Emmanuel Macron vrea reforma UE: Ar trebui „poate” să evolueze către o Uniune „cu mai multe viteze”

Emmanuel Macron vrea reforma UE: Ar trebui „poate” să evolueze către o Uniune „cu mai multe viteze”
Publicat: 28/08/2023, 18:58

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat luni că UE ar trebui „poate” să evolueze către o uniune „cu mai multe viteze”, deoarece are în vedere integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și țărilor din Balcanii de Vest.

Macron a spus că UE trebuie să se reformeze dacă dorește să integreze noi națiuni și trebuie să construiască un consens cu peste 30 de țări membre. „Riscul este să credem că ne putem mări fără reformă. Pot să mărturisesc că este destul de greu pentru Europa să avanseze pe subiecte sensibile cu 27 de membri. Cu 32 sau 35 de membri, nu va fi deloc mai ușor”, a spus el la reuniunea anuală a ambasadorilor francezi de la Paris.

Președintele francez nu a explicat cum va funcționa această Europă cu mai multe viteze, dar a adăugat că o revizuire a procedurilor UE este necesară pentru ca blocul să își aprofundeze și să-și mențină „atractivitatea”.

Potrivit mai multor oficiali francezi, guvernul lui Macron lucrează la mai multe propuneri pentru o Europă cu mai multe viteze, care ar include crearea de grupuri informale de țări membre care să lucreze pe domenii de politică specifice.

Vom avea nevoie de îndrăzneală, să acceptăm mai multă integrare în unele zone și poate chiar o Europă cu mai multe viteze, a spus Emmanuel Macron.

Ucraina și Moldova, țări candidate la UE

Recent, atât Ucraina, cât și Moldova au primit statutul de țări candidate la UE în iunie anul trecut, iar mai multe voci cer ca UE să deschidă discuțiile de aderare până la finalul lunii decembrie.

În ciuda semnelor de pe front precum că armata ucraineană avansează mai lent decât se aștepta, Macron și-a reiterat și sprijinul deplin pentru Ucraina.

Rusia nu poate și nu trebuie să câștige. Ar fi sfârșitul oricărei încrederi în dreptul internațional. Ucraina va fi o investiție în ceea ce privește diplomația și resursele în anii următori. Nu ne putem preface că acest efort nu a existat, a spus Macron diplomaților prezenți la întâlnire.

Charles Michel: Ucraina și Moldova trebuie să fie în UE până în 2030

Un mesaj asemănător a venit și din partea Președintelui Cosiliului European, Charles Michel. În discursul său de la Forumul Strategic de la Bled din acest an, Charles Michel, a spus că unele țări precum Ucraina și Moldova ar putea deveni membre UE până în 2030.

Pentru a fi mai puternică, pentru a fi mai sigură, UE trebuie să ne consolideze legăturile și să devină mai puternică (…) De aceea acum este momentul să abordăm provocarea extinderii, a spus șeful Consiliului European.

Michel a spus că „este deschisă o fereastră de oportunitate” nu doar pentru Ucraina și Moldova, ci și pentru ca Bosnia și Georgia să devină viitoare state membre: „Fereastra de oportunitate este deschisă. Trebuie să acţionăm în acest sens şi de aceea liderii UE vor discuta despre extindere la următoarele reuniuni ale Consiliului European. Vom lua o poziţie cu privire la negocierile deschise cu Ucraina şi Moldova şi, de asemenea, mă aştept ca Bosnia Herţegovina şi Georgia să fie din nou pe masă.”

Reamintim că la reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene cu șefii de stat și de guverne din Balcanii de Vest, Marcel Ciolacu a atins acest subiect cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-ar fi arătat deschisă, a povestit Victor Negrescu, la Gândul Exclusiv.

Sursa: Twitter/ Elysee/ Charles Michel

CITIȚI ȘI:

Financial Times: Premierul României cere libertate de acțiune pe „deficitul bugetar umflat”. Afirmația e pusă în contextul extinderii UE până în 2030

EXCLUSIV | Politologul Andrei Țăranu: „Sunt convins că există o conivență la nivel european pe subiectul Schengen”. Austria menține veto-ul!

EXCLUSIV | De ce are nevoie România pentru a putea adera, în toamnă, la Schengen. Europarlamentar: „Austria nu mai are acum acele argumente”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern