Gabriela Firea, despre ”fenomenul mamelor minore”: ”Una dintre cele mai dure și mai triste realități ale României, statisticile sunt dezarmante”

Gabriela Firea, despre ”fenomenul mamelor minore”: ”Una dintre cele mai dure și mai triste realități ale României, statisticile sunt dezarmante”
Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
Publicat: 19/10/2022, 10:28
Actualizat: 19/10/2022, 10:31

Nu mai puțin de 16.500 de adolescente și tinere cu vârsta până în 20 ani au născut, în România, în anul 2021, iar aproape 700 dintre ele aveau sub 15 ani, avertizează Gabriela Firea – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Fenomenul mamelor-minore este o tristă realitate a României de azi, iar foarte multe din aceste tinere, devenind mame, au renunțat la școală.

”În evidențele Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sau ale serviciilor publice de asistență socială, aflate în coordonarea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, au fost înregistrate aproximativ 4.500 de gravide minore și mame minore”, notează Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

Fenomenul mamelor-minore reprezintă una dintre cele mai dure și mai triste realități ale României. Statisticile oficiale sunt dezarmante: 16.500 de adolescente și tinere până în 20 ani au născut doar anul trecut! Aproape 700 dintre ele aveau sub 15 ani. Asta înseamnă că viața lor a luat-o pe cu totul alt drum, iar multe dintre ele au fost nevoite să renunțe la școală.

Ca ministru al Familiei, sunt conștientă de responsabilitatea care îmi revine pentru a găsi soluții de prevenire a acestui fenomen. Mi-am propus ca în acest mandat să aduc la aceeași masă instituțiile și organizațiile non-guvernamentale din domeniu pentru a găsi împreună soluții punctuale pentru prevenirea sarcinilor în cazul adolescentelor, pentru prevenirea abandonului bebelușilor cu mame atât de tinere și pentru prevenirea abandonului școlar. Ministerul este deja parte din «Pactul pentru Tineri», inițiat de CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin”, scrie Gabriela Firea.

Să învețe să aibă grijă de un bebeluș și să se pună pe picioare”

Totuși, există soluții din partea statului român pentru aceste tinere care se află deja în situații grele.

La nivelul întregii țări există 55 de centre maternale. Și, doar anul trecut, precizează Gabriela Firea, ”826 de gravide minore sau de mame minore au beneficiat de serviciile acestor centre maternale”.

Sunt acele centre unde mamele cu bebeluși, aflate în situații vulnerabile – generate de sărăcie, de violența în familie, de lipsa oricărui sprijin – găsesc un adăpost și un ajutor pentru a-și putea îngriji copiii. Este una dintre soluțiile pe care le avem pentru a le fi alături acestor femei. Unele dintre ele sunt încă adolescente și, din disperare, respinse de familie sau de comunitate, probabil și-ar abandona copiii.

În felul acesta, având un acoperiș deasupra capului și toate cele necesare traiului de zi cu zi, au posibilitatea ca, ajutate de specialiști, să-și facă un plan de viață, să învețe să aibă grijă de un bebeluș și să se pună pe picioare”, mai scrie ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

”Concret, au parte de servicii de educație, de consiliere socială, psihologică, juridică și parentală, de planificare familială, de formare a deprinderilor de viață independentă și de facilitare a accesului la servicii medicale de specialitate, inclusiv de monitorizare a sarcinii și de evaluări medicale periodice”

Gabriela Firea

”Adolescentele trebuie să știe ce înseamnă să devii mamă mult prea repede”

Gabriela Firea spune că mamele minore merită șansa de a se integra în societate și de a conștientiza ce înseamnă să fii mamă.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, anunță, totodată, demararea unui program pilot pentru tinerele care se află în grija statului, urmând a fi organizate cursuri de educație în sănătate, tocmai pentru caaceste mame să beneficieze de informațiile necesare.

”Sigur, nu este o garanție, dar cu acești oameni alături și cu efortul nostru, al tuturor, le dăm astfel șansa de a se integra treptat în societate și de a găsi calea pentru a rămâne măcar pe linia de plutire, alături de copiii lor. Avem de lucrat și pentru prevenție.

Adolescentele trebuie să știe ce înseamnă să devii mamă mult prea repede și cum ți se schimbă viața. Am anunțat deja că vom porni un program pilot pentru tinerele care se află în grija statului, de exemplu. Cu ajutorul unor specialiști, vom organiza cursuri de educație în sănătate pentru ca aceste fete să primească informațiile potrivite”, încheie Gabriela Firea.

”Știți foarte bine că îmi doresc mult creșterea natalității în România și am inițiat proiecte în acest sens. Însă, natalitatea trebuie să crească sănătos și să avem mame care să poată crește pruncii care vin pe lume”

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
S-a vândut o VECHE UZINĂ din România. A fost fondată în urmă cu peste 80...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Impresionanta colecție de arme de vânătoare pe care a deținut-o Nicolae Ceaușescu