauza invaziei armatei ruse în Ucraina și a crimelor de război comise acolo, informează Reuters.

La începutul lunii aprilie, All England Lawn Tennis Club (AELTC), care organizează Grand Slam-ul londonez, a precizat că poartă discuţii cu guvernul britanic privind participarea jucătorilor din Rusia şi Belarus.

UPDATE ora 11:24 – Italia anunță că liderii occidentali au fost de acord să „crească presiunea” asupra Kremlinului

Liderii occidentali au convenit asupra necesității de a exercita „mai multă presiune” asupra Rusiei și de a crește izolarea internațională a Moscovei după invadarea Ucrainei, a anunțat marți Guvernul din Italia, prin intermediul unui comunicat.

UPDATE ora 10:52 – Ziua Pământului | Războiul din Ucraina, criza energiei și impactul asupra protecției mediului

Momentul aniversar al Zilei Pământului a mobilizat la Palatul Parlamentului – marți, 19 aprilie – miniștri, parlamentari, primari, reprezentanți ai unor companii importante și ai societății civile pentru a discuta despre modul în care România trebuie să se raporteze la ”furtuna perfectă” generată de războiul din Ucraina, criza prețurilor din energie și șocurile de pe piața alimentară.

UPDATE ora 10:30 – Apel disperat al militarilor ucraineni care apără Mariupolul: „S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore”

Ultimii militari ucraineni care apără orașul Mariupol au făcut un apel internațional disperat pentru ajutor pentru ei și civilii pe care îi apără, scrie france24.com. Aceștia se află în complexul siderurgic Azovstal din Mariupol, asediat puternic de ruși, care le-au dat un ultimatum să se predea. Militarii ucraineni spun că acestea sunt probabil ultimele lor zile, sau chiar ore de viață și cer comunității internaționale extragerea lor și a civililor de acolo.

UPDATE ora 09:56 – Trupele ruse au lansat atacuri asupra unor zone civile din alte două orașe din regiunea Lugansk, dar și asupra conductei de gaze, a anunțat guvernatorul acesteia, potrivit Nexta TV

După miezul nopții, militarii au deschis focul asupra caselor, dar au avariat și conductele de gaz care alimentează orașele. 


UPDATE ora 09:39 – Japonia a revocat clauza „națiunii celei mai favorizate” acordate Rusiei

Parlamentul Japoniei a aprobat miercuri revocarea clauzei „naţiunii celei mai favorizate” acordate Rusiei, o măsură luată în consonanţă cu alte ţări pentru a sancţiona Moscova pentru invadarea Ucrainei, transmite agenţia Kyodo, conform Agerpres.

În urma acestei decizii, Rusia va pierde beneficiile în materie de tarife şi bariere comerciale.

UPDATE ora 09:03 – „Tu ai copii. Dacă li s-ar întâmpla la fel?” – Mesajul unei mame din Ucraina, al cărei fiu a fost torturat și ucis în Bucha, pentru Vladimir Putin

O femeie din Ucraina, al cărei fiu a fost torturat și ucis de trupele ruse în Bucha, povestește ororile pe care le-au comis soldații de la Kremlin. „Vreau ca toată lumea să știe că acest lucru nu este fals. Că acesta este fiul meu, că asta mi s-a întâmplat mie și fiului meu”, spune ea printre lacrimi.

Sursa: captură video ABC News

UPDATE ora 08:27 – Armata rusă ar fi ucis un ucrainean pentru că purta numele Navalnîi

Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, aflat în închisoare, afirmă că soldații ruși au executat un bărbat în vârstă de 60 de ani în Bucha, doar pentru că avea același nume cu al lui. Ilia Navalnîi a fost ucis cu brutalitate de forțele ruse.

UPDATE ora 08:11 – „Mișa Cecenul”, spulberat în Donbas. Este primul militar de rang înalt al forțelor pro-ruse ucis în timpul noii ofensive

Mihail Kișcik, un comandant de batalion al separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, a fost omorât în timpul ofensivei lansate de Moscova în Donbas.

UPDATE ora 08:00 – A fost restabilită comunicarea directă cu centrala nucleară de la Cernobîl

Comunicarea directă dintre Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) și centrala nucleară de la Cernobîl a fost restabilită, a transmis, miercuri, agenția, citată de BBC.

UPDATE ora 04:00 -Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, refuzând să precizeze numărul acestora sau ţările care au furnizat aparatele.

„În prezent, au la dispoziţie mai multe avioane de luptă decât în urmă cu două săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt în cursul unei conferinţe de presă.

UPDATE ora 02:52 – Un oficial european a apreciat, sub protecția anonimatului, că în prezent, alături de forțele ruse, în Ucraina luptă între 10.000 şi 20.000 de mercenari ai companiei paramilitare ruse Wagner sau luptători sirieni şi libieni , a afirmat marţi un responsabil european.

Aceşti indivizi „nu au vehicule sau arme grele” şi intervin pentru a întări trupele ruse, le-a declarat responsabilul unor jurnalişti la Washington, sub protecţia anonimatului pentru AFP, citează Agerpres.

Responsabilul a spus că a constatat „transferuri, din zone precum Siria şi Libia, către zona Donbas”, unde Moscova a lansat o nouă fază a atacului său.

UPDATE ora 01:51 – Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski și șeful echipei de negociatori ai Ucrainei, a spus că pauza actuală a discuțiilor ruso-ucrainene va fi probabil prelungită de asediul în curs de desfășurare asupra orașului Mariupol și de intenția Rusiei de a-și întări ofensiva asupra Donbasului. Ultimele discuții față în față au avut loc pe 29 martie.

Relațiile bilaterale s-au înrăutățit după atrocitățile descoperite la Bucha și în alte localități de lângă Kiev, după retragerea forțelor ruse.

„Evident, pe fundalul tragediei de la Mariupol, procesul de negociere a devenit și mai complicat. Rusia renunță sfidător la orice manifestare de umanitate când vine vorba de anumite coridoare umanitare. Mai ales când vorbim despre Mariupol”, a declarat Podoliak pentru Reuters.

UPDATE ora 01:10 – Orașul ucrainean Mariupol ar putea cădea complet în mâinile forțelor ruse în câteva zile, a declarat un oficial european, sub protecția anonimatului, pentru Reuters.

Oficialul a spus că Rusia speră să declare orașul „eliberat” până la 9 mai, data la care Rusia marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945 cu tradiționala parada de Ziua Victoriei.

Ne așteptăm la o distrugere completă a orașului și la multe victime civile în Mariupol”, a declarat oficialul pentru Reuters.

UPDATE ora 00:30 – Uzina Azovstal din Mariupol, unde se adăpostesc ultimii luptători ucraineni din orașul-port de la Marea Neagră, dar și civili, a fost aproape complet distrusă, a declarat Svyatoslav Palamar, adjunctul comandantului batalionului Azov, citat de canalul TV Nexta.

„Bombe super-puternice” au fost aruncate asupra fabricii, iar civilii sunt sub dărâmături, potrivit liderului militar.

UPDATE ora 00:03 – Ministerul rus al Apărării spune că va oferi miercuri un armistițiu în Mariupol pentru a le permite apărătorilor ucraineni ascunși în fabrica Azovstal să depună armele, relatează The Guardian.

Oficialii ruși au declarat că armistițiul începe la ora 14:00, ora Moscovei, miercuri, când luptătorii ucraineni vor putea să predea armele și să plece nevătămați. Potrivit The Guardian, forțele ruse au făcut aceeași ofertă marți, dar „nici un singur soldat ucrainean nu a acceptat”. Rusia a continuat marți să bombardeze uzina, unde un „număr în scădere” de forțe ucrainene încă rezistă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că forțele sale de la Mariupol vor „lupta până la capăt” și vor ignora orice ultimatum de capitulare din partea Rusiei.

UPDATE ora 00:00 – Președintele american Joe Biden a avertizat că războiul din Ucraina va continua să afecteze economia globală. El a dat vina pe președintele rus Vladimir Putin pentru creșterea inflației.

Invadarea Ucrainei a dus la creșterea prețurilor la gaze și la alimente în întreaga lume. Am făcut multe progrese și avem o oportunitate incredibilă în fața noastră, dar știm că oamenii se luptă în continuare cu creșterea prețurilor”, a spus Biden potrivit CNN.

Joe Biden a dat vina pe președintele rus Vladimir Putin pentru creșterea inflației.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Meghan Markle, eșec de proporții în afaceri. Ce se întâmplă cu American Riviera Orchard
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto