VIDEO | Cancelarul austriac spulberă visul României de aderare imediată la Schengen: „Avem o problemă reală cu migrația. Austria își dorește un nou calendar pentru primăvară pentru România și Bulgaria”

Publicat: 07/12/2022, 19:38
Actualizat: 07/12/2022, 20:39

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a susținut, miercuri seară, o conferință de presă alături de președintele PPE, Manfred Weber, în care a reiterat că țara sa se va opune aderării României și Bulgariei în spațiul Schengen, la Consiliul JAI programat joi, invocând migrația ilegală și nevoia de securizare a granițelor europene. Totuși, cancelarul a evitat să răspundă direct dacă Austria va uza de dreptul său de veto, susținând că țara sa este în favoarea unui nou calendar de aderare pentru România și Bulgaria, „în primăvară”.

„Lucrul care contează este că sunt multe lucruri politice de discutat. Primul este migrația. Nu cred că am fost auziți la Bruxelles. Avem oameni care trec granițele cu miile, nu știm de unde vin, nu știm dacă nu sunt traficanți.

E motivul pentru care Austria are această viziune. România și Bulgaria nu sunt parte a Schengen. Este o problemă de securitate. Avem o problemă reală cu migrația, dar nu e singura care ne îngrijorează”, a declarat cancelarul Austriei.

„După cum spuneam, peste 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați, au venit din Serbia, Bulgaria, România, Ungaria. Trebuie să le ajutăm.

Nu ar trebui să avem un război al controverselor, ci un control al granițelor. Cred că trebuie să fim realiști: avem 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați nicăieri. Nu e o discuție politică, de partid, ci o discuție bazată pe fapte. Suntem țară în interiorul UE, nu la granița ei”, a spus Karl Nehammer.

Ministrul de interne austriac își dorește un nou calendar pentru primăvară, pentru România și Bulgaria

„Ministrul de interne a avut un deadline și își dorește un nou calendar pentru primăvară pentru România și Bulgaria. Avem nevoie de granițe eficiente. În acest moment avem o problemă de securitate. Austria e țară mică și este supusă acelorași presiuni ca o țară mare.

Bulgaria și România vor avea votul împreună. Atunci când vorbim de refugiați, vorbim de 4-5.000 pe zi, aici, în Austria”, a afirmat Nehammer când a fost întrebat dacă Austria va folosi dreptul de veto la Consiliul Justiției și Afaceri Interne de joi, 8 decembrie.

Pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI, la prima poziție, figurează încă decizia asupra cererii României și Bulgariei de aderare la Schengen.

Rapoartele europene confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație

Premierul României, Nicolae Ciucă, a susținut însă că datele, inclusiv cele de la Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație.

„Practic nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației este sensibilă în multe state membre, dar blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile dorite de Austria, dimpotrivă aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur”, a precizat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul de interne, Lucian Bode, a declarat că problemele pe care le invocă Austria nu pot fi imputate României.

„Problemele de migraţie cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. În mod categoric, ţara noastră nu poate fi sancţionată nemeritat şi nejustificat pentru această situaţie. Nu prin România trece fluxul migratoriu şi nu România este generatoarea acestui flux. Fără doar şi poate, România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen”, a afirmat Bode.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a reafirmat miercuri, la postul public de radio ORF, hotărârea ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta.

Potrivit acestuia, circa 40% dintre migranţii care sosesc în Austria ajung în această ţară după ce au sosit iniţial cu avionul în Serbia, iar alţi circa 40% traversează terestru România, Bulgaria, Serbia sau Ungaria.

CITEȘTE ȘI: 

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

VIDEO | Președintele PPE, mesaj de susținere pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen: „Nici o problemă nu se va rezolva dacă ținem România în afara spațiului Schengen. Nu poți rezolva o problemă creând o altă problemă”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Gabriela Lucuțar, dezvăluiri uluitoare după înmormântarea Mioarei Roman. Conexiunea paranormală pe care a avut-o cu...
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
De ce arma secretă a Ucrainei în lupta contra Rusiei a devenit tot mai greu...
Boala care o chinuia pe Mioara Roman. Doctorii au diagnosticat-o greșit
"Trebuie să coborâm că murim. Băi, deschide ușa!" Filmul incidentului de la metrou, după ce...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Toyota a creat un motor revoluționar
De ce a pus Oana Roman foița de aur pe coliva Mioarei?! S-a aflat ce...
Teo Trandafir și Ilinca Vandici vor prezenta ÎMPREUNĂ o noua emisiune la Kanal D2! Despre...
Cazul Pascu: Alina Gorghiu trimite Corpul de control la Penitenciarul Poarta Albă
Bianca Drăgușanu a dat 'ora exactă' în zona de nord a Capitalei. Și-a luat 'OZN'...
LOCUL în care trăiește 90% din POPULAȚIA Pământului
ITIA a dat verdictul final: Suspendare de doi ani pentru dopaj!
Vești bune pentru șoferi. Multe abuzuri ale polițiștilor ar putea dispărea
Viorel Stegaru are o nouă iubită! Cum s-a aflat acest detaliu și de ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă o găsește pe Bubulina goală în pat. În scrumieră ardea un trabuc:...
„Horizons – A 21st Century Space Odyssey”: Ultimele bilete disponibile la show-ul Prof. Brian Cox