Ziua lui Hagi

Ziua lui Hagi
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 05/02/2024, 13:24

Sunt multe zilele naționale, pe care românii abia le așteaptă ca să poată să primească, de la statul care mai mult cere, decât oferă, câteva ore de libertate, câteva clipe de petrecut după bunul plac. Deși ne plângem că nu suntem destul de „răsfățați” de guvernanții de ieri și de azi, avem, totuși, un număr mare de zile de pus în raftul cu odihnă, în comparație cu alte țări europene, mult mai zgârcite și mai drastice, atunci când vine vorba de banul public și de munca din spatele acestuia.

Dar nu despre asta voiam să vă vorbesc. Ci despre celelalte zile naționale ale României. Acelea în care, prin voia lui Dumnezeu, pe pământul nostru s-au născut oameni mari. Despre el, despre omul mare de azi voiam să vă povestesc. Am mai scris despre Gheorghe Hagi, toți apropiații mei știu că-l iubesc, că-l apreciez, că-i admir munca și dragostea de țară, așa cum nu prea mai am la cine admira, în zilele noastre reci și fără conținut. Am mai scris, da, dar nu mă voi opri din a spune ce cred despre puținele mari valori ale țării noastre, cu riscul de a plictisi și de a fi citită doar de nostalgici.

E ziua lui Hagi. E țara lui Hagi. Și Hagi nu înseamnă doar un meci, doar un rezultat bun, doar o întâmplare pe care nu știm de unde să o apucăm, spre explicare. Hagi nu e, de exemplu, doar derby-ul care se joacă diseară, chiar în clipele când împlinește 59 de ani, pe Arena Națională a României. Acolo se poate întâmpla orice. Și aproape că nici nu contează. Hagi e chiar România.

Acea Românie pe care copiii de azi, neînțelegând relele, o iubesc și o cred cea mai frumoasă. Și dumnealui, și Gică e un copil mare, e un om mare bun care crede, dintotdeauna, că România e cea mai frumoasă țară din lume. Și că, deși doare, deși costă, deși pare, câteodată, degeaba, lupta pentru ca toți ceilalți să ne cunoască și să ne respecte merită dusă.

A câștigat tot ce era de câștigat! Nu mă refer la trofee, nu mă refer doar la sport. Sigur că știm și recunoaștem – Slavă Domnului că mai și recunoaștem! – că este unul dintre cei mai mari sportivi ai țării! Dacă nu cumva chiar primul în fotbal. Sigur că a reușit, cu echipa sa de copii, de la Viitorul Constanța, să câștige, acum câțiva ani, când nimeni nu-i dădea vreo șansă, un titlu de campion al României.

Sigur că pariul pe Farul Constanța a fost și el, la rându-i, unul câștigător și, anul trecut, când alții se uitau în stânga și-n dreapta, încercând să își explice logic ce se întâmplă, a cucerit un alt titlu în Liga I a prea puțin înțelesului nostru fotbal! Dar premiile sale sunt mult mai mari. Câștigurile lui sunt dincolo de niște bucăți de metal inscripționate frumos.

Câștigul lui e România! Cu toți copiii ei, începând cu proprii săi moștenitori, care cu atâta talent și bună creștere îi poartă numele pe toate scenele pe care ajung să urce.

Azi e sărbătoare națională. Chiar dacă n-a fost zi liberă. Azi suntem noi, cu spiritul, liberi! Așa cum a fost mereu Hagi când primea mingea și alerga, de la mijlocul terenului, spre toate porțile lumii, în care înscria totdeauna golul care contează. Oameni ca Gheorghe Hagi înscriu golul victoriei în fiecare zi a vieții lor. Sunt onorată să mă bucur de prietenia sa și să strig și eu către campion, de aici, din galeria „Gândul”, la mulți ani! La cât de multe a oferit și continuă să ofere dumnealui României, măcar atâta să-i întoarcem: tot respectul și toată dragostea noastră.


Citește și: 

Îl ştiţi pe Miguel? Dar pe Mihai?

Unde-i miliardul?

Atenție la veștile bune!

Evadarea din paradis

Cine are grijă de România? Cine are grijă de români?

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Crima din Sibiu: prima explicație a tânărului care și-a ucis iubita cu un cuțit, într-un...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Statul NU mai plătește BANII. Românii trebuie să se grăbească. Termen limită: 7 iunie
Metode naturale care te scapă de țânțari. Funcționează și în cazul muștelor
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×