Medicul toxicolog Radu Țincu a explicat de ce nu este indicat să consumi alcool în timpul caniculei. Relaxarea pe plajă, ieșitul în oraș, la restaurante sau terase ar putea presupune, uneori, și consumul acestor tipuri de băuturi. Totuși, sănătatea ar putea fi pusă în pericol, dacă o persoană alege să combine alcoolul cu expunerea la căldură.
Medicul toxicolog Radu Țincu a adus în atenție problemele de sănătate care pot apărea, în condițiile în care o persoană alege să consume alcool în timpul caniculei. Deși savurarea unei beri sau a unui cocktail rece, pe plajă, când temperaturile sunt ridicate, ar putea fi un moment de relaxare pentru unii dintre cetățeni, acest comportament ar putea să dăuneze.
De aceea, expertul a făcut o serie de precizări referitoare la situațiile neplăcute care apar, dacă o persoană consumă alcool, vara, când vremea este caniculară.
Expertul a explicat faptul că pot apărea probleme serioase de sănătate în urma consumului de băuturi alcoolice, îndeosebi când temperaturile sunt ridicate. Precum căldura, alcoolul va produce vasodilatație. Odată ce aceste 2 variabile se încrucișează, vor apărea dezechilibre în organism. Efectele pot fi devastatoare, susține medicul toxicolog.
„Alcoolul produce vasodilatație, la fel ca și căldura, iar când cele două se combină, apar dezechilibre grave în sistemul cardiovascular. Scade tensiunea, apare sincopa, iar în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiace, riscurile sunt uriașe. Alcoolul nu hidratează, dimpotrivă – stimulează diureza și eliminarea apei din organism. Singura băutură care hidratează cu adevărat este apa. Dacă nu bem apă alături de alcool, apare rapid deshidratarea, care, în combinație cu temperaturile ridicate, poate avea efecte devastatoare”, a explicat medicul toxicolog.
De altfel, riscurile sunt amplificate în cazul persoanelor care se află sub tratament pentru boli cardiace sau hipertensiune. În plus, dacă băutura alcoolică este consumată pe stomacul gol, se va absorbi mai repede în sânge. Acest aspect poate genera o stare mai intensă de ebrietate.
Medicul toxicolog a mai precizat că „alcoolul are nevoie de timp pentru a fi metabolizat de ficat”. De altfel, „nu există trucuri miraculoase care să îl elimine mai repede”. Consumul de apă nu va neutralia efectele alcoolului, ci doar va dilua ușor concentrația, mai susține Radu Țincu.
Mai mult decât atât, consumul de alcool poate să afecteze orientarea în spațiu și poate reduce coordonarea. Medicul Radu Țincu a explicat că au existat cazuri în care oamenii, aflați sub influența alcoolului, „au înotat în jos în loc de sus, din cauza dezechilibrului în percepția spațiului”. Consumul acestor băuturi poate să reducă capacitatea corpului de a se regla termic prin transpirație.
„Transpirația este principalul nostru mecanism de termoreglare. Dacă este inhibată de alcool, ne supraîncălzim mai repede și mai grav. La plajă sau în aer liber, acest lucru poate duce la colaps vascular sau chiar șoc termic”, a mai precizat medicul Radu Țincu, conform antena3.ro.
Ce se întâmplă dacă bem MAI MULT de 2 litri de apă pe zi. Mihaela Bilic dezvăluie efectele
Sursă foto: colaj Shutterstock / captură video