LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 209: Mercenarii Wagner din Rusia încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori pentru a lupta contra Ucrainei, afirmă SUA / Moscova pierde controlul total asupra regiunii Lugansk

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 209: Mercenarii Wagner din Rusia încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori pentru a lupta contra Ucrainei, afirmă SUA / Moscova pierde controlul total asupra regiunii Lugansk
Sursa foto: orientxxi.info
Publicat: 20/09/2022, 13:00
Actualizat: 20/09/2022, 14:32

209 de zile de război în Ucraina. Grupul de mercenari Wagner, companie militară privată rusă, încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori condamnaţi pentru a lua parte la războiul Rusiei din Ucraina, dar mulţi refuză să se alăture, afirmă un înalt oficial al apărării americane. „Informaţiile noastre indică faptul că Wagner suferă pierderi mari în Ucraina, în special şi în mod deloc surprinzător în rândul luptătorilor tineri şi fără experienţă”, a spus sursa citată.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00 – Vladimir Putin a condamnat ceea ce el a descris drept eforturile SUA de a-și păstra dominația globală, spunând că acestea sunt sortite eșecului

Președintele rus Vladimir Putin a condamnat ceea ce el a descris drept eforturile SUA de a-și păstra dominația globală, spunând că acestea sunt sortite eșecului.

„Dezvoltarea obiectivă către o lume multipolară se confruntă cu rezistența celor care încearcă să-și păstreze hegemonia în afacerile globale și să controleze totul – America Latină, Europa, Asia și Africa”, a spus Putin.

El a adăugat că „hegemonia a reușit să facă acest lucru de destul de mult timp, dar nu poate continua pentru totdeauna… indiferent de evoluțiile din Ucraina”.

El și-a exprimat în repetate rânduri decizia de a trimite trupe în Ucraina ca răspuns la presupusele încălcări occidentale asupra intereselor vitale de securitate ale Rusiei, a transmis Associated Press, citată de The Guardian.

Liderul rus a spus că sancțiunile occidentale împotriva Moscovei din cauza acțiunii sale în Ucraina fac parte din eforturile SUA și ale aliaților săi de a-și întări pozițiile, dar a susținut că s-au inversat împotriva organizatorilor lor și au afectat, de asemenea, țările sărace.

Vladimir Putin | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 13:00 – Dmitri Medvedev: Separatiștii din Donețk trebuie să organizeze referendumuri privind unirea cu Rusia

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat marți că este „esențial” ca separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei să organizeze referendumuri care să permită ca regiunile lor să se alăture Rusiei.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Medvedev a spus că transformarea Republicilor Populare Donețk și Luhansk, recunoscute anul acesta de Moscova, în republici ale Rusiei, ar fi un pas vital în protejarea intereselor lor și ar putea justifica în continuare utilizarea forței militare de către Rusia pentru a le proteja. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 11:00 – Președintele Turciei spune că toate pământurile invadate de Rusia ar trebui să fie returnate Ucrainei, inclusiv Crimeea

Președintele Turciei, Recep Taip Erdogan, a spus că toate regiunile invadate de Rusia ar trebui să fie returnate Ucrainei, inclusiv Crimeea, care a fost anexată de forțele lui Vladimir Putin în 2014.

PBS NewsHour a publicat peste noapte o transcriere completă a interviului său cu președintele Turciei, în care acesta a spus: „Dacă se va stabili pacea în Ucraina, desigur, întoarcerea pământului care a fost invadat va deveni cu adevărat importantă. Asta este ceea ce se așteaptă. Asta este ceea ce se dorește. Putin a făcut anumiți pași. Am făcut anumiți pași. Pământurile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei.”

Referitor la problema Crimeei, Erdogan a răspuns: „Din 2014, vorbim despre asta cu dragul meu prieten Putin și asta i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept… din păcate, nu a fost făcut niciun pas înainte.”

El a mai spus că a discutat despre desfășurarea războiului direct cu Putin: „În Uzbekistan, m-am întâlnit cu președintele Putin și am avut discuții foarte ample cu el. Și de fapt îmi arată că este dispus să pună capăt războiului cât mai curând posibil. Aceasta a fost impresia mea, pentru că modul în care merg lucrurile acum este destul de problematic; 200 de ostatici vor fi schimbați pe baza unui acord între părți. Cred că se va face un pas semnificativ înainte.”

În timpul interviului, el a spus „nicio invazie nu poate fi justificată” și a rămas diplomatic când a fost întrebat dacă Putin a făcut o greșeală de calcul prin organizarea invaziei.

„Niciun lider nu ar spune că a fost o greșeală. Nimeni nu va spune, da, am făcut o greșeală. Același lucru poate fi aplicat și în Ucraina. Zelenski, crezi că atunci când mergea înainte, simte că a făcut o greșeală? Conducătorii, când aleg o cale, le va fi foarte greu să se întoarcă înapoi. Este foarte greu pentru lideri să se întoarcă”, a punctat Erdogan.

UPDATE ora 10:00 – Ungaria cere UE să nu ia în calcul noi sancțiuni împotriva Rusiei

Ministrul de externe al Ungariei a declarat că Uniunea Europeană nu ar trebui să ia în considerare noi sancțiuni împotriva Rusiei, deoarece acest lucru nu ar face decât să adâncească criza aprovizionării cu energie și să afecteze Europa, scrie The Guardian.

„UE ar trebui să nu mai menționeze un al optulea pachet de sancțiuni, ar trebui să nu mai semnaleze măsuri care nu ar face decât să adâncească și mai mult criza aprovizionării cu energie”, a declarat Peter Szijjarto.

Viktor Orban spune că prețurile vor rămâne plafonate în Ungaria câtă vreme continuă războiul din Ucraina
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 09:00 – Moscova pierde controlul total asupra regiunii Lugansk

Ucraina a recucerit un sat din apropierea orașului de est Lisichansk, într-o victorie mică, dar simbolică, care înseamnă că Rusia nu mai deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk, unul dintre obiectivele principale de război ale președintelui rus Vladimir Putin.

Guvernatorul lui Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele armate ale Ucrainei dețin „controlul complet” asupra lui Bilohorivka, citat de The Guardian.

„Este o suburbie a orașului Lysychansk. În curând îi vom scoate de acolo cu o mătură”, a spus el. „Pas cu pas, centimetru cu centimetru, ne vom elibera întregul pământ de invadatori.”

UPDATE ora 08:00 – Ucraina avansează în teritoriile eliberate, separatiștii cer referendum

Ucraina a anunțat ă trupele sale au avansat spre est în teritoriile recent abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potențial asalt asupra forțelor de ocupație ale Moscovei în regiunea Donbas, scrie Reuters, transmite Mediafax.

„Ocupanții sunt în mod clar în panică”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o alocuțiune televizată la sfârșitul zilei de luni, adăugând că acum se concentrează pe „viteză” în zonele eliberate.

„Viteza cu care se mișcă trupele noastre. Viteza în restabilirea vieții normale”, a spus Zelenski.

De asemenea, liderul ucrainean a lăsat să se înțeleagă că va folosi miercuri un discurs video la Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a cere țărilor să accelereze livrările de arme și ajutoare.

„Facem totul pentru a ne asigura că nevoile Ucrainei sunt satisfăcute la toate nivelurile – apărare, financiar, economic, diplomatic”, a declarat Zelenski.

Forțele armate ucrainene au recâștigat controlul complet al satului Bilohorivka și se pregătesc să recucerească întreaga provincie Luhansk de la ocupanții ruși, a declarat guvernatorul provinciei, Serhiy Gaidai. Satul se află la numai 10 km vest de orașul Lysychansk, care a căzut în mâinile rușilor după săptămâni de lupte crâncene în luna iulie.

„Vor fi lupte pentru fiecare centimetru”, a scris Gaidai pe Telegram. „Inamicul își pregătește apărarea. Așa că nu vom mărșălui pur și simplu”.

UPDATE ora 07:00 – SUA: Grupul de mercenari Wagner încearcă să recruteze infractori condamnaţi pentru războiul din Ucraina

Grupul de mercenari Wagner, companie militară privată rusă, încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori condamnaţi pentru a lua parte la războiul Rusiei din Ucraina, dar mulţi refuză să se alăture, a declarat luni un înalt oficial al apărării americane, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Informaţiile noastre indică faptul că Wagner suferă pierderi mari în Ucraina, în special şi în mod deloc surprinzător în rândul luptătorilor tineri şi fără experienţă”, a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni Grupului Wagner, pe care îl acuză de operaţiuni clandestine în numele Kremlinului.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că grupul nu reprezintă statul rus, iar contractorii militari privaţi au dreptul de a lucra oriunde în lume atât timp cât nu încalcă legea rusă.

Oficialul american a făcut referire la clipuri video recente care circulă pe reţelele de socializare în care pare că Evgheni Prigojin (despre care Trezoreria americană şi Uniunea Europeană susţin că are legătură cu Grupul Wagner) încearcă să recruteze prizonieri. În aceste clipuri Prigojin pare să încerce să recruteze prizonieri ruşi, dar şi tadjici, belaruşi şi armeni. Reuters nu a verificat independent aceste clipuri video difuzate de reţelele sociale.

Mercenarii Wagner au fost acuzaţi de organizaţiile pentru drepturile omului şi de guvernul ucrainean că au comis crime de război în Siria şi în estul Ucrainei începând cu 2014.

În luna iulie, serviciile de informaţiile militare britanice au declarat că Rusia a folosit luptătorii Wagner pentru a-şi consolida forţele din prima linie în conflictul din Ucraina.

Rusia a suferit între 70.000 şi 80.000 de victime, ucise sau rănite, de la începerea invaziei sale în Ucraina în luna februarie, a declarat Pentagonul luna trecută.

Ucraina şi-a extins luni controlul asupra teritoriul recent recucerit, pe măsură ce trupele sale mărşăluiesc spre est în zonele abandonate de Rusia, deschizând calea unui potenţial atac asupra forţelor de ocupaţie din regiunea Donbas.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația