Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce ar trebui să conțină o farfurie ideală și una de slăbit. Ce ar trebui să consume persoanele care doresc să scape de kilogramele în plus? Iată proporțiile recomandate de specialist.
Specialiștii în nutriție recomandă o dietă zilnică echilibrată, bogată în vitamine și minerale. Astfel de elemente sunt necesare organismului pentru a putea funcționa optim. Însă, ce tipuri de produse alimentare ar trebui consumate, atunci când o persoană dorește să slăbească? Care este diferența dintre o farfurie ideală și o farfurie de slăbit? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a precizat ce alimente nu ar trebui să lipsească din dietă, dar și cum este afectat organismul.
„Ce înseamnă o farfurie ideală și una de slăbit?
Când vrem să slăbim, principalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații / amidonul / făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină – principalul hormon de îngrășare al organismului.
Deci recomandarea care spune «mănâncă fără pâine și vei slăbi» are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt cea mai eficientă sursă de glucoză – carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav”, a susținut medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe Facebook.
Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, o farfurie ideală conține 50% legume. Proteinele (carne, pește, ou) sunt în proporție de 25%. Alte 25% sunt reprezentate de produsele făinoase / amidon. Cât despre o farfurie de slăbit, specialistul în nutriție recomandă ca produsele făinoase să lipsească.
Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase, potrivit acesteia:
„O felie de pâine sau de mămăligă – cât palma;
✅ 3-4 linguri de orez sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte) – cât pumnul;
✅ Un cartof mediu;
✅ O ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun;
✅ 4 crackers sau 2 dischete de orez expandat”, a precizat Mihaela Bilic.
„Cum arată farfuria ideală?
Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.
Cum arată farfuria de slăbit?
Făinoasele dispar cu desăvârșire, mâncăm doar proteine cu legume.
Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat.
Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este «bugetul» vostru prezent și el trebuie ajustat/redus cu 30-50% când vrem să slăbim”, a mai notat medicul nutriționist pe rețelele de socializare.
Ce ascunde obiceiul de a bea ceai cu lapte. Ce efect are asupra organismului
Sursă foto: Envato / captură video Pro TV