UPDATE: Clotilde Armand, acuzată de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese și incompatibilitate. A fost sesizat Parchetul General / Reacția edilului: „Gata! M-au prins”

UPDATE: Clotilde Armand, acuzată de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese și incompatibilitate. A fost sesizat Parchetul General / Reacția edilului: „Gata! M-au prins”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand. Foto: Mediafax
Publicat: 07/11/2022, 14:40
Actualizat: 07/11/2022, 17:26

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, este acuzată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese și incompatibilitate. ANI a sesizat Parchetul pentru că edilul a semnat dispozițiile prin care s-a numit manager al unui proiect finanțat din fonduri europene și ar fi câștigat astfel, în mod necuvenit, 18.720 de lei.

UPDATEDinu Gheorghe, consilier local PNL la Primăria Sectorului 1, notează că ”luptătoarea anticorupție” Clotilde Armand ”a căzut de pe piedestalul de carton” după ce a fost acuzată de ANI de conflict de interese și incompatibilitate. (mai multe detalii AICI)

UPDATE: Vicepreședintele PSD Sector 1, Alexandru Petrescu – fost ministru al Economiei -, intervine în cazul ”ANI vs. Clotilde Armand” și este de părere că imaginea pe care edilul și-a construit-o – de luptătoare împotriva ilegalităților si a corupției – ”contrastează flagrant cu realitatea prezentată de autoritățile competente să-i evalueze activitatea”. (declarația AICI)

UPDATE: Clotilde Armand, noi precizări după acuzațiile de incompatibilitate: Depun plângere penală împotriva inspectorului ANI

Conform primarului, în sesizarea înaintată de PNL împotriva ei se menționează că s-a numit manager de proiect și a încasat 3.500 euro în 5 luni: „Adică eu (primarul) n-am voie să fiu manager de proiect fiindcă m-am numit singur și mi-am semnat singur dispozițiile de numire. Nimic mai fals”, afirmă edilul, pe Facebook.

Primarul Sectorului 1 spune că va depune o plângere penală împotriva inspectorului ANI care i-ar fi refuzat sistematic accesul la dosar.

„Un membru PNL a sesizat ANI fiindcă vreau să nu se mai ia șpagă în Primăria Sectorului 1. Iar ANI îmi refuză accesul la dosar cu toate că l-am solicitat de mai multe ori. Iar conducerea PSD și PNL îmi solicită demisia acum pentru că nu mai pot fura în liniște la primăria noastră. Sincronizare perfectă. La fel ca în cazul Curții de Conturi care după ce că au venit de vreo 3 ori în control într-un an de zile n-a găsit nimic ilegal deși au ieșit să comunice public. Și uite așa folosim anumite instituții pe post de măciucă să lovim în cei incomozi politic. Însă nu-i nimic. Mergem mai departe. Depun plângere penală împotriva inspectorului ANI care a refuzat sistematic accesul la dosar. Așa, pentru că nu e nimeni mai presus de lege”, conchide primarul Sectorului 1.

UPDATEReprezentanții organizației PSD Sector 1 solicită conducerii USR să convoace, de urgență, o ședință în care să fie analizate acuzațiile pe care ANI i le aduce primarului Clotilde Armand. ”USR trebuie să aplice primarului Clotilde Armand aceleași principii de integritate invocate în cazul altor politicieni acuzați de ilegalități!”, au transmis social-democrații. (alte informații AICI)

UPDATE: Daniel Ciungu, consilier PNL Sector 1, cere demisia Clotildei Armand și consideră că ”abuzurile repetate contra legii sunt un modus operandi al primarului Armand!” (mai multe detalii AICI)

UPDATE: Președintele PSD Sector 1 a reacționat în cazul ”ANI vs. Clotilde Armand”, spunând că este ”o situație dezastruoasă în care edilul simțea că merită să se premieze pe sine cu bani necuveniți”. (toate detaliile AICI)

UPDATE: Clotilde Armand: „Gata! M-au prins… Glumesc. Nu aveau ce”

Clotilde Armand a reacționat, pe Facebook, după anunțul Agenţiei Naţionale de Integritate. Ea spune că „nu a făcut nimic de capul ei” și a avut confirmarea de la oficialii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene „care ne transmit că suntem eligibili”.

„Gata! M-au prins… Glumesc. Nu aveau ce.

Am citit astăzi comunicatul ANI, pot să vă spun că am respectat legea în cazul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”.

Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare și autoritățile competente care ne-au transmis că totul este corect. Știți, nu facem nimic de capul nostru.

De asemenea, în cadrul lucrării ce face obiectul comunicatului am răspuns de fiecare data solicitărilor ANI și am depus un punct de vedere însoțit de documente justificative care arată legalitatea activităților pe care le-am desfășurat în calitate de primar al Sectorului 1 București. N-am primit nici un răspuns și mi-a fost refuzat de mai multe ori accesul la dosar.

Legea spune asta: art. 94 alin. 22 din Legea nr. 161/2003: „nu se afla in situație de incompatibilitate, in sensul prevederilor alin. (2), funcționarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finanțat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum si din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile […].”

Și asta: art. 16 din Legea nr. 153/2017: „(2) Indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene si primarilor si viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu pana la 25%.”

PS: Mă bucur că autoritățile sunt vigilente și că își fac treaba. Știam că unul dintre membrii PNL Sector 1 a făcut plângerea la ANI, într-o încercare disperată de hărțuire a mea. Nu avem nicio problemă ca Parchetul și Prefectul să verifice actele și le vom pune la dispoziție toate documentele pe care le vor solicita. Să vedeți acum cum intră în vrie aparatul de manipulare al PSD PNL și să țipe. Nu-i nimic. Mergem după ei”, a scris Armand, pe Facebook.

ȘTIRE INIȚIALĂ

„În exercitarea atribuțiilor de primar, Armand Clotilde Brigitte a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție” finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003”, conform ANI.

Ea ar fi semnat cinci dispoziții prin care și-a atribuit funcția de manager de proiect și, ulterior, și-a mărit salariul cu până la 30%.

ANI: Clotilde Armand este în incompatibilitate

De asemenea, Armand este acuzată și de incompatibilitate.

„Începând cu data de 18 februarie 2022 (data Dispoziției privind numirea managerului de proiect, al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”), Armand Clotilde Brigitte exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1, București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.

În urma celor constatate, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către edil a „infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de cinci  dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine”.

Pe lângă Parchetul General, a fost sesizat și Prefectul Capitalei

De asemenea, inspectorii ANI au sesizat „Prefectura Capitalei cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităților administrației publice, respectiv a dispoziției de numire în funcția de manager de proiect și a celor 4 dispoziții prin care au fost suplimentate veniturile, atribuții conferite de prevederile art. 252, alin. (1), lit. c) din Codul Administrativ, acte materiale pentru care au fost reținute aspecte și indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese în materie administrativă și a legislației în materie penală”, conform unui comunicat al instituției.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Apare o nouă obligație în România. Se aplică în toate magazinele și restaurantele, fără excepție
Traiul românilor, tot mai dificil. Ce scumpiri vor urma
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Aștept cu nerăbdare". Florin Piersic, noi declarații despre starea sa de sănătate. Dorinţa arzătoare a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Copacii care au supraviețuit bombei atomice lansate asupra Hiroshima
×