Departamentul de Securitate Internă al SUA, acuzat că încearcă să ”modereze” conținutul postărilor de pe Twitter, Facebook și alte platforme media. Care sunt subiectele-cheie vizate de autorități

Departamentul de Securitate Internă al SUA, acuzat că încearcă să ”modereze” conținutul postărilor de pe Twitter, Facebook și alte platforme media. Care sunt subiectele-cheie vizate de autorități
Publicat: 01/11/2022, 17:43
Actualizat: 01/11/2022, 17:58

Potrivit jurnaliștilor de investigații de la ”The Intercept”, Departamentul de Securitate Internă (US Department of Homeland Security – DHS) al SUA a contactat – încă din 2020 – reprezentanții Twitter, Facebook, Instagram, Wikipedia și ai altor platforme media, scopul fiind acela de a-și coordona eforturile pentru ”moderarea conținutului” postărilor referitoare la unele subiecte-cheie.

Practic, notează ”The Intercept” în urma amplei investigații care s-a bazat pe  notificări, e-mailuri  și scurgeri de documente, prin ”moderare” se poate înțelege ”cenzură”.

Domeniile vizate în cursul acestei adevărate campanii în care ar fi fost antrenate Twitter, Facebook, Instagram sau Wikipedia sunt, printre altele, ”originile pandemiei COVID-19 și eficacitatea vaccinurilor COVID-19, justiția rasială, retragerea SUA din Afganistan, dar și sprijinul acordat de SUA pentru Ucraina”.

”Provocarea este deosebit de acută în comunitățile marginalizate, care sunt adesea ținta unor informații false sau înșelătoare, cum ar fi informații false despre procedurile de vot care vizează persoanele de culoare”, s-a arătat într-un raport DHS descoperit  în timpul acestei investigații de proporții.

Întâlnirile dintre reprezentanții DHS și cei ai marilor platforme sociale aveau loc lunar, se menționează în această anchetă, și – în pofida faptului că Departamentul de Securitate Internă și-a închis controversatul ”Consiliul de guvernare a dezinformării”, extrem de nepopular la începutul lui 2022, planurile de bază referitoare la ”moderare/modelare/cenzură” ar fi fost continuate.

”Ani de memorii interne DHS, e-mailuri și documente – obținute prin scurgeri și un proces în desfășurare, precum și documente publice – ilustrează un efort amplu al agenției de a influența platformele tehnologice”, notează jurnaliștii The Intercept.

”CISA și FBI s-au întâlnit în mod regulat cu reprezentanți ai rețelelor de socializare”

Investigația The Intercept s-a concentrat asupra unei ”ramuri” din cadrul DHS, cunoscută sub numele de Agenția de securitate cibernetică și a infrastructurii (CISA).

Angajați CISA și FBI s-ar fi întâlnit, în mod regulat, cu reprezentanți ai rețelelor de socializare, chiar în luna august. Notele arată că, în timpul acestor întâlniri, platformelor precum Twitter li s-a cerut ”să prelucreze rapoarte și să ofere răspunsuri în timp util, pentru a include eliminarea informațiilor greșite raportate de pe platformă, acolo unde este posibil”.

Vijaya Gadde – fost consilier general al Twitter, concediat în urma eforturilor lui Elon Musk de a face ”curățenie” – făcea parte dintr-un comitet consultativ care supraveghea CISA la acea vreme. În timpul mandatului său, Gadde a contribuit la elaborarea unui raport în care susținea că organismal (n.red. CISA) își extinde rolul în ”ecosistemul informațional”.

Într-o întâlnire din luna martie, Laura Dehmlow – oficial FBI – a avertizat că ”amenințarea cu informații subversive pe rețelele de socializare ar putea submina sprijinul pentru guvernul SUA”. Dehmlow, conform notelor discuției la care au participat directori superiori de la Twitter și JPMorgan Chase, a subliniat că ”avem nevoie de o infrastructură media care să fie trasă la răspundere”.

”Modul în care este definită dezinformarea de către guvern nu a fost clar articulat, iar natura inerent subiectivă a ceea ce constituie dezinformarea oferă o deschidere largă pentru oficialii DHS de a lua decizii motivate politic cu privire la ceea ce constituie un discurs periculos”

The Intercept

Totuși, reprezentanții Twitter au ținut să precizeze că nu se coordonează cu alte ”entități” atunci când moderează conținutul unor postări.

”Nu ne coordonăm cu alte entități atunci când luăm decizii de moderare a conținutului și evaluăm în mod independent conținutul în conformitate cu regulile platformei sociale”, a declarat un purtător de cuvânt al Twitter.

”Modul în care firmele ar putea gestiona dezinformarea în timpul alegerilor”

Înainte de alegerile din 2020, companiile de tehnologie, inclusiv Twitter, Facebook, Reddit, Discord, Wikipedia, Microsoft, LinkedIn și Verizon Media s-ar fi întâlnit lunar cu FBI, CISA și alți reprezentanți ai guvernului. Potrivit NBC News, întâlnirile au făcut parte dintr-o inițiativă, încă în desfășurare, dintre sectorul privat și guvern pentru a discuta despre modul în care firmele ar gestiona dezinformarea în timpul alegerilor.

E-mail-urile dintre oficialii DHS, Twitter și Centrul pentru Securitate pe Internet descriu procesul pentru astfel de solicitări de eliminare în perioada care a precedat noiembrie 2020. Notele reuniunii arată că platformele tehnologice vor fi chemate să ”proceseze rapoarte și să ofere răspunsuri în timp util, pentru include eliminarea dezinformărilor raportate de pe platformă acolo unde este posibil”

În practică, aceasta însemna adesea că oficialii electorali de stat au trimis CISA exemple de potențiale forme de dezinformare, acestea fiind transmise ulterior companiilor de social-media pentru un răspuns.

Elon Musk a declarat într-un tweet din luna martie că s-a opus restricțiilor privind libertatea de exprimare care merg ”cu mult dincolo de lege” – cu alte cuvinte, moderarea conținutului ar trebui să respecte litera regulamentului fiecărei țări.

Într-o scrisoare deschisă adresată chiar săptămâna trecută agenților de publicitate de pe Twitter  Musk a reiterat acest punct, adăugând că platforma nu va deveni un ”peisaj infernal de liber pentru toți” și că își propune să facă Twitter o rețea ”caldă și primitoare pentru toți”.

”Este axiomatic că guvernul poate face indirect ceea ce îi este interzis să facă direct”

În cele din urmă, în luna august, DHS a renunțat la Consiliul de guvernare a dezinformării.  În timp ce susținătorii libertății de exprimare au încurajat dizolvarea consiliului de administrație, alte eforturi guvernamentale nu numai că au continuat, ci s-au extins pentru a include sub-agenții suplimentare DHS, cum ar fi Customs and Border Protection, care ”determină dacă informațiile care se răspândesc prin platformele de social media precum Facebook și Twitter sunt corecte”. 

Alte agenții, cum ar fi Direcția Știință și Tehnologie (ale cărei responsabilități includ ”determinarea dacă conturile de rețele sociale erau roboți sau oameni și modul în care haosul cauzat de roboți afectează comportamentul”) și Serviciul Secret și-au extins, de asemenea, sfera de competență și asupra dezinformării.

”Există tot mai multe dovezi că oficialii din ramurile legislative și executive folosesc companii de social media pentru a se angaja în cenzură printr-un surogat”, a declarat Jonathan Turley, profesor de drept la Universitatea George Washington.

Acesta a mai declarat, potrivit The Intercept, că guvernul poate face ”indirect” ceea ce nu poate face ”direct”.

”Este axiomatic că guvernul poate face indirect ceea ce îi este interzis să facă direct. Dacă oficialii guvernamentali dirijează sau facilitează o astfel de cenzură, aceasta ridică întrebări serioase ale Primului Amendament”, a avertizat profesorul de drept Jonathan Turley.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului