Declarația care îi „lovește” atât pe Vladimir Putin, cât și pe Aleksandr Lukaşenko. ”Nu va exista un Belarus liber fără o Ucraină liberă. Destinele lor sunt legate”

Declarația care îi lovește atât pe Vladimir Putin, cât și pe Aleksandr Lukaşenko. ”Nu va exista un Belarus liber fără o Ucraină liberă. Destinele lor sunt legate”
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 24/09/2022, 15:22
Actualizat: 24/09/2022, 16:25

Svetlana Tihanovskaia, reprezentanta opoziţiei belaruse, consideră că destinele Belarusului şi Ucrainei sunt ”legate” şi că ”nu va exista un Belarus liber fără o Ucraină liberă”, după cum a declarăt aceasta pentru The Associated Press. Ea a mărturisit că, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, mii de oameni au fost arestaţi, din cauza că şi-au exprimat opoziţia faţă de războiul din Ucraina, denunţă opozanta belarusă. Între timp, războiul din Ucraina a ajuns în ziua 213.

„Cele două ţări este necesar să lupte împreună”, consideră Tihanovskaia, care s-a exilat în Lituania după ce l-a învins în alegerile prezidenţiale pe Aleksandr Lukaşenko, pentru a-şi garanta existenţa, deorece Moscova nu le consideră nişte state suverane.

„Atât timp cât Vladimir Putin se va afla la putere vor exista ameninţări la adresa Ucrainei şi la frontiera de vest a Belarusului”, apreciază ea, citată de g4media.

Mii de oameni au fost arestaţi, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, din cauza că şi-au exprimat opoziţia faţă de războiul din Ucraina, denunţă opozanta belarusă.

”Oamenilor le este frică, evident. Trăim ca într-un gulag în Belarus, în acest moment, însă belaruşii au energia să continue”, declară ea.

Moscova foloseşte Belarusul, de la începutul invaziei Ucrainei, ca pe o bază din spatreşe frontului, fără ca militari belaruşi să ia parte la războiul rus.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko susţine Războiul rus în Ucraina, afirmă Tihanovskaia, din cauză că Vladimir Putin l-a ajutat să reprime manifestaţiile uriaşe de după alegerile prezidenţiale din august 2020, în care Lukaşenko a obţinut al şaselea mandat, cu 80% din voturile exprimate, potrivit rezultatului oficial, nerecunoscut de Occident.

Pseudo-referendumurile organizate de Moscova

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri lumea întreagă să condamne pseudo-referendumurile organizate de Moscova, în curs de desfăşurare în patru teritorii pe care trupele ruse le-au cucerit în Ucraina de la începutul invaziei.

La rândul lui, președintele Americii, Joe Bine, a avertizat că Statele Unite „vor lucra cu aliaţii şi partenerii pentru a impune Rusiei măsuri economice suplimentare rapide şi severe” dacă Moscova va anexa teritorii din Ucraina.

În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început vineri votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia. Votarea urmează să se încheie marţi. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea acestor regiuni va fi una rapidă. Regiunile vizate reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
OBLIGATORIU pentru cei care au casă la curte. Toți proprietarii trebuie să facă asta
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice