Conflictul Israel – Hamas: „Soluția cu două state este MOARTĂ din start, israelienii sunt într-o poziție beligerantă”

Conflictul Israel – Hamas: „Soluția cu două state este MOARTĂ din start, israelienii sunt într-o poziție beligerantă”
Publicat: 21/01/2024, 13:39
Actualizat: 21/01/2024, 13:43

Un stat palestinian și un stat evreu, despărțite de o graniță comună este o „soluție moartă”, afirmă editorialistul Jamie Dettmer de la Politico. „Astăzi, israelienii nu cred că un stat evreu poate trăi alături de unul palestinian”, punctează acesta, specificând și că israelinii ar dori, mai degrabă, „fortificații mai mari, mai bune, și o vigilență sporită”.

Un sondaj realizat de Institutul pentru Democrație din Israel a constatat că 75% dintre israelieni cred că țara ar trebui să ignore presiunea crescândă din partea Statelor Unite pentru a înceta războiul din Gaza.

Un alt sondaj, realizat recent de Gallup, a arătat că 65 la sută se opun înființării unui stat palestinian independent.

Această opinie israeliană cu privire la o eventuală soluție cu două state este în pas cu semnele clare că atacurile Hamas din 7 octombrie vor înclina Israelul spre dreapta, dominată de ideile coloniștilor din Cisiordania care doresc ca Israelul să pună amprenta pe toate pământurile biblice ale evreilor.

Acest lucru este în concordanță cu un model istoric, a spus Dahlia Scheindlin (n.red.  expert în opinie publică și consultant politic și strategic internațional) – de fiecare dată când Israelului este supus unui șoc violent major, partidele de dreapta și politicienii beneficiază.

Cu toate acestea, dacă alegerile vor avea loc în curând, acest lucru nu va fi neapărat în beneficiul prim-ministrului Benjamin Netanyahu însuși sau al partidului său, Likud.

Majoritatea israelienilor îl învinovățesc pe Netanyahu pentru dezastrul sângeros al serviciilor de securitate și, înfuriați până la incandescență, vor doar ca el să dispară, mai devreme sau mai târziu. Dar, potrivit lui Scheindlin, este puțin probabil ca direcția de bază a orientării politice să se miște, cu sau fără el”, notează Jamie Dettmer în analiza publicată de Politico.

Nu este la modă să ai încredere în palestinieni, în niciun palestinian”

Acest lucru sugerează că întrebarea generală despre viitorul palestinienilor și aspirațiile lor naționale va continua să fie fără răspuns, conchide editorialistul.

Dar nu toți israelienii sunt pregătiți să se mulțumească cu asta. Mulți insistă să fie ascultați, argumentând că ignorarea chestiunii palestiniene, pur și simplu, nu va funcționa, și că o soluție cu două state este singura cale de urmat. De ce? Pentru că ar fi „singura opțiune viabilă”.

„Nu este la modă să ai încredere în palestinieni, în niciun palestinian. Acesta este momentul în care ești menit să-i urăști. Dar asta este o prostie”, a spus fostul premier israelian Ehud Olmert.

„Când mă cert cu oamenii, uneori spun: Care este soluția? Ce crezi că se poate face? Crezi că putem continua să controlăm 4,5 milioane de oameni fără drepturi, cu ocupație nelimitată, pentru totdeauna? Crezi că asta poate funcționa? Atunci ei, desigur, nu au un răspuns”, a adăugat acesta.

Yaakov Peri: „Am fost pentru o soluție cu două state de la început, din 1993, după Acordurile de la Oslo”

La fel ca Olmert – amintește editorialistul -, Yaakov Peri, fost șef al agenției de securitate israeliană Shin Bet (numită în mod obișnuit Shabak) este și el un susținător al unei soluții cu două state, deoarece nu vede nicio alternativă reală.

„Am fost pentru o soluție cu două state de la început, din 1993, după Acordurile de la Oslo”, a spus el, referindu-se la acordurile istorice care au creat Autoritatea Națională Palestiniană (AP) în Cisiordania și au fost menite să-i pună pe israelieni și palestinieni pe calea către negocierea unui acord final.

Peri este de acord cu Olmert că scepticismul public poate fi depășit, menționând că majoritatea israelienilor au fost suspicioși față de tratatul de pace Egipt-Israel, semnat de Anwar Sadat și Menachem Begin în 1979.

Yaakov Peri a respins ideea că nu există parteneri serioși pentru pace în rândul liderilor palestinieni – lucru pe care Benjamin Netanyahu se plânge de ani de zile – și a menționat posibili succesori moderați ai președintelui AP Mahmoud Abbas, în vârstă de 88 de ani. tratatul de pace Egipt-Israel semnat de Anwar Sadat și Menachem Begin în 1979.

În fruntea listei lui Peri se află Mohammed Dahlan, fostul lider al Fatah din Gaza, care este acum un om de afaceri de succes în Emiratele Arabe Unite și un prieten apropiat și consilier al președintelui Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Întrucât războiul riscă să radicalizeze și mai mult palestinienii – atât în ​​Gaza, cât și în Cisiordania –. Peri se teme că, dacă nu se modifică dinamica actuală, există un risc real ca Hamas să devină, într-adevăr, mai puternic în Cisiordania. în detrimentul Fatah-ului”, notează Jamie Dettmer.

„Suntem la o răscruce”

„Suntem la o răscruce”, a mai spus Ehud Olmert. „Există mulți oameni buni printre palestinieni. Dacă există un impuls pentru negocieri, palestinienii vor găsi bărbații potriviți să-i reprezinte”, a precizat fostul premier al Israelului.

Dar aceasta nu este punctul de vedere al dreptei israeliene – a celor din Likud sau din partidele naționaliste dure pe care Netanyahu trebuie să se bazeze pentru a-și menține coaliția de guvernare. 

Mai degrabă, cu fiecare ocazie disponibilă, el a condamnat procesul de la Oslo, reiterând că totul a fost o greșeală teribilă și că nu există cu cine să negocieze de partea palestiniană pentru pace”, încheie Jamie Dettmer, acesta precizând ș ice a transmis Danny Danon, fost trimis israelian la ONU.

„După trauma din 7 octombrie, aproximativ 99% dintre israelieni nu au mentalitatea de a discuta, măcar, despre posibilitatea existenței a două state, evreu și palestinian”.


Citește și:

ANALIZĂ | Israel – Hamas, „RĂZBOIUL PROFILACTIC”: „O patrie evreiască alături de un stat palestinian radicalizat este un scenariu imposibil”

Ministrul israelian al Apărării: Suntem ATACAȚI pe 7 fronturi, cine acționează împotriva noastră e țintă potențială, nu există imunitate pentru nimeni

ANALIZĂ | S-au rupt BARIERELE care opreau războaiele: ”Nouă eră zguduie fundația pe care a stat lumea după Al Doilea Război Mondial”

MASACRUL „Tribe of Nova” | Un ofițer IDF s-a opus organizării festivalului atât de aproape de Gaza, pe 7 octombrie, dar nu a fost luat în seamă

ANALIZĂ | Conflictul din Gaza, prin „ochii” HAMAS, și „factorul Hezbollah”. Care sunt punctele vulnerabile ale IDF?

Hamas amenință că nu va mai elibera OSTATICI decât dacă luptele din Fâșia Gaza încetează definitiv. Israel: „Nicio șansă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern