Este oficial: ministrul de Interne al Austriei a anunțat cum va vota în Consiliul JAI / Primirea României în Schengen, pe ordinea de zi

Este oficial: ministrul de Interne al Austriei a anunțat cum va vota în Consiliul JAI / Primirea României în Schengen, pe ordinea de zi
Este oficial: ministrul de Interne al Austriei a anunțat cum va vota în Consiliul JAI / Primirea României în Schengen, pe ordinea de zi / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 08/12/2022, 11:48

Austria nu s-a răzgândit de miercuri până joi. Cu puțin timp înainte de începerea Consiliului JAI, ministrul de Interne de la Viena a anunțat că va bloca intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Reuniunea de joi a miniștrilor de Interne din UE are pe ordinea de zi (și) cererea de aderare la Spațiul Schengen a României, Bulgariei și Croației.

Gerhard Karner: „Austria își pune în joc reputația bună”

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a fost cel care a transmis, oficial, că Viena se opune extinderii Schengen.

Am vorbit mai devreme cu colegii români. Cred că Austria își pune în joc reputația bună pe care o are în Europa de Est. Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria. Este o greșeală ca un sistem care în multe locuri nu funcționează să fie extins. Anul acesta, în Austria, au fost 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre aceștia, 75.000 nu erau înregistrați. Este o dovadă că sistemul nu funcționează”, a declarat Gerhard Karner.

Ulterior, ministrul de Interne austriac a evitat să răspundă întrebărilor puse de jurnaliștii români prezenți la reuniunea Consiliului JAI.

Miercuri seară, într-o conferință de presă susținută alături de președintele PPE, Manfred Weber, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a reiterat faptul că țara sa se va opune primirii României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Motivul invocat de Nehammer – migrația ilegală și nevoia de securizare a granițelor europene.

Totuși, cancelarul a evitat să răspundă direct dacă Austria va uza de dreptul său de veto, susținând că țara sa este în favoarea unui nou calendar de aderare pentru România și Bulgaria, „în primăvară”. Citiți mai multe AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase