Apel BNS către liderii coaliției: „Este imperios necesară o SCHIMBARE de atitudine politică în ceea ce privește sistemul fiscal din Romania”

Apel BNS către liderii coaliției: „Este imperios necesară o SCHIMBARE de atitudine politică în ceea ce privește sistemul fiscal din Romania”
Apel BNS către liderii coaliției: „Este imperios necesară o schimbare de atitudine politică în ceea ce privește sistemul fiscal din Romania” / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 22/05/2023, 17:51
Actualizat: 22/05/2023, 17:53

Blocul Național Sindical (BNS) își exprimă solidaritatea față de toate cadrele didactice aflate de luni, 22 mai, în grevă generală.

Într-o postare pe pagina oficială, BNS arată că în perioada următoare există posibilitatea ca și alte sectoare să intre în grevă.

BNS condamnă atitudinea politicienilor

Potrivit BNS, gestul dascălilor de a nu mai intra la cursuri este perfect justificat deeoarece, de ani de zile, numeroase decizii politice au vizat, în mod negativ, sistemul educațional din România. „Decizii care par a fi asumate de cel care a scris versurile celebrului cântec «Țara te vrea prost»”, scrie BNS.

Ca de obicei, în negocierile cu liderii de sindicat ai profesorilor, veți repeta obsesiv mesajul: «Nu sunt bani!». Auzim această justificare de ani de zile, ori de câte ori încercăm să găsim soluții pentru educație de calitate, dar și pentru servicii de sănătate publică sau pentru servicii sociale de calitate.

Astăzi, profesorii nu sunt singurele categorii sociale nemulțumite de actuala politică. În perioada următoare există posibilitatea ca și alte sectoare să intre în grevă. Grefierii, personalul auxiliar din cadrul instanțelor de judecată și consilierii de probațiune sunt doar câteva dintre categoriile socio-profesionale care avertizează cu greva. Din 2018 până în prezent, aceștia nu au primit niciun leu creștere salarială, în ciuda inflației galopante care le-a erodat constant veniturile în ultimii cinci ani.

Stimați lideri ai coaliției, decontați astăzi nota de plată a unui sistem fiscal specific unei perioade de acumulare de capital care era necesară României la începutul anilor 2000. Din păcate, mențineti acest model de mai bine de 20 de ani, în contextul în care mediul economic al României nu mai are nevoie de astfel de stimulente. Mediul economic este în prezent dominat de mari corporații ce raportează la sfârșitul anului fiscal profituri de miliarde de lei, bonusuri generoase pentru manageri și dividente consistente pentru acționari”, arată Blocul Național Sindical.

De asemenea, BNS susține că liderii coaliției decontează și o impresionantă listă de decizii politice prin care au pedepsit lucrătorii și au recompensat capitalul.

Ați rupt legătura dintre coșul minim de consum și valoarea salariului minim, astfel încât sărăcia în muncă este un fenomen deja cronicizat.

Ați distrus capacitatea de asociere și negociere a lucrătorilor din România astfel încât ați făcut din România o piață a muncii în care peste o treime dintre lucrători sunt plătiți cu salariul minim, stimulând, astfel, în continuare migrația tinerilor către alte state membre UE.

Ați eliminat răspunderea socială a capitalului în cofinanțarea sistemului public de pensii, cât și a sistemului public de asigurări de sănătate, lăsând în «cârca» lucrătorului român responsabilitatea finanțării unui procent covârșitor a sistemului de securitate socială.

Ați creat un cadru legislativ și instituțional în care investițiile în sănătate și securitate în muncă, pe care ar fi trebuit să le facă angajatorii, sunt o glumă. Și aici România ocupând un dezonorant loc 1 în Uniunea Europeană la accidente de muncă soldate cu deces.

Ați creat un cadru legislativ în care investiția capitalului în propria forță de muncă este mai degrabă o recomandare decât o obligație. Acest lucru face ca țara noastră să figureze, în statisticile europene, pe ultimul loc la formarea profesională a adulților.

Mai mult, acum vă pregătiți, ca printr-un proiect de act normativ aflat în dezbatere la Camera Deputaților, sa le luati și această răspundere oferindu-vă cu generozitate să finanțați de la bugetul public formarea profesională a salariaților companiilor private.

Toate aceste lucruri enumerate anterior arată, în mod clar, lipsa de respect față de actualii lucrători și față de generațiile de lucrători care urmează să intre pe piața muncii. Politica fiscală defectuoasă limitează semnificativ capacitatea Guvernului de a oferi servicii publice de calitate”, subliniază Blocul Național Sindical.

BNS vorbește despre o schimbare de atitudine politică

Potrivit BNS, este imperios necesară o schimbare de atitudine politică în ceea ce privește sistemul fiscal și sistemul bugetar din Romania.

Codul fiscal trebuie să fie reformat din temelii, mai ales în ceea ce privește așezarea sarcinii fiscale între muncă și capital. Este singura cale prin care putem să ieșim din acest cerc vicios pe care, cu ani în urmă, predecesorii dumneavoastră l-au creat.

Ați format o coaliție pentru guvernarea României, aveți o majoritate confortabilă, ceea ce vă permite adoptarea unui pachet de măsuri care să contribuie la creșterea calității serviciilor publice și totodată la soluționarea deficitelor publice excesive, fără a muta generațiilor următoare povara datoriei publice actuale.

Singura dumneavoastră soluție a rămas o revizuire din temelii a modului de construcție a politicii fiscale, atât în ceea ce privește tratamentul fiscal al veniturilor și averilor, cât și în ceea ce privește strictețea cu care se sancționează munca la negru și evaziunea fiscală. Aceasta este singura cale care ar aduce suficiente resurse financiare pentru a putea face schimbări reale în domenii precum educație, sănătate și muncă.

Nu mai e loc și nu mai e timp să vă ascundeți după simple discursuri sau după doctrina de partid, în timp ce realitățile sunt crâncene: în vreme ce salariații sărăcesc sau decid să părăsească țara, capitalul este stimulat să acumuleze și să exporte profituri uriașe”, conchid sindicaliștii din BNS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Ora de vară. În ce an a fost introdusă pentru prima oară în România și...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid