Prima pagină » Actualitate » Roboţii
Roboţii

Sună a titlu de poezie sau de film artistic, cu efecte speciale bogate, cu idei nemaiîntâlnite până acum. Sună a scenariu din care copiii noştri ar putea începe să creadă în lumea de dincolo de lume sau în extratereştrii care, spun câţiva pasionaţi, ar putea să ajungă pe pământul nostru drag, mult mai repede decât ne-am fi imaginat ieri.

Dar nu e. E o realitate a zilelor care ni se par, de multe ori, pline de rutină şi plictis. Zilele trecute, adolescenţii României au dat o simulare a examenului de clasa a VIII-a. Evaluare naţională, sau cum îi mai spune, după atâtea schimbări de miniştri, reguli, idei, norme, programe. Pe vremea mea – am ajuns să spun şi eu asta, deşi nu sunt chiar o bunică – se numea „capacitate”.

Se rotesc denumirile, se modifică și conținutul, nu mai putem cere mult de la tineri, pentru că nu le oferim destul, în cei opt ani de școală care îi pregătesc de prima testare serioasă, în urma căreia ajung la un liceu mai bun sau la o unitate de învățământ cu pretenții mici și ofertă la fel.

Așadar, anul acesta, pentru prima dată, testările elevilor, din această simulare, urmau a fi corectate automat, de ceva roboți care știu mai bine, se pare, decât omul, să aleagă binele de rău. Așa sunau știrile pe care, cu siguranță, câțiva dintre noi le-au crezut. Care e, de fapt, adevărul?

Explică o doamnă profesoară, întrebată și rugată să descoasă sistemul: „În momentul în care un elev termină lucrarea, ea va fi scanata de față cu el. Lucrarea se fixează în dreptul scannerului și se scanează fiecare pagină în parte de față cu elevul. Trebuie să fim atenți să fixăm în acest cadran lucrarea, trebuie să se vadă toată lucrarea, să fie totul lizibil, să nu lipsească vreun cuvânt, pentru asta trebuie să fie atent și elevul. Odată ce am scanat lucrarea, și elevul o s-o vizualizeze o dată cu mine pe ecran.”

Apoi, continuă explicația, acea lucrare e trimisă către doi oameni, doi profesori, din județe diferite, care urmează să puncteze, ținând cont, firește, de un borderou. În cazul în care există diferențe prea mari între cele două note, lucrarea este retrimisă către alți doi profesori, spre corectare.

Așadar, nu-s roboți cei care dau note copiilor noștri. Corectura digitalizată nu înseamnă decât că lucrările elevilor nu mai sunt trimise cu duba, spre evaluare, dintr-un județ în altul, ci prin internet. Sigur că există școli – nu puține! – care nu au internet. Care nu au nici căldură în sălile de clase! Acolo ce se întâmplă? Găsește, desigur, cineva din minister un răspuns cum se cuvine. Dar problemele rămân.

Nu e rău că se digitalizează corectura, nu e rău că se caută răspunsuri la întrebările dureroase, dar ar fi ceva mai constructiv să se înceapă de jos reparațiile.

Să nu mai stea copiii în frig la ore, cu geci închise și căciuli îndesate. Să nu mai facă naveta, pe jos, între sate, acolo unde nu există soluții de transport către o unitate școlară deschisă. Să nu mai fie profesori oameni care n-au habar de materia pe care o predau și care n-au trecut nici prin vis pe la modulele de psihopedagogie, unde mai înveți, cât de cât, cum să ai grijă de sufletele copiilor. Să nu mai existe școli fără toalete, fără apă curentă, fără acces nelimitat la energie.

Uitați-vă în jur! Problemele se văd repede! Încruntați frunțile și găsiți soluții! Nu suntem chiar ultimii oameni de pe continent. Nu suntem ultimii la rând! Concentrați-vă și o să reușiți! Nu toate se pot rezolva prin digitalizare. Apoi scanăm și noi lucrarea voastră, îi dăm zoom, o verificăm de greșeli de încadrare și o trimitem poporului la corectură. Secretizat, bineînțeles!


Citește și:

Cine are grijă de România? Cine are grijă de români?

Săptămâna altfel, săptămâna la fel

”Chiriași la noi în țară”

Când românii se simt români

De ce Austria nu ne vrea?

Și, totuși, de unde prețurile astea?

Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes din capitală, a continuat să studieze limba spaniolă ... vezi toate articolele

Citește și

Mediafax
Sindicaliştii din Sănătate şi Educaţie protestează la Palatul Parlamentului faţă de măsurile fiscale anunţate de Guvern
Digi24
„Reflexele Războiului Rece”. Poziția față de Rusia amenință guvernul Germaniei: manifestul care stârnește îngrijorare la Berlin
Cancan.ro
Ana din Sibiu luase 9,40 la BAC la Limba Română, dar a făcut contestație. Cu ce notă s-a trezit apoi
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
Adevarul
Care e miza declarațiilor premierului ungar Viktor Orbán. Analist: „Discursul său transmite o ofertă de colaborare”
Mediafax
Ședință de guvern pentru adoptarea formei finale a pachetului de măsuri fiscale. Urmează asumarea răspunderii în Parlament
Click
Cât costă să dormi în vila familiei lui Leo Iorga din Eforie Nord? Ce nemulțumiri au turiștii: „Nu ne lasă” Edy Iorga: „Unii n-au bun-simț”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Cineva care a investit 7.793 de dolari în Bitcoin acum 14 ani și-a accesat portofelul abia acum și valoarea este amețitoare
Digi24
VIDEO&FOTO Înmormântări cu stil. Lumea secretă și plină de culoare a funeraliilor din Ghana
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Ce se întâmplă doctore
Cum arată acum Ellie White, la 41 de ani! Fosta solistă DJ Project e total schimbată. Înainte făcea furori pe scenă
observatornews.ro
15 judeţe şi Capitala intră de la 10.00 sub cod roşu de caniculă. Vor fi 41 de grade Celsius la umbră
StirileKanalD
"Îmi pare rău, nu voi supraviețui". Ultimele cuvinte ale tatălui care si-a dat viața ca să-și salveze soția și copiii din inundațiile catastrofale din Texas
KanalD
Cei trei pui ai ursoaicei împușcate s-au întors în locul în care mama lor a fost împușcată. Ce urmează să se întâmple cu ei
Ciao.ro
A murit cea mai iubită actriță de la Bollywood! Ochii ei i-au înnebunit și pe români
Promotor.ro
Știai că poți plăti mai puțin la asigurarea mașinii doar făcând acest curs? VIDEO
Descopera.ro
Ceva NEMAIVĂZUT a fost descoperit în corpurile tuturor oamenilor din lume
Capital.ro
Fotbalul românesc își ia rămas-bun de la un nume istoric. Era o adevărată legendă. Echipa a anunțat vestea tristă
Evz.ro
Gigi Becali șochează România: Nu vreau pensie! Mai dau 100, să se facă bugetul!
A1
Donald Trump ascunde niște semne misterioase pe mână. Ce au surprins paparazzii când au dat zoom
Stirile Kanal D
România se topește! Cod roșu de caniculă în Capitală și în 15 județe. Mesaj Ro-Alert după ce au fost anunțate temperaturi de peste 40 de grade la umbră: „Evitați deplasările”
Kfetele
Scrisoarea de adio a lui Mihai Leu, pentru toți cei care l-au iubit. Cuvintele sfâșietoare pentru familie și prieteni: „Chiar și înainte să plec din această lume, am simțit nevoia să mă întorc.”
RadioImpuls
Patricia, adevărul pe care l-a ascuns în emisiune. NU te-ai fi așteptat: "Am făcut ce am simțit și nu îmi pare rău". CONFESIUNEA care a aruncat totul în aer. Ce a spus fosta concurentă din Casa Iubirii despre Moldo
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Pentru prima dată, un studiu arată că creierul produce noi neuroni și la bătrânețe