EXCLUSIV | Ce spune Ministerul Educației despre profesorii care nu vor participa la grevă. „Școlile vor comunica părinților informațiile necesare”

EXCLUSIV | Ce spune Ministerul Educației despre profesorii care nu vor participa la grevă. Școlile vor comunica părinților informațiile necesare
Urmează cea de-a doua săptămână de grevă în educație? - Sursă foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 19/05/2023, 18:39
Actualizat: 19/05/2023, 19:19

Ministerul Educației a precizat, într-un răspuns pentru Gândul, ce se va întâmpla de luni cu profesorii care nu vor să se alăture majorității dascălilor și să intre în grevă generală. Oficialii Ministerului Educației susțin că este necesar ca fiecare unitate de învățământ să comunice și să țină legătura, atât cu părinții copiilor care învață în școlile respective, cât și cu reprezentanții inspectoratului școlar.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), Iulian Cristache, a spus că, zilele trecute, a făcut un apel către directorii școlilor să anunțe clar dacă în unitatea de învățământ pe care o conduc vor fi sau nu cursuri.

Cele mai mari nemulțumiri vin din partea părinților, care s-au plâns că nu-și pot lăsa copiii singuri acasă și că au nevoie să știe clar ce decizii se vor lua la nivel de școală.

100.000 de angajați din învățământ nu mai lucrează de luni

Anunțul sindicatelor vine cu aproximativ o lună înainte de susținerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, precum și cu o lună înaintea încheierii anului școlar pentru restul elevilor.

Peste 100.000 de angajați din educație, potrivit sindicatelor, ar urma să intre, luni, în grevă generală, prima după 18 ani. Decizia vine pe fondul eșecului negocierilor dintre sindicatele din educație și Guvern, anunțat miercuri, de liderii sindicali, la Palatul Victoria.

Angajații din învățământ vor salarii mai mari și o corelare a veniturilor cu rata inflației.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus, vineri, că se oferă să discute, în acest weekend, cu liderii de sindicat din învățământ.

Ce trebuie să facă școlile pe durata grevei generale

Profesorii care nu participă la grevă, își continuă activitatea, prevede articolul 157 alin. (1) din Legea 367/2022 privind dialogul social.

Aceeași lege arată că angajații aflați în grevă trebuie să se abțină de la orice acțiune de natură să împiedice continuarea activității de către cei care nu participă la grevă.

„Pentru protejarea dreptului la educație al elevilor, unitățile de învățământ vor comunica părinților informațiile necesare pentru a se cunoaște gradul de afectare a capacității unității de învățământ de realizare a supravegherii elevilor, respectiv de desfășurare a cursurilor.

Totodată, conducerea unității de învățământ va comunica în permanență cu reprezentanții inspectoratului școlar privind participarea cadrelor didactice la acțiunile de protest și privind desfășurarea cursurilor. Având în vedere aceste condiții, menționăm că Ministerul Educației depune toate eforturile pentru ca procesul educațional să fie derulat fără sincope, în contextul actual”, arată oficialii ministerului, în răspunsul transmis Gândul.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: „Directorii să iasă și să discute cu liderii de sindicat”

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a spus, pentru Gândul, că a făcut apel la directorii școlilor să comunice din timp părinților situația în cadrul unităților de învățământ pe care o conduc.

Acesta susține că cele mai multe probleme vor fi la ciclul primar, acolo unde părinții nu-și pot lăsa copii singuri acasă, tocmai de aceea au nevoie să afle din timp dacă în școala în care învață copilul sau copiii lor se va face sau nu carte.

Teoretic, un director responsabil ar trebui să comunice prin diriginți și prin învățătoare cu reprezentantul părinților pe clasă, respectiv cu ceilalți părinți și să le spună: în școala asta se face carte, în școala asta nu se face carte. De vineri, toți părinții ar trebui să știe care să vină și care să nu vină șa școală.

Mă refer, în general, la cei de la primar, că la gimnaziu și la liceu nu este problemă că stau singuri acasă. Dar, la nivel de ciclu primar este o problemă, pentru că sunt părinți care nu au cu cine să-i lase și așa măcar își pregătesc două-trei zile. Am făcut și o postare în care am scris că este necesar ca directorii să iasă și să discute cu liderii de sindicat, să spună cât personal este angajat în grevă, cât poate supraveghea”, a mai spus Iulian Cristache.

Marcel Ciolacu: „Sper că liderii sindicali înțeleg că această grevă produce haos”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a transmis sindicaliștilor din educație că este dispus să discut, pe parcursul acestui weekend, cu liderii de sindicat din învățământ și să facă împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală. Marcel Ciolacu a precizat că a vorbit cu premierul Nicolae Ciucă și are garanția că acesta „are o disponibilitate similară la dialog.”

Sper că liderii sindicali înțeleg că această grevă produce haos nu numai în activitatea școlii, ci și în viețile a milioane de familii. Credința mea sinceră este că putem fi toți capabili să punem pe primul plan responsabilitatea și luciditatea. Există cu siguranță soluții la care putem ajunge cu calm și rațiune, în timp ce copii își văd liniștiți de școală. Cred că asta așteaptă românii și de la liderii politici, și de la cei sindicali”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Sindicatele din învățământ au anunţat miercuri, după întâlnirea de la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă și cui alți reprezentanți ai Executivului, că nu au ajuns la un acord şi că greva generală din învăţământ va începe luni, 22 mai, la ora 8:00. Aceștia spun că opresc complet activitatea până când Guvernul decide majorarea salariilor.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie;
  • salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
  • De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

CITEȘTE ȘI:

Sindicatele din învățământ le spun părinților „să țină copiii acasă!” REACȚIA elevilor și părinților după anunțarea grevei. „Nu este de joacă!”

Profesorii scot la tablă politicienii, GREVĂ GENERALĂ după 18 ani. Colegiul la care predă Carmen Iohannis a fost miercuri în grevă de avertisment

Ligia Deca: „Încă sper că nu ajungem în situaţia în care GREVA de protest din învățământ să fie declanşată”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului