MApN, după noile atacuri ale Rusiei la Dunăre: Forțele Armatei rămân în ALERTĂ și vor continua cercetările în zonele în care pot să apară riscuri

MApN, după noile atacuri ale Rusiei la Dunăre: Forțele Armatei rămân în ALERTĂ și vor continua cercetările în zonele în care pot să apară riscuri
Foto - caracter ilustrativ: Facebook/MApN
Publicat: 13/09/2023, 10:58
Actualizat: 13/09/2023, 11:01

Ministerul Apărării Naționale a transmis mai multe precizări, după noile atacuri ale Rusiei la Dunăre, și arată că Armata Română este în alertă și continuă verificările „în zonele în care pot să apară riscuri”.

În acest context, Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre.

„Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”

„Miercuri, 13 septembrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Reni și Ismail, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 00.45, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate,  cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 05.00.

Ca urmare a evoluției situației și în baza informațiilor primite de la ISU Tulcea, cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, județul Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranță naţională, investighează aceste situații. Vom reveni cu detalii, în funcție de datele primite din teren.

Forțele MApN rămân în alertă și vor continua cercetările în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestei situații.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri”, a transmis, miercuri, MApN, într-un comunicat de presă.

Noi bombardamente la 200 de metri de România

În noaptea de marți spre miercuri, forțele ruse au atacat Portul Reni, situat la doar 200 de metri de apele noastre teritoriale, în jurul orei 2 dimineața.

Atacul rusesc, realizat cu multiple drone militare, a provocat daune serioase instalațiilor din Izmail, unul dintre principalele porturi de export pentru cerealele Ucrainei.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că cel puțin șase persoane au fost rănite în acest incident, în primele ore ale dimineții de miercuri, făcând apel la responsabilitate și solidaritate în aceste momente dificile.

Gălățenii, avertizați prin RO-Alert

Pentru a asigura siguranța locuitorilor, autoritățile au emis un mesaj Ro-Alert, îndemnând oamenii să păstreze calmul și să se adăpostească în beciuri, departe de geamuri și pereți exteriori, din cauza riscului de cădere a obiectelor din spațiul aerian.

În plus, pentru prevenirea unor eventuale dezastru, armata a început construirea primelor adăposturi de protecție civilă în localitățile în apropierea cărora s-au prăbușit dronele rusești. Primele astfel de structuri de beton au fost deja montate în Plauru, lângă malul Dunării.

„Construiesc două adăposturi. Am stabilit amplasamentul împreună cu băieții de la ISU, unde trebuie să vină un comandant, cu domnul prefect, cu toată lumea și acum vine o unitate. Nu știu cine sunt, de unde sunt, eu le-am pus la dispoziție un buldoexcavator. Azi au făcut destul de bine…Alea două adăposturi sunt operaționale”, a declarat primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega.

Două drone rusești, căzute în România

Resturile celei de-a doua drone căzută pe teritoriul României a fost descoperită tot în Tulcea, dar mult mai adânc în teritoriul național. Dacă prima dronă s-a prăbușit lângă Plauru, practic pe malul Dunării, de data aceasta rămășițele dispozitivului ucigaș au fost găsite la câțiva kilometri de graniță.

Locul în care au fost găsite fragmente dintr-o a doua dronă pe teritoriul românesc se află la 3,5 kilometri în linie dreaptă de Dunăre, granița cu Ucraina, confirmă G4Media. În zonă se vede un crater adânc de câțiva metri, format de prăbușirea dronei, și câteva elemente metalice uitate sau ignorate de specialiștii Ministerului Apărării. Cele mai multe fragmente au fost ridicate de armată pentru a fi analizate.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care Dan Vîlceanu îl mușcă de nas și îl agresează pe Florin Roman...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Bătaie în Parlament. Dan Vîlceanu, acuzat că l-a lovit cu genunchiul în nas pe Florin...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă să sari cu parașuta în România. Prețurile pornesc de la 1000 de lei...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cele mai comune probleme la o cutie de viteze automată?
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
Interzis în toată România. Legea este în vigoare din 2008
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Nina Dobrev a suferit un accident. Primul mesaj transmis de actriță de pe patul de...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Robotul moale care imită picioarele păianjenilor
×