EXCLUSIV | Ministrul Sănătății, vizită oficială în Cuba. Alexandru Rafila, după semnarea Acordului de cooperare în domeniul Sănătății între România și Cuba: „Dezvoltăm cooperarea cu statele din Regiunea Caraibilor”

Publicat: 19/10/2022, 07:59
Actualizat: 19/10/2022, 14:50

Alexandru Rafila – ministrul Sănătății – se află într-o vizită oficială în Cuba, în perioada 15 – 22 octombrie, participând și la deschiderea celei de a IV-a Conferinţe internaţionale “Cuba-Salud 2022”, a cărei temă este “Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”. Totodată, marți a avut loc și semnarea Acordului de cooperare în domeniul Sănătății între Guvernul României și Guvernul Republicii Cuba.

Ministrul Alexandru Rafila a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul cubanez al sănătății, José Angel Portal Miranda, la sfârșitul căreia a fost semnat documentul cadru care stabilește cooperarea în domeniul sănătăţii între Romania și Cuba.

Alexandru Rafila a fost însoțit de ambasadorul României în Cuba, Theodora Magdalena Mircea, și de Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie ”George Emil Palade”.

”Elemente utile pentru România”

În exclusivitate pentru Gândul, ministrul Sănătății a precizat că un astfel acord și cooperarea în domeniul sănătății reprezintă ”o bună oportunitate pentru dezvoltarea cooperării bilaterale cu cele 12 state din Regiunea Caraibilor”.

Colaborarea în domeniul sănătății reprezintă o bună oportunitate pentru dezvoltarea cooperării bilaterale cu cele 12 state din Regiunea Caraibilor, pentru care este responsabilă Ambasada României de la Havana.

Semnarea Acordului bilateral cu Cuba, precum și participarea la Conferința internațională «Cuba-Salud 2022», reprezintă elemente utile pentru România într-o zonă a lumii în care, până în prezent, am avut o implicare redusă. Mulțumesc doamnei ambasador Theodora Doris Mircea, pentru modul în care a organizat această vizită, care crește vizibilitatea țării noastre și oferă posibilități reale de colaborare în domeniul sănătății”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în exclusivitate pentru Gândul.

Alexandru Rafila a semnat Acordul de cooperare în domeniul Sănătății între Guvernul României și Guvernul Republicii Cuba

”Discuțiile dintre cei doi miniștri au vizat dezvoltarea schimburilor de bune practici în domeniul acordării asistentei medicale, pregătirii profesioniștilor din domeniul sănătății și colaborarea în domeniul farmaceutic. Aceasta colaborare se va realiza împreună cu Universitățile de medicină și farmacie, care vor asigura condițiile pregătirii de specialitate și vor oferi burse doctorale, inclusiv în domeniul tehnologiei farmaceutice.

Prezența rectorilor români la eveniment – Leonard Azamfirei din Târgu Mureș,  Marilen Pirtea din Timișoara și Ioan Abrudan din Brașov – este o garanție a dezvoltării acestei colaborări, inclusiv și în afara domeniului medical. Ministrul Alexandru Rafila a participat, în prima parte a zilei, vorbitor, în cadrul panelului «Politici de sănătate răspuns la Agenda pentru Sănătate 2030 din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă»”, s-a precizat și pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Havana.

Alexandru Rafila: ”Colaborarea în domeniul sănătății reprezintă o bună oportunitate pentru dezvoltarea cooperării bilaterale cu cele 12 state din Regiunea Caraibilor”

Ministrul Alexandru Rafila a avut o întâlnire de curtoazie cu președintele Cubei”

Ministrul Sănătății s-a întâlnit cu președintele Cubei, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, dar și cu rectorul Universității de Științe Medicale din Havana și cu ministrul Educației Superioare din Cuba.

În timpul acestor discuții, Alexandru Rafila a transmis că există disponibilitatea acordării unor burse doctorale de către Universitățile de Medicină din România.

Ministrul Alexandru Rafila a avut o întâlnire de curtoazie cu președintele Cubei, Miguel Díaz-Canel Bermúdez. Ministrul Sănătății a mai discutat cu ministrul Educației Superioare, Jose Manuel Saborino și cu rectorul Universității de Științe Medicale din Havana, Mairim Lago Queija.

Discuțiile au vizat atât cooperarea bilaterală în domeniul medical, cât și în domeniul învățământului superior, ministrul Alexandru Rafila informând partea cubaneză cu privire la disponibilitatea acordării unor burse doctorale de către Universitățile de Medicină din România”, s-a menționat pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Havana.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Alături de Alexandru Rafila la conferința “Cuba-Salud 2022” au mai fost prezenți ambasadorul României în Cuba – Theodora Magdalena Mircea – rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie ”George Emil Palade”, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – rectorul Universității de Vest din Timișoara și vice-președinte al Consiliul Național al Rectorilor din România -, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității Transilvania din Brașov, prof. univ. dr. Ioan Abrudan și rectorul adjunct al Universității de Științe Agricole și Medicină veterinară, prof.univ.dr. Răzvan Teodorescu.

”Un bun model de dezvoltare a relațiilor bilaterale”

Marți a avut loc semnarea Acordului de cooperare în domeniul Sănătății între Guvernul României și Guvernul Republicii Cuba. Acest document, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății,  va reglementa cadrul legal de cooperare în domeniul sănătăţii:

  • serviciile de sănătate publică
  • prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, etc.).

Acordul bilateral româno-cubanez include, pe lângă schimbul de informații în domeniul medical între cele două țări, vizite de studiu și participarea specialiștilor din ambele țări la conferințe științifice.

De asemenea, vizita ministrului Sănătății în Republica Cuba cuprinde întâlniri cu omologi din statele din Regiunea Caraibilor pentru dezvoltarea colaborării în domeniul medical. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila se va întâlni și cu conducerea unor spitale din Havana, cu directorul companiei farmaceutice BioCubaFarma și cu conducerea altor instituții medicale locale.

Dezvoltarea colaborării extinse cu Republica Cuba în domeniul sănătăţii și în producția de medicamente reprezintă un bun model de dezvoltare a relațiilor bilaterale în interesul pacienților din cele două țări”, s-a mai precizat în comunicatul Ministerului Sănătății.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...