Iată ce să nu faci în Sâmbăta Mare. Există tradiții care sunt respectate de generații întregi, înainte de Slujba de Înviere și de momentul în care creștinii iau Lumina Sfântă de la biserică.
Există o multitudine de tradiții pe care creștinii le respectă, din generație în generație, în preajma sărbătorilor. De altfel, tradițiile și obiceiurile diferă în funcție de regiune, dar și de modul în care au fost transmise mai departe. De data aceasta, atenția este îndreptată spre sfânta zi de sâmbătă – Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor. În această zi este prăznuită îngroparea Mântuitorului.
În această sfântă zi, credincioșii merg la biserică și se roagă. În Sâmbăta Mare, creștinii își amintesc de patimile pe care Iisus Hristos le-a suferit pentru mântuirea omenirii. Apoi, aceștia se pregătesc pentru Slujba de Înviere din această seară. În funcție de regiunea României, există tradiții și obiceiuri diverse.
De exemplu, în Sâmbăta Mare, gospodinele pregătesc preparate delicioase, tradiționale, și fac activități ce țin de gospodărie – curățenie, spălatul rufelor etc. Tot astăzi este ultima zi când se sacrifică mielul. Se spune că oasele și resturile adunate după tăierea mielului se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr, pentru ca familia să fie sănătoasă tot anul. De altfel, se spune că este bine să îmbraci o haină nouă, înainte de a ajunge la slujbă.
Se spune că ar fi bine ca femeile să poarte o cămașă nouă, iar bărbații să aibă o nouă pălărie. În anumite zone ale țării, sunt pregătite coșuri cu mâncare care vor fi duse la biserică, în noaptea când are loc Slujba de Înviere, pentru ca preotul să le sfințească.
Un alt obicei este legat de prezența creștinilor în cimitir, după ce iau Sfânta Lumină de la biserică. Unii dintre creștini merg la morminte pentru a duce Lumina celor adormiți, pentru a vesti celor de dincolo de Învierea Mântuitorului. Se spune că cerurile se deschid sâmbătă seara, arată Observatornews.ro.
RITUALUL mai puțin știut din Săptămâna Mare. Ce este „Focul morților” și pentru ce se aprinde
Paște sau Paști? Cum se spune corect, de fapt
Sursă foto: colaj Shutterstock – caracter ilustrativ