Prima pagină » Actualitate » Cum se prepară cel mai delicios cozonac de Crăciun. Ingredientele folosite de chef Cătălin Scărlătescu și chef Sorin Bontea

Cum se prepară cel mai delicios cozonac de Crăciun. Ingredientele folosite de chef Cătălin Scărlătescu și chef Sorin Bontea

Cum se prepară cel mai delicios cozonac de Crăciun. Ingredientele folosite de chef Cătălin Scărlătescu și chef Sorin Bontea
Cum se prepară cel mai delicios cozonac de Crăciun. Ingredientele folosite de chef Cătălin Scărlătescu și chef Sorin Bontea

Mult a fost, puțin a mai rămas până când cetățenii români vor sărbători Crăciunului și Revelionul. În preajma sărbătorilor de iarnă, listele pentru cumpărături sunt pregătite, iar printre ingredientele se află și cele pentru cozonac. Iată cum se prepară cel mai delicios cozonac de Crăciun cu ingredientele folosite de chef Cătălin Scărlătescu și chef Sorin Bontea.

Cozonacul este una dintre „vedetele” de pe masa de sărbători. Deși achiziționarea lui din comerț ar putea fi o soluție rapidă, multe persoane aleg să în pregătească acasă, cu umplutura preferată, cu un aluat cât mai aromat și pufos.  Chef Cătălin Scărlătescu și chef Sorin Bontea se află printre bucătarii români care dezvăluie secrete culinare, pentru preparate savuroase și aromate. De data aceasta, în atenție se află două rețete de cozonaci.

Dospirea trebuie să fie efectuată la o temperatură constantă și să nu existe curenți de aer. Ar fi ideal ca ingredientele să se afle câteva ore la temperatura camerei, înainte de a fi utilizate. De asemenea, asigură-te că drojdia este incorporată corect în aluat, iar coacerea este efectuată treptat, arată CANCAN.

Varianta lui chef Cătălin Scărlătescu

  • un kilogram de făină;
  • 250 de grame de zahăr;
  • 450 de mililitri de lapte;
  • 5 ouă;
  • 60 de grame de drojdi;
  • 300 de grame de unt Belgian;
  • 500 de grame de nucă;
  • 200 de grame de rahat;
  • 150 de grame de ciocolată belgiană;
  • 30 de grame de portocală confiată;
  • 30 de grame de coajă de lămâie;
  • stafide.

Maiaua va fi preparată din lapte cald, făină și drojdie, iar aceasta trebuie să fie lăsată până când își va dubla volumul. Se pregătește laptele cald în care se va dizolva zahărul, iar în aluat se vor adăuga gălbenușurile frecate cu sare și untul gras.

Varianta lui chef Sorin Bontea

  • un kilogram de făină;
  • 350 de grame de zahăr;
  • 8 gălbenușuri;
  • coaja rasă de la o lămâie;
  • coaja rasă de la o portocală;
  • 50 de mililitri de ulei;
  • o jumătate de linguriță de sare;
  • 14 grame de drojdie uscată;
  • o esență de vanilie;
  • un pachet de unt;
  • un litru de lapte cu 3,5% grăsime;
  • 150 de grame de zahăr;
  • 8 albușuri;
  • 80 de grame de cacao;
  • 250 de grame de nucă pisată;
  • 25 mililitri de esență de rom.

Făina trebuie să fie cernută corespunzător printr-o sită și amesteată cu drojdia uscată, zahărul și cojile de citrice. Apoi, cele 8 gălbenușuri se vor amesteca cu sare. Zahărul trebuie să se topească în laptele cald, iar untul topit se va amesteca treptat cu uleiul. Aluatul trebuie să fie elastic, după frământare, iar acesta trebuie lăsat să se dospească. Umplutura conține bezea din albușuri, esență de rom, nuci măcinate, cacao.

Autorul recomandă:

Rețetă prăjitură Tosca cu nucă de cocos. Desertul rapid, ideal pentru orice ocazie

Rețeta delicioasă de pui cu orez și ciuperci. Este ușor de preparat și va fi gata în mai puțin de o oră

Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Mihai Vodă de plăcintă cu mere de post. Cum se prepară rapid un desert extrem de gustos

Ingredientul minune care nu trebuie să îți lipsească pentru cel mai bun sos de roșii. Rețeta gata în doar cinci minute

Ai pus varză la murat și nu ți se acrește? Greșeala pe care să o eviți pentru a avea un aliment aromat și crocant

Sursă foto: colaj Gândul / Shutterstock

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Știri false despre „alimente contaminate din Ucraina” se răspândesc în mediul online din Polonia
Digi24
Cea mai mare problemă cu care se va confrunta noul primar al Bucureștiului. „Nu e normal să nu ai căldură iarna. E strigător la cer”
Cancan.ro
SURPRIZĂ! Cine este soția lui Ciprian Ciucu, noul primar al Capitalei, și ce afaceri 'învârte'
Prosport.ro
FOTO. Catrinel Menghia și Diana Munteanu, vizite în apartamentul lui Adi Mutu: „Mi-a spus să-i zic că sunt vărul lui”
Adevarul
Exit-poll-urile și sondajele au eșuat masiv în București. „E fără precedent. Am avut trei case de sondare care au manipulat”
Mediafax
Veste bună! Sumele pentru unele beneficii sociale, virate în avans de ANPIS. Când vor ajunge banii la beneficiari
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Cele trei puncte la care țarul nu va renunța. Consilierul lui Putin dezvăluie liniile roșii peste care Rusia nu va trece
Cancan.ro
BREAKING | Anunț de ultimă oră despre starea lui Dan Petrescu! Familia antrenorului a venit de urgență în țară
Ce se întâmplă doctore
Transformarea uluitoare a prezentatorului celebru, după ce a slăbit spectaculos! Acum e alt om, abia l-au recunoscut apropiații
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
E legal să oprești cu avariile în fața unei farmacii sau brutării? Răspunsul oficial
Descopera.ro
Ce spune ȘTIINȚA despre oamenii care ADORĂ sensurile giratorii?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Când mirodeniile valorau cât aurul: adevărata poveste a lui Vasco da Gama în India