ANAT solicită Guvernului măsuri, nu doar promisiuni pentru sprijinirea turismului. „În caz contrar, multe agenții nu vor supraviețui iernii”

Redactor:
Madalina Prundea
ANAT solicită Guvernului măsuri, nu doar promisiuni pentru sprijinirea turismului. „În caz contrar, multe agenții nu vor supraviețui iernii”
Turismul mondial a fost afectat de pandemia de COVID-19 / Sursa foto: Shutterstock

ANAT solicită Guvernului măsuri concrete, și doar promisiuni, pentru sprijinirea agențiilor de turism, care riscă altfel să nu supraviețuiască iernii. Astfel, avertizează reprezentanții ANAT, statul român poate să evite pierderea a zeci de mii de locuri de muncă și a veniturilor aferente din taxe și impozite.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a transmis Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, cinci propuneri pe care le consideră cruciale pentru supraviețuirea agențiilor de turism.

Scrisoarea deschisă, prin care ANAT își exprimă îngrijorarea privind întârzierea măsurilor venite în sprijinul agențiilor de turism din partea Guvernului, a fost adresată premierului Ludovic Orban, ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș și lui Răzvan Pîrjol, secretar de stat în cadrul Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Măsurile adoptate, greu de aplicat în turism

„Din păcate, șirul lung de întâlniri pe care reprezentanții mediului de afaceri din domeniul turismului le-au avut cu reprezentanții Guvernului nu a avut rezultatele mult așteptate de operatorii economici cu activitate preponderentă de agenție de turism, sector care este recunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai grav lovit de efectele pandemiei de Covid-19. Măsurile adoptate, deși utile, nu au fost adaptate nevoilor specifice ale agențiilor de turism”, se arată comunicatul transmis, luni, de reprezentanții ANAT.

„Având în vedere situația la nivel mondial și perspectivele limitate de revenire la normal în viitorul previzibil, este de așteptat să se întâmple în perioada următoare falimente ale unor companii de top din economie cu capital autohton, branduri recunoscute, mari angajatori dar și firme medii, toți aceștia fiind contribuabili corecți și importanți la bugetul statului de-a lungul a zeci de ani de activitate”, se arată în comunicatul ANAT.

Printre măsurile despre care ANAT susține că nu au putut fi aplicate în agenții se numără șomajul tehnic și programul IMM Invest.

„Deși cu toții speram într-o normalizare a situației, observăm cu maximă îngrijorare faptul că incertitudinea persistă cu privire la piața de călătorii, atât pentru destinații externe cât și pentru destinații interne. Reluarea parțială a activității după încetarea stării de urgență a adus venituri modeste, departe de așteptările prognozate pentru sezonul de vară 2020, în vreme ce cheltuielile de funcționare au continuat să se acumuleze indiferent de existența sau nu a veniturilor. Amintim aici două categorii extrem de afectate, cea a agențiilor de turism care fac incoming și cea a turismului de afaceri, care nu au mai avut venituri de la începutul anului 2020 din cauza restricțiilor tot mai severe de călătorie și a anulării evenimentelor la nivel global. Prelungirea pandemiei duce la acumularea pierderilor pentru agențiile de turism, deja ajungându-se în punctul în care s-a depășit orice așteptare rezonabilă ca acestea să fie suportate din rezerve, chiar și de către companiile extrem de solide și bine capitalizate”, subliniază Dumitru Luca, președintele ANAT.

Potrvit reprezentanților ANAT, se impune pe modelul adoptat de multe alte state din cadrul Uniunii Europene, o schemă de ajutor dedicată agențiilor de turism, dacă statul român dorește evitarea pierderii altor câteva zeci de mii de locuri de muncă și a veniturilor aferente din taxe și impozite, deloc neglijabile, pe lângă afectarea câtorva sute de mii de călători care își vor pierde vacanțele și banii achitați în avans.

Cele cinci propuneri ale ANAT

ANAT transmite Guvernului 5 propuneri pe care le apreciază ca fiind echitabile și, totodată, cruciale pentru supraviețuirea agențiilor de turism:

  1. Realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru agențiile de turism constând în oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate în anul 2019, proiect ce ar trebui implementat până cel târziu la finalul anului 2020.
  2. Reducerea cotei de TVA la 5% pentru agențiile de turism începând cu 01.01.2021, chiar și pentru o perioadă limitată de 3 ani.
  3. Prelungirea acordării voucherelor de vacanță în perioada 2021-2025 către bugetari și acordarea de facilități fiscale pentru companiile private care oferă salariaților vouchere de vacanță. Conform studiului realizat de către APET și ASE privind beneficiile aduse de acest program, pe care îl anexăm prezentei, fiecare leu cheltuit de statul român pentru voucherele de vacanță antrenează o creștere de 0,51 lei a Produsului Intern Brut (valoare nominală), iar la fiecare 64.359 lei cheltuiți pentru vouchere se creează un nou loc de muncă.
  4. Prelungirea proiectului privind munca flexibilă până la 30 iunie 2021, pentru a evita pierderea unei resurse umane cu un nivel profesional foarte înalt și cu o specializare de nișă, care cu greu va putea găsi alte locuri de muncă pe măsura pregătirii. Oameni în care s-a investit foarte mult în decursul anilor și care au acumulat o experiență remarcabilă, vor fi nevoiți să migreze către alte domenii de activitate, probabil ca novici, ceea ce va duce la scăderea veniturilor și, implicit, a nivelului de trai pentru această categorie de angajați.
  5. Garantarea voucherelor de valoare emise de către agențiile de turism pentru călătoriile anulate din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Guvernul anunța, în 24 septembrie, cu câteva zile înaintea alegerilor locale, că a analizat, în primă lectură, propunerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru a institui o schemă de ajutor de stat pentru suportarea integrală a valorii voucherelor  acordate de operatorii de turism în contextul amânării călătoriilor din timpul pandemiei de COVID-19.

„ANAT speră ca, de această dată, demersul asociației să fie corect apreciat și agențiile de turism să primească un sprijin real din partea autorităților și nu doar clasicele promisiuni, niciodată dublate de măsuri concrete; în caz contrar, multe dintre ele nu vor supraviețui iernii”, au conchis reprezentații ANAT.

ANAT GUV 2020 – Sprijin Dedicat Pentru Agentiile de Turism by Gandul.info on Scribd

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Româncă găsită moartă, goală și cu o tăietură la gât, în apartamentul ei din Italia....
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Vestea ȘOC a momentului în România: A DEMISIONAT! Toate detaliile
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide