Déjà vu sovietic | Teama de TRĂDARE induce insomnii la Kremlin, crește numărul arestărilor pentru „spionaj”: „Cadrele universitare, monitorizate”

Déjà vu sovietic | Teama de TRĂDARE induce insomnii la Kremlin, crește numărul arestărilor pentru „spionaj”: „Cadrele universitare, monitorizate”
Publicat: 17/11/2023, 10:29
Actualizat: 17/11/2023, 10:31

În Rusia lui Vladimir Putin, orice tentativă de a critica regimul de la Kremlin și orice „gest necugetat” pot fi interpretate drept „trădare”. Ca în vremurile de tristă amintire ale Uniunii Sovietice, „relațiile cu străinii” sunt atent monitorizare de Serviciul Federal de Securitate (FSB, continuatorul KGB), iar academicienii și cadele universitare au „prioritate”.

Un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) scoate în evidență informația alarmantă că, în ultima perioadă, arestările pentru ”trădare” sau „spionaj” au cunoscut o creștere constantă în Rusia.

În contextul războiului din Ucraina, „Legea agenților străini” este o adevărată sabie a lui Damocles care atârnă deasupra tuturor celor care nu sunt de acord cu acțiunile lui Vladimir Putin, au curajul să și le exprima sau intră în contact cu străinii.

Autoritățile ruse au început să colecteze datele personale ale cadrelor universitare care sunt în contact cu cetățeni străini, notează The Moscow Times, iar practica este comparată cu cea din epoca sovietică, atunci când contactele dintre ruși și străini erau strict monitorizate.

Formular controversat pentru colectarea de informații

Ministerul Educației și Științei din Rusia a transmis joia trecută universităților o scrisoare prin care le cere să completeze formulare pentru studenții și cadrele universitare care au participat la evenimente științifice internaționale în 2023.

Un formular de completare atașat solicită „informații detaliate despre numărul de participanți la congrese internaționale și evenimente expoziționale organizate sau la care a participat o instituție academică sau științifică rusă”.

Ministerul Educației și Științei din Rusia ar putea ajunge să colecteze date despre „zeci de mii, dacă nu sute de mii” de cadre universitare până la termenul limită de 22 decembrie pe care l-a impus.

Dar, pe lângă reprimarea „contactelor nepotrivite” sau restricţionarea călătoriilor în străinătate, lista ar putea fi folosită de serviciile de informaţii ale Rusiei pentru a recruta agenţi, mai notează The Moscow Times.


Citește și:

„Scrisoarea către America”, scrisă de Osama bin Laden acum 21 de ani, a devenit VIRALĂ pe TikToK: „Investigăm cum a ajuns pe platforma noastră”

Declarație-șoc la televiziunea de stat Rusia-1 | Propagandist rus: ”Nu aș bombarda Polonia chiar acum, i-aș LOVI pe români, au devenit aroganți”

ULTIMA ORĂ | ÎCCJ a decis că Daniel Horodniceanu, vicele CSM și ex-șef DIICOT, poate fi URMĂRIT PENAL pentru abuz în serviciu în dosarul Veranda

Doi directori ai fabricii de bere Baltika din Rusia, ARESTAȚI și acuzați că au vrut să vândă drepturile brandurilor către Carlsberg

Rusia a stocat peste 800 de rachete în Crimeea. Armata ucraineană: „Vor fi folosite de inamic pentru TEROAREA ENERGETICĂ, în timpul iernii”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Toți șoferii din România, obligați să plătească. Intră în vigoare pe 1 iulie pentru diesel...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×