74 de dosare penale deschise după Saga Festival. Anunțul DIICOT după primul festival de amploare găzduit în Capitală, la doi ani de la izbucnirea pandemiei

74 de dosare penale deschise după Saga Festival. Anunțul DIICOT după primul festival de amploare găzduit în Capitală, la doi ani de la izbucnirea pandemiei
Publicat: 09/06/2022, 16:27
Actualizat: 09/06/2022, 16:30

Saga, primul festival de amploare găzduit în Capitală după cei doi ani de pandemie, a lăsat în urmă lacrimi, întrebări fără răspuns, multe dileme, dar și o problemă care scoate la iveală, încă o dată, flagelul drogurilor printre tineri și nu numai.  DIICOT a anunțat, joi, printr-un comunicat de presă, că are în lucru 74 de dosare penale deschise după Saga Festival.

”Precizăm că, în vederea justei soluționări a cauzelor, substanțele identificate și ridicate cu ocazia constatării infracțiunilor, urmează a fi trimise laboratoarelor de analiză și profil al drogurilor. Aspectele de interes public urmează a fi comunicate după realizarea activităților și dacă divulgarea acestora nu afectează mersul anchetelor penale”, se arată în comunicat.

Procurorii au mai spus că cele mai multe din dosare au fost deschise în 9 iunie, ”constituite ca urmare a înaintării proceselor – verbale de constatare întocmite de către organele cu atribuții de asigurare și menținere a ordinii publice cu ocazia activităților desfășurate de acestea în contextul festivalului menționat mai sus”.

Tânăr mort din cauza unei supradoze la Saga Festival

Bilanțul alarmant – un tânăr mort din cauza unei supradoze și 17 persoane la spital pentru consum excesiv de alcool sau droguri – a deschis din nou „Cutia Pandorei” în ceea ce privește consumul de droguri, dar și lejeritatea distribuirii lor pe o piață obscură, care își întinde nestingherită ramificațiile.

În cele trei zile ale festivalului Saga, au fost constatate 129 de infracțiuni, dintre care 119 legate de consumul și traficul de droguri, potrivit datelor oficiale. Procurorii DIICOT au început deja anchetele în mai multe dosare deschise pentru consumatorii de droguri și îi caută pe cei care le-au vândut acestora stupefiante.

Redăm, mai jos, comunicatul integral al DIICOT, despre drogurile de la Saga Festival

„Pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura centrală au fost înregistrate, până în prezent, un număr de 74 cauze penale, dintre care 70 la data de 09.06.2022, constituite ca urmare a înaintării proceselor – verbale de constatare întocmite de către organele cu atribuții de asigurare și menținere a ordinii publice cu ocazia activităților desfășurate de acestea în contextul festivalului menționat mai sus.

Actele de constatare au vizat comiterea infracțiunii de deținerea de droguri de risc și de mare risc pentru consum propriu.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, structură specializată în combaterea infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism, efectuează urmărirea penală în aceste cauze, potrivit dispozițiilor art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă nr. 78/2016, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc/trafic de droguri de mare risc și deținerea de droguri de risc/de mare risc pentru consum propriu.

Precizăm că, în vederea justei soluționări a cauzelor, substanțele identificate și ridicate cu ocazia constatării infracțiunilor, urmează a fi trimise laboratoarelor de analiză și profil al drogurilor. Aspectele de interes public urmează a fi comunicate după realizarea activităților și dacă divulgarea acestora nu afectează mersul anchetelor penale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase