DIICOT a destructurat o grupare specializată în afaceri cu fier vechi: ”Datele de identificare ale unor societăți comerciale, utilizate în mod fraudulos”

DIICOT a destructurat o grupare specializată în afaceri cu fier vechi: ”Datele de identificare ale unor societăți comerciale, utilizate în mod fraudulos”
Publicat: 27/11/2022, 11:18
Actualizat: 27/11/2022, 11:19

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Giurgiu – au destructurat o grupare specializată în afaceri cu fier vechi, 10 persoane fiind trimise în judecată pentru ”săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și evaziune fiscală în formă continuată”.

În perioada 2012-2015, a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Mecanismul a fost unul ”complex”, au transmis reprezentații DIICOT prin intermediul unui comunicat, în scenariu fiind ”prinse” mai multe societăți, controlate prin interpuși, prin intermediul cărora au fost efectuate operațiuni de achiziții de fier vechi, la negru, bunuri care au fost livrate mai departe către societăți specializate în colectarea deșeurilor feroase.

”În scopul eludării plății obligațiilor fiscale constând in impozitul pe profit, inculpații au înregistrat in contabilitate achiziții fictive de la mai multe societăți, generând in acest mod un prejudiciu bugetului consolidat al statului in cuantum de 18.113.063 lei, suma cu care ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă.

În cadrul mecanismului infracțional au fost implicate șase entități economice prin intermediul cărora au fost livrate deșeuri feroase către operatori economici din piață”, au precizat reprezentanții DIICOT.

”Deșeuri feroase și neferoase au fost achiziționate, la negru, din diverse surse”

După ce deșeurile feroase și neferoase erau achiziționate ”la negru”, acestea erau livrate direct către beneficiari, au explicat reprezentanții DIICOT.

În această ”operațiune” au fost create ”artificial” cheltuieli deductibile, iar date de identificare ale unor societăți comerciale au fost utilizate ”în mod fraudulos”.

Prin intermediul acestor firme înființate și/sau preluate de membrii grupării, bunurile (deșeuri feroase și neferoase) au fost achiziționate, la negru, din diverse surse și au fost livrate direct către beneficiari sau aduse în depozitul care funcționa în proximitatea locuinței a doi dintre inculpați.

Pentru a se înregistra cu achiziții pentru societățile controlate și pentru a crea artificial cheltuieli deductibile, membrii grupului au utilizat în mod fraudulos datele de identificare ale unor societăți comerciale”, a mai transmis DIICOT.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase