POLITICO: „Trebuie tratată cauza crizei de la Marea Roșie, RĂZBOIUL din Gaza, nu simptomele” / UE, în fața unei provocări majore

POLITICO: „Trebuie tratată cauza crizei de la Marea Roșie, RĂZBOIUL din Gaza, nu simptomele” / UE, în fața unei provocări majore
Publicat: 16/01/2024, 09:29
Actualizat: 16/01/2024, 09:31

Un plan al Uniunii Europene (UE) pentru o operațiune maritimă la Marea Roșie ar ignora adevărata cauză a tulburărilor, respectiv războiul din Gaza.

Odată cu atacurile cu rachete și drone ale rebelilor Houthi asupra traficului maritim din Marea Roșie, urmate de bombardamentele declanșate de SUA și Marea Britanie împotriva bazelor Houthi din Yemen, războiul din Orientul Mijlociu se intensifică. Și ca răspuns, Europa se întreabă ce poate face.

Uniunea Europeană se joacă, acum, cu ideea organizării unei operațiuni navale în regiune, menită să descurajeze rebelii Houthi, să sporească securitatea maritimă și să protejeze libertatea de navigație, notează Politico.

O decizie cu privire la specificul acestei operațiuni nu a fost luată încă, dar posibilitățile variază de la o misiune limitată în Marea Roșie și Golful Aden până la una amplă care s-ar întinde în Golful Persic, bazându-se pe o operațiune existentă în Strâmtoarea Ormuz și, în cele din urmă, cooperând cu o misiune aflată în desfășurare în largul Cornului Africii.

Având în vedere capacitățile extrem de diferite ale rebelilor houthii, în comparație cu pirații somalezi din Cornul Africii, o nouă operațiune maritimă ar avea capacități diferite – nave de război. Ar include cel puțin trei distrugătoare sau fregate și ar fi separată de Prosperity Guardian – coaliția maritimă multilaterală condusă de SUA -, deși ar fi în strânsă legătură/cooperare cu aceasta.

Planul UE pentru o operațiune maritimă ignoră adevărata cauză a tuturor acestor tulburări regionale

În timp ce dorința Europei de a face mai mult este binevenită, planul UE pentru o operațiune maritimă ignoră adevărata cauză a tuturor acestor tulburări regionale și acesta este războiul din Fâșia Gaza.

Până acum, UE a fost divizată dureros din cauza războiului Israel-Hamas, ceea ce a avut ca rezultat „tocirea” oricărei acțiune europeane semnificative. După cum s-a putut observa în aceste luni de conflict, Europa nu este menționată aproape în nicio dezbatere politică din regiune.

Dacă ar fi aprobată, o operațiune maritimă de protejare a libertății de navigație în Marea Roșie (și nu numai) ar servi mai multor scopuri politice. Ar arăta că Europa există și face ceva.

Ar demonstra unitatea europeană, care a lipsit până acum în Orientul Mijlociu. Și ar demonstra sprijinul pentru descurajarea condusă de SUA în regiune, într-un moment în care relațiile transatlantice devin din ce în ce mai tensionate înaintea unei campanii prezidențiale grele din SUA.

Cu toate acestea, niciunul dintre aceste obiective nu are nimic de-a face cu Orientul Mijlociu însuși sau cu ce se poate și ar trebui făcut pentru a încuraja detensionarea situației.

În timp ce securitatea maritimă și libertatea de navigație sunt sacrosante – la fel și dorința de a-i vedea pe rebelii Houthi punând capăt atacurilor lor asupra navelor – este foarte puțin probabil ca o operațiune europeană să contribuie la aceasta într-un mod semnificativ.

Asta poate fi exact ceea ce urmăresc rebelii Houthi și susținătorii lor iranieni

O astfel de operațiune ar fi percepută foarte diferit dacă, de exemplu, europenii o înființează cu mari puteri din sudul global care adoptă o poziție mai critică față de Israel.

Cu alte cuvinte, spre deosebire de alte operațiuni maritime în care s-a angajat UE, aceasta nu ar fi privită ca un efort neutru în contextul unui război în desfășurare. Ar fi văzut ca o escaladă.

În plus, oricât de nobilă ar fi intenția de a proteja securitatea maritimă, este extrem de dificil de văzut cum atacurile actuale din Yemen vor descuraja în mod semnificativ mai degrabă decât să exacerbeze hotărârea rebelilor Houthi de a merge mai departe. Dimpotrivă, asta poate fi exact ceea ce urmăresc rebelii Houthi și susținătorii lor iranieni. Și dovezile de până acum îndreaptă în această direcție.

Pe măsură ce escaladarea continuă, în ochii multora, Europa și Occidentul vor fi din nou acuzate că fac parte din problema din Orientul Mijlociu. Și încă o dată, China și Rusia vor culege roadele.

În ultimă instanță, cum vor putea fi oprite atacurile?

Răspunsul este clar: susținuți de Iran, rebelii Houthi își vor continua atacurile atâta timp cât va continua războiul din Gaza, cu atât mai puțin dacă conflictul se va răspândi în Liban ca urmare a unui atac israelian asupra Hezbollah.

Singura modalitate de a contribui la încetarea atacurilor Houthi este eliminarea presupusului lor pretext: războiul din Gaza, notează Nathalie Tocci, director al Istituto Affari Internazionali. Dacă ar exista o încetare a focului în Gaza, atacurile Houthi s-ar opri sau, cel puțin, s-ar diminua semnificativ.

Și totuși, Europa rămâne divizată în privința conflictului israeliano-palestinian – în special în ceea ce privește războiul din Gaza – și se concentrează în schimb pe o operațiune maritimă.

Dar a arăta unitate asupra acestei operațiuni din Marea Roșie înseamnă să te concentrezi pe un simptom, mai degrabă decât să abordezi adevărata cauză a acestui conflict. Iar asta creează riscul ca lucrurile să se înrăutățescă.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

ANALIZĂ | Israel – Hamas, „RĂZBOIUL PROFILACTIC”: „O patrie evreiască alături de un stat palestinian radicalizat este un scenariu imposibil”

Ministrul israelian al Apărării: Suntem ATACAȚI pe 7 fronturi, cine acționează împotriva noastră e țintă potențială, nu există imunitate pentru nimeni

ANALIZĂ | S-au rupt BARIERELE care opreau războaiele: ”Nouă eră zguduie fundația pe care a stat lumea după Al Doilea Război Mondial”

MASACRUL „Tribe of Nova” | Un ofițer IDF s-a opus organizării festivalului atât de aproape de Gaza, pe 7 octombrie, dar nu a fost luat în seamă

ANALIZĂ | Conflictul din Gaza, prin „ochii” HAMAS, și „factorul Hezbollah”. Care sunt punctele vulnerabile ale IDF?

Hamas amenință că nu va mai elibera OSTATICI decât dacă luptele din Fâșia Gaza încetează definitiv. Israel: „Nicio șansă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate