Declarația care îi „lovește” atât pe Vladimir Putin, cât și pe Aleksandr Lukaşenko. ”Nu va exista un Belarus liber fără o Ucraină liberă. Destinele lor sunt legate”

Declarația care îi lovește atât pe Vladimir Putin, cât și pe Aleksandr Lukaşenko. ”Nu va exista un Belarus liber fără o Ucraină liberă. Destinele lor sunt legate”
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 24/09/2022, 15:22
Actualizat: 24/09/2022, 16:25

Svetlana Tihanovskaia, reprezentanta opoziţiei belaruse, consideră că destinele Belarusului şi Ucrainei sunt ”legate” şi că ”nu va exista un Belarus liber fără o Ucraină liberă”, după cum a declarăt aceasta pentru The Associated Press. Ea a mărturisit că, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, mii de oameni au fost arestaţi, din cauza că şi-au exprimat opoziţia faţă de războiul din Ucraina, denunţă opozanta belarusă. Între timp, războiul din Ucraina a ajuns în ziua 213.

„Cele două ţări este necesar să lupte împreună”, consideră Tihanovskaia, care s-a exilat în Lituania după ce l-a învins în alegerile prezidenţiale pe Aleksandr Lukaşenko, pentru a-şi garanta existenţa, deorece Moscova nu le consideră nişte state suverane.

„Atât timp cât Vladimir Putin se va afla la putere vor exista ameninţări la adresa Ucrainei şi la frontiera de vest a Belarusului”, apreciază ea, citată de g4media.

Mii de oameni au fost arestaţi, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, din cauza că şi-au exprimat opoziţia faţă de războiul din Ucraina, denunţă opozanta belarusă.

”Oamenilor le este frică, evident. Trăim ca într-un gulag în Belarus, în acest moment, însă belaruşii au energia să continue”, declară ea.

Moscova foloseşte Belarusul, de la începutul invaziei Ucrainei, ca pe o bază din spatreşe frontului, fără ca militari belaruşi să ia parte la războiul rus.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko susţine Războiul rus în Ucraina, afirmă Tihanovskaia, din cauză că Vladimir Putin l-a ajutat să reprime manifestaţiile uriaşe de după alegerile prezidenţiale din august 2020, în care Lukaşenko a obţinut al şaselea mandat, cu 80% din voturile exprimate, potrivit rezultatului oficial, nerecunoscut de Occident.

Pseudo-referendumurile organizate de Moscova

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri lumea întreagă să condamne pseudo-referendumurile organizate de Moscova, în curs de desfăşurare în patru teritorii pe care trupele ruse le-au cucerit în Ucraina de la începutul invaziei.

La rândul lui, președintele Americii, Joe Bine, a avertizat că Statele Unite „vor lucra cu aliaţii şi partenerii pentru a impune Rusiei măsuri economice suplimentare rapide şi severe” dacă Moscova va anexa teritorii din Ucraina.

În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început vineri votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia. Votarea urmează să se încheie marţi. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea acestor regiuni va fi una rapidă. Regiunile vizate reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase