Plămânii noștri, aerul lor

Plămânii noștri, aerul lor
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 08/01/2024, 14:35

Se scrie, se tot scrie, de ani de zile, că în București nu se poate respira. Părinți cu copii alergici publică pe rețele de socializare, disperați, fotografii care arată calitatea aerului din capitala României: niciodată bună. Mereu alarmantă. Cu mult, mult, enorm peste poluarea din orașe mari ale lumii, pornind de la New York și ajungând mai aproape, spre Parisul luminilor și al bogăției.

Degeaba. Aerul din București este, practic, irespirabil. Dar noi tragem de el și de corpul nostru, pentru că suntem dispuși la orice sacrificiu ca să supraviețuim. Oricât de mult s-ar scrie, oricât de mult s-ar striga, nimic nu se schimbă în bine. Tot mai greoi intră, în plămânii noștri oricum obosiți, un aer care, pe lângă particule normale, conține atât de multe nenorociri. De ce?

Nu răspunde niciun primar al Capitalei la apel, sunăm, sunăm, sună în gol, apelul nu este preluat, nu răspunde nicio voce, cu atât mai puțin actualul primar, care ar face orice, mai puțin să pună mâna pe receptor și să rezolve chestiuni urgente. Fiind an electoral, cu siguranță se va trece pe curat și o mișcare „importantă” pentru transformarea capitalei îmbâcsite într-o capitală verde.

Vor apărea, dintr-o dată, achiziții de autobuze eco, bio, degradabile, se va minți iarăși, cu nerușinarea deja cunoscută, că lucrurile sunt sub control și că, mai devreme sau mai târziu (uită să treacă și varianta niciodată) în București ne vom simți sănătoși, vom putea trage în piept nu noxe, ci aer bun de curățat ceea ce deja s-a depus prin corpul nostru.

Ne vom lăsa – sau se vor lăsa – din nou mințiți, cu niște tabele frumos colorate, care par niște invenții ale unor copii energici, deloc rău intenționați, și care chiar asta sunt: niște invenții, dar nu ale unor copii nevinovați. Câțiva dintre noi vor cădea în capcană. Astfel, o să punem în urna de vot o hârtie, și ea frumos împăturită, semnând sentința pentru încă patru ani. Și ne vom mira, respirând tot mai greu, că în București tot nu se poate trăi, că nu avem unde să ne ducem copiii să se joace, în parcurile cu leagăne ruginite, cu colțuri care pot tăia orice, unde aleile sunt prost reparate și gropile în asfalt împiedică orice alergare sau roată de bicicletă.

Ne vom mira că, odată ieșiți din București, spre vestul cu atât de multe tentații, reușim să ne umplem plămânii de viață și să credem că toți cei care se nasc astăzi în țara noastră – care, repet, e frumoasă, e bogată, e dinamică, dar e mânuită de niște șoferi care n-au permis de conducere – au șanse mai multe dincolo de graniță la un trai decent.

Rămânem cu mirarea, rămânem cu semnele de întrebare. De ce la Berlin calitatea aerului e bună? De ce la Paris, la fel? De ce la New York, deși sunt mii de mașini simultan în trafic, se poate inspira decent? Haideți, întrebați și dumneavoastră, poate aveți noroc să vă și dezlege cineva misterul, poate până ne convoacă la urne – unde eu cred că trebuie să mergem – putem să alegem și altceva, nu răul cel mai mic. Să tragem aer în plămâni, din alte orașe ale lumii, și să-l expirăm acasă, acolo unde e nevoie de schimbare. Acolo unde e nevoie de oxigen.


Citește și:

Atenție la veștile bune!

Evadarea din paradis

Dar cu târgurile ce aveţi?

Ultima şansă

Altă iarnă, aceleași probleme

N-avem cu cine!

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×