Novaya Gazeta din Rusia își suspendă activitatea, acuzând lipsa libertății de exprimare. Redactorul-șef a donat medalia Premiului Nobel pentru Pace către Fondul ucrainean pentru refugiați

Novaya Gazeta din Rusia își suspendă activitatea, acuzând lipsa libertății de exprimare. Redactorul-șef a donat medalia Premiului Nobel pentru Pace către Fondul ucrainean pentru refugiați
Jurnalistul Dmitri Muratov | Foto - Profimedia Images
Publicat: 28/03/2022, 16:49
Actualizat: 28/03/2022, 17:54

Roskomnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologiei Informației și Mass-Media din Rusia, a pedepsit cu un al doilea avertisment scris publicația Novaya Gazeta, primul fiind ”oficializat” pe data de 22 martie.

Motivul avertismentului l-a constituit presupusa ”mențiune a unui ONG-agent străin fără marcaj”, iar jurnaliștii publicației anunță că vor suspenda apariția până la sfârșitul ”operațiunii militare speciale” ordonată de Vladimir Putin în Ucraina.

”Am primit un alt avertisment de la Roskomnadzor. După aceea, suspendăm publicarea ziarului în rețele și pe hârtie până la sfârșitul «operațiunii speciale pe teritoriul Ucrainei». Cu stimă, redactorii Novaya Gazeta”, au transmis jurnaliștii pe Twitter.

Novaya Gazeta a mai precizat, pe site, că două avertismente pe an primite de la Roskomnadzor pot avea ca rezultat retragerea licenței.

”Într-o țară în care autoritățile vor constant să interzică ceva, inclusiv interzicerea de a spune adevărul, ar trebui să existe publicații care continuă să se angajeze în jurnalism adevărat”

Novaya Gazeta

Redactorul-șef al Novaya Gazeta, declarat ”agent străin”

Autoritățile de la Moscova au reacționat după ce Academia din Stockholm a anunțat că jurnalistul Dmitri Muratov este unul dintre cei doi laureați ai premiului Nobel pentru pace în anul 2021.

Muratov, co-fondatorul publicației independente Novaia Gazeta și redactor-șef, a fost calificat de autoritățile ruse drept ”agent străin”.

Pe data de 22 martie, Dmitri Muratov a anunțat că va dona medalia Premiului Nobel pentru Pace.

”Novaya Gazeta și cu mine am decis să donăm medalia Premiului Nobel pentru Pace 2021 Fondului ucrainean pentru refugiați. Sunt deja peste 10 milioane (n.red. – referite la numărul de refugiați). Vă rugăm să răspundeți caselor de licitații care au scos la licitație acest premiu faimos în lume”, a precizat Dmitri Muratov.

”Fără libertatea de exprimare și libertatea presei, va fi dificil să promovăm cu succes fraternitatea dintre națiuni, dezarmarea și o ordine mondială mai bună pentru a reuși în timpul nostru. Prin urmare, acordarea acestui an a Premiului Nobel pentru Pace este ancorată ferm în prevederile testamentului lui Alfred Nobel”

Comitetul Nobel


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult