Alexei Navalnîi, ucis chiar înainte de a fi ELIBERAT printr-un schimb de prizonieri? „În seara de 15 februarie, negocierile erau în faza finală”

Alexei Navalnîi, ucis chiar înainte de a fi ELIBERAT printr-un schimb de prizonieri? „În seara de 15 februarie, negocierile erau în faza finală”
Publicat: 26/02/2024, 14:23
Actualizat: 26/02/2024, 14:46

Maria Pevcikh, șefa departamentului de investigaţii al Fundaţiei Anticorupţie a lui Alexei Navalnîi, a făcut publică o informație-șoc, spunând că disidentul rus – care a murit subit, în penitenciar, în data de 16 februarie – ar fi putut să fie eliberat printr-un schimb de prizonieri.

Maria Pevcikh a transmis, luni, că acest schimb de prizonieri despre care nu a vorbit nimeni până acum ar fi fost planificat de Moscova și guvernele occidentale.

Potrivit aliatei lui Navalnîi, lui Vladimir Putin i s-ar fi propus acest schimb de prizonieri, în schimbul lui Alexei Navalnîi și al altor doi deținuți – cetățeni americani – aflați în Rusia urmând a fi predat „ucigașul FSB Vadim Krasikov”.

Pevcih nu a menţionat numele celor doi cetăţeni americani care ar fi urmat să fie eliberaţi împreună cu Navalnîi, dar SUA au transmis că depun toate eforturile pentru a-i aduce acasă pe Evan Gershkovich, reporter al Wall Street Journal, şi pe Paul Whelan, un fost puşcaş marin american.

„La începutul lunii februarie, lui Putin i s-a făcut oferta de a-l schimba pe ucigașul FSB Vadim Krasikov, care ispășește o pedeapsă de închisoare pentru crimă la Berlin, cu doi cetățeni americani și cu Alexei Navalnîi”, a declarat Maria Pevcikh într-un comunicat video.

„Am primit confirmarea că negocierile erau în faza finală în seara zilei de 15 februarie”, a adăugat ea, citată de The Moscow Times.

Navalnîi, acuză Maria Pevcikh, ar fost ucis o zi mai târziu, fiindcă Vladimir Putin „nu putea tolera gândul că disidentul ar fi fost eliberat”.

Echipa sa a petrecut doi ani lucrând cu oficialii occidentali pentru a negocia un schimb de prizonieri

Maria Pevcikh a mai dezvăluit că „un schimb a fost una dintre modalitățile evidente de a salva Navalnîi” și că echipa sa a petrecut doi ani lucrând cu oficialii occidentali pentru a negocia un schimb de prizonieri.

Aleksei Navalnîi putea sta în acest scaun chiar acum, chiar astăzi. Nu este o figură de stil, s-ar fi putut şi ar fi trebuit să se întâmple. Navalnîi ar fi trebuit să iasă (n.red. – din penitenciar) în următoarele zile, pentru că am primit o decizie privind schimbul său”, a mai spus Maria Pevchikh.

Vadim Krasikov, despre care Pevchikh a spus că ar fi trebuit să facă parte din schimb, ispășește în prezent o pedeapsă cu închisoare pe viață pentru uciderea în 2019 a comandantului rebel cecen-georgian, Zelimkhan Khangoshvili, la Berlin.

Potrivit informațiilor obținute în timpul anchetei, Vadim Krasikov ar fi acționat ca agent al serviciilor de informații ruse.

„Deținutul Navalnîi nu s-a simțit bine după o plimbare, pierzându-și imediat cunoștința”

Alexei Navalnîi a murit în data de 16 februarie, iar conducerea penitenciarului unde își ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare au transmis, sec, că acestuia i s-a făcut rău și nu a mai putut fi resuscitat.

„În data de 16 februarie 2024, în colonia penală nr. 3, deținutul Navalnîi nu s-a simțit bine după o plimbare, pierzându-și imediat cunoștința.

Lucrătorii medicali din instituție au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile necesare de resuscitare, acestea nu au dat rezultate pozitive.

Medicii de la urgență au constat decesul deținutului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire”, au transmis oficialii ruși.


Citește și:

Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare și trimis în Siberia, MESAJ pentru ruși: „Să nu cedăm în fața morții și a disperării”

Daria, fiica lui Alexei Navalnîi, mesaj EMOȚIONANT după moartea disidentului rus

Ilya Yashin, activist rus aflat în închisoare: „Alexei Navalnîi, fratele meu, dormi în pace” / „Viața mea e în mâinile lui PUTIN și este în pericol”

POLITICO: Opoziția din Rusia a murit odată cu Navalnîi / Protestele reduse, într-o țară cu 143 de milioane de locuitori, nu echivalează cu o TREZIRE

5 mari INVESTIGAȚII ale lui Alexei Navalnîi. Palatul lui Putin, moșia lui Medvedev și rațele galbene de cauciuc: „Mi-am sunat ucigașul, a mărturisit”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice