A murit farmacistul care a ridicat un IMPERIU al drogurilor la marginea Capitalei. Pastilele, fabricate de „Domnul Doctor” după o rețetă specială

A murit farmacistul care a ridicat un IMPERIU al drogurilor la marginea Capitalei. Pastilele, fabricate de „Domnul Doctor” după o rețetă specială
Publicat: 25/11/2023, 11:21
Actualizat: 25/11/2023, 11:23

Cotroversatul om de afaceri Laurențiu Huică, fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente, a încetat din viață la vârsta de 62 de ani.

Laurențiu Huică și-a câștigat notorietatea în domeniul farma din România încă din anii `90, devenind administratorul uneia dintre cele mai mari fabrici de medicamente din România – Arena Group – cu sediul în comuna Voluntari. Imaginea de antreprenor prosper a fost serios „știrbită” la începutul acestui an, însă, atunci când DIICOT a devoalat și destructurat o operațiune-caracatiță ale cărei tentacule se întindeau în mai multe țări UE.

În luna martie a anului 2023, numele lui Laurențiu Huică a apărut, spre marea surpriză a tuturor celor care îl cunoșteau sau au lucrat cu el de-a lungul timpului, într-un mega-dosar instrumentat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism București (DIICOT), care avea ca punct central drogurile de mare risc.

Laurențiu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar anchetatorii au descoperit că în „laboratorul” celui supranumit „Domnul Doctor” au fost produse nu mai puțin de 4,7 tone de metamfetamină, profitul ajungând la peste jumătate de miliard de euro. (detalii AICI)

  • Afaceristul Laurenţiu Huică a fost acuzat că producea un medicament înregistrat doar în România din care se obținea metamfetamină în laboratoare din mai multe state din Europa de Est. Alături de el a fost reținut, la momentul respectiv, și un al cetățean român, Cristian Iosipescu.
  • Pentru furnizarea substanțelor precursoare ale amfetaminei, potrivit procurorilor DIICOT, „a fost folosită o societate românească cu capital integral privat, înființată în cursul anilor ’90”, respectiv Arena.
  • Laurenţiu Huică a deținut și compania Asimed Asigurare-Reasigurare. Compania pierdut autorizația în anul 2021, după ce Autoritatea de Supraveghere financiară (ASF) a descoperit aproape 40 de abateri de la legislaţia care reglementează sectorul asigurărilor în România.
  • În perioada ianuarie 2021 – februarie 2023, potrivit procurorilor DIICOT, Laurențiu Huică și „asociatul” său ar fi organizat transportul și livrarea către societățile achizitoare a nu mai puțin 168.788.870 de comprimate, în care ar fi fost înglobați, prin fabricare, precursorii efedrină și pseudoefedrină (aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină), din care se puteau produce aproximativ 4,7 tone de metamfetamină.

BRM: „Om de afaceri de succes, spirit întreprinzător, creativ”

În urma anchetei desfășurate de procuroii DIICOT s-a stabilit că afaceristul Laurențiu Huică și complicii săi – cetăţeni cehi, slovaci, polonezi, lituanieni – ar fi pus la punct o rețea transfrontalieră de proporții, care a acţionat pe teritoriul mai multor state din Uniunea Europeană – Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania şi România – și au pus pe piață substanțe clasificate.

Dincolo de aceste acuzații, trecerea în neființă a afaceristului Laurențiu Hiucă a fost marcată de un mesaj al reprezentanților Bursei Române de Mărfuri, aceștia exprimându-și regretul pentru moartea „Domnului Doctor” și transmițând că antreprenorul a fost un „acționar semnificativ, membru în mai multe mandate al Consiliului de Administrație, conducător de elită, mentor, susținător important și prieten apropiat al instituției bursiere”.

„Toamna îndurerată: Bursa Română de Mărfuri anunță cu durere dispariția unuia dintre pilonii săi, suferind o grea pierdere prin trecerea prematură în neființă a celui ce a fost Domnul – cum îi plăcea și merita pe deplin să fie numit – Laurențiu Huică, acționar semnificativ, membru în mai multe mandate al Consiliului de Administrație, conducător de elită, mentor, susținător important și prieten apropiat al instituției bursiere.

Om de afaceri de succes, spirit întreprinzător, creativ, Domnul Huică s-a distins în cadrul societății prin viziunea sa economică, inițiativă, generozitate caldă în ceea ce înseamnă efortul și resursele sale investite.

Acționari, administratori, personal executiv, îl vom simți cu toții acut lipsa «Domnului Doctor», dar nu-l vom uita; ne va încălzi amintirea sa, cu sfaturile competente, prezența sa eclatantă și mai ales glumele, râsul și încurajările sale, buna dispoziție molipsitoare ce ne vor însoți și însenina pentru mult timp de acum înainte parcursul societar”, au transmis reprezentanții Bursei Române de Mărfuri în data de 20 noiembrie 2023.

Pastilele produse în România, folosite pentru producerea drogurilor în laboratoare clandestine din Polonia și Cehia

Pastilele produse în România – după o „rețetă specială” – ar fi fost folosite de cetățenii străini care făceau parte din rețeaua transfrontalieră, pentru producerea drogurilor în laboratoare clandestine. Astfel de laboratoare au fost descoperire, de altfel, în Polonia și Cehia.

Prețul unui kilogram de metamfetamină, la vânzarea en-gros, este de circa 40.000 de euro și – pentru un gram de metamfetamină – prețul de vânzare este cuprins între 70 și 100 de euro, au precizat procurorii DIICOT.

„Raportat la aceste prețuri, valoarea drogurilor obținute prin procesarea precursorilor exportați din România este cuprinsă între 187 de milioane de euro (la vânzarea per kilogram) și 468 de milioane de euro (la vânzarea per gram). În urma perchezițiilor făcute în România în 1 martie au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină și pseudoefedrină, 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregatită pentru preapararea pastilelor, aproximativ 600.000 de euro, precum și mai multe înscrisuri de interes în cauză””

DIICOT

Firma administrată de „Domnul Doctor” Laurențiu Huică ar fi efectuat cel puțin 97 de livrări către către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania, Polonia și Spania.


Citește și:

EXCLUSIV | Legătura dintre „mafia deșeurilor” din Prahova și afaceristul care a mers cu Bentley la păcănele. Toate „firele”, conectate la fosta ROSAL

BREAKING NEWS | Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită

BREAKING NEWS | DNA cere ridicarea imunității pentru Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul VACCINURILOR. Prejudiciu: 1 miliard €!

EXCLUSIV | VRAJBĂ în industria de Apărare. Lider sindical Nitramonia: „Înainte de toate, să discutăm cine este ASIAA, se erijează în reprezentanți”

EXCLUSIV | Noi informații în cazul ASASINĂRII omului de afaceri Adrian Kreiner. Unde se ascunde suspectul Cosmin Zuleam, fugit din România

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?