25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și SUA | Bogdan Aurescu, consultări politice bilaterale la București cu Antony Blinken, secretarul de stat al SUA

25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și SUA | Bogdan Aurescu, consultări politice bilaterale la București cu Antony Blinken, secretarul de stat al SUA
Bogdan Aurescu, consultări politice bilaterale cu Antony Blinken, secretarul de stat al SUA
Publicat: 27/11/2022, 13:09
Actualizat: 27/11/2022, 14:11

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea marți – 29 noiembrie 2022 – consultări politice cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Această întâlnire se va desfășura cu prilejul vizitei pe care oficialul american o efectuează în România, în contextul participării la Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, dar și  cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și SUA.

Consultările dintre ministrul Bogdan Aurescu și secretatul de stat Antony Blinken vor marca aniversarea Parteneriatului Strategic România-SUA, ”care reprezintă un pilon esențial al politicii externe și de securitate a României și a cărui aprofundare, pe toate dimensiunile sale, reprezintă un obiectiv al ambelor părți”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin intermediul unui comunicat de presă.

Vizita va oferi ocazia reconfirmării angajamentului bilateral solid pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes în domeniile politic, securitar, militar, economic, energetic.

Astfel, în cadrul discuțiilor, ministrul Aurescu și secretarul de stat Blinken vor trece în revistă stadiului cooperării bilaterale în domeniile de interes, inclusiv în baza priorităților stabilite cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Washington, în luna noiembrie 2021, precum creșterea prezenței militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare a României la OCDE și avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil.  Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ce privește accederea țării noastre în programul Visa Waiver.

Vizita va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea atașamentului comun față de promovarea și consolidarea relației transatlantice și a rezilienței democratice”, au transmis reprezentanții MAE.

”De asemenea, vor fi abordate evoluțiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre și securității pe Flancul Estic al NATO, ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, și eforturile comunității transatlantice de a gestiona impactul acesteia asupra securității regionale și a stabilității globale”

MAE

”Discuțiile vor viza evoluția situației regionale de securitate la Marea Neagră”

Întrevederea dintre cei doi oficiali se va concentra, mai precizează MAE, și pe coordonarea bilaterală în vederea asistenței acordate Ucrainei și a implementării deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid.

Discuțiile vor viza, de asemenea, evoluția situației regionale de securitate la Marea Neagră, cei doi oficiali urmând să efectueze un schimb de opinii cu privire la viitoarele evoluții și consecințele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei și la nivel global.

Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta eforturile multidimensionale ale României de ajutorare a Ucrainei, inclusiv asistența umanitară acordată refugiaților din țara vecină și măsurile luate de Guvernul României pentru a facilita tranzitul produselor agricole ucrainene prin țara noastră, în scopul evitării unei crize alimentare globale”, s-a mai menționat în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

”De asemenea, în condițiile creșterii impactului agresiunii militare ruse asupra întregii regiuni a Mării Negre, ministrul afacerilor externe se va referi la miza susținerii vecinilor Ucrainei, cu accent pe Republica Moldova, context în care va sublinia rolul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, în care SUA joacă un rol important. Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta totodată sprijinul multidimensional acordat de România statului vecin”

MAE


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase