EXCLUSIV | Fiica și ginerele lui Victor Pițurcă, sub asediul DIICOT. Acuzații grave după vânzarea stadionului ”Extensiv Craiova”: ”Constituire de grup infracțional și deturnare de licitații publice”

Publicat: 27/02/2023, 13:35
Actualizat: 28/02/2023, 15:59

Victor Pițurcă, fostul selecționer al echipei naționale de fotbal, apare din nou în centrul atenției, asta după ce a fost reținut pentru 24 de ore într-un dosar legat de o achiziție publică făcută în pandemie prin firma fiului său, Alexandru Pițurcă. Suspectat că ar fi fost ”omul din umbra” acestei controversate afaceri cu măști medicale destinate Ministerului Apărării Naționale (MApN), Victor Pițurcă este ”legat”, acum, de o altă licitație pe care procurorii DIICOT au ”demontat-o” pas cu pas.

În scenariu apare, acum, Claudia Naboiu – fiica lui Victor Pițurcă – aceasta fiind asociat la firma SC MYKLAND IMOBILIARE SRL, administrată, potrivit DIICOT, de Constantin Şpak-Boldici, nimeni altul decât ginerele fostului mare portar al Universității Craiova și secund al Naționalei, Gabriel Boldici. Victor Pițurcă este, de altfel, nașul lui Constantin Şpak-Boldici.

UPDATE: Claudia Naboiu, audiată de procurorii DIICOT

Fiica fostului selecționer al echipei naționale a dat și ea cu subsemnatul în fața procurorilor DIICOT. Claudia Naboiu a fost audiată în acest nou dosar în care numele familiei sale ține capul de afiș. La ieșirea de la audieri, ea a refuzat dialogul cu presa, preferând să nu răspundă la niciuna dintre numeroasele întrebări care i-au fost adresate.

„Afacerea Extensiv” are ramificații spectaculoase, mai multe firme – potrivit procurorilor DIICOT – punând în aplicare un plan în urma căruia au reușit să obțină o proprietate a SC Extensiv Com SRL, deținută de frații Eugen și Nicu Mihăilescu. Este vorba despre 4 hectare aflate între Parcul Romanescu și cartierul cu același nume, acolo unde se află și stadionul de fotbal al echipei Extensiv Craiova, intrată în faliment în anul 2010.

Victor Pițurcă, fiica și ginerele său, audiați la DIICOT

Victor Pițurcă este audiat luni, 27 februarie, de către procurorii DIICOT, în dosarul referitor la cumpărarea – un preț subevaluat, în urma unui plan dinainte stabilit de firmele participante la licitație – stadionului Extensiv din Craiova.

Procurorii o audiază în acest dosar și pe fiica fostului selecționer, Claudia, dar și pe Mihai Naboiu – ginerele lui Victor Pițurcă – proprietarul unei firme de demolări, potrivit surselor Gândul.

Stadionul Extensiv – construit de fraţii Eugen şi Nicu Mihăilescu în 1998 – a fost scos la licitaţie pentru a acoperi prejudiciul produs bugetului de stat de proprietarii complexului din Craiova.

Arena care aparține firmei Extensiv SRL, aflată în procedură de faliment, a fost achiziționată – pe 12 noiembrie 2021 – de S.C. AGROFERT LAND INVEST SRL la un preţ de numai 60 euro/mp, iar statul şi creditorii firmei falite reclamă că au fost păcăliți, potrivit informațiilor obținute de Pro Sport.

”Pașii pregătitori”, descoperiți de DIICOT

Gândul prezintă și alte informații în exclusivitate din acest dosar în care procurorii DIICOT acuză reprezentanții mai multor firme că s-au aliat pentru a cumpăra terenul respectiv cu un preț subevaluat, respectiv 2,6 milioane de euro, ceea ce însemna doar aproape jumătate din prețul real – 5,5 milioane de euro.

Afacerea a avut ca punct de pornire data de 12 noiembrie 2021, iar procurorii DIICOT au intrat pe fir după ce Nicu Mihăilescu, fostul patron al echipei Extensiv Craiova, a făcut o plângere penală în care a reclamat un adevărat ”complot”.

Potrivit ordonanței DIICOT, ”cu prilejul licitației publice organizată de către lichidatorul judiciar SC CASA DE INSOLVENȚĂ GMC SRL, care a avut ca scop valorificarea bunurilor imobile ale societății comerciale debitoare SC EXTENSIV COM SRL”, procedura ”ar fi fost viciată prin înțelegerea dintre participanți în scopul adjudecării la un preț cât mai mic”.

”… persoanele implicate în operațiunile frauduloase au fost Cherciu Ștefan prin SC CASA NOASTRĂ SRL, Predoi Alexandru-Dan prin SC DRASOR SRL, Georgescu Ana-Maria prin SC AGROFERT LAND INVEST SRL, Niță Narcis-Florin prin SC BIZ SOLUTIONS SRL și Șpak-Boldici Constantin prin SC MYKLAND IMOBILIARE SRL”, firma unde fiica lui Victor Pițurcă este asociat.

Sursa: termene.ro

”Dă-mi niște bani să mă retrag, altfel îți ridic prețul până la cer” 

În exclusivitate pentru Gândul, surse judiciare au declarat că o astfel de ”schemă”, din păcate, nu este o noutate, explicând și modalitatea prin care firme amatoare de câștiguri rapide intervin în anumite licitații, apoi se retrag în urma primirii unor sume de bani.

Astfel, licitațiile respective se desfășoară după un anumit tipar, iar legea este încălcată.

De multă vreme s-a creat o piață paralelă. Sunt persoane care urmăresc licitațiile publice și care se prezintă la astfel de licitații în ideea de a cumpăra bunuri la prețuri subevaluate și de a le revinde, ulterior, pentru a câștiga din diferența de preț.  Numai că, pornind de la premisa că practicienii în insolvență, de exemplu, au  – de regulă – și un onorariu de succes, scopul lor, care este și scopul legii, ar trebui să fie acela de a obține cel mai bun preț. Dacă ai un onorariu de succes, atunci interesul este acela de a obține un preț cât mai mare posibil, onorariul tău, ca practician în insolvență se raportează la cel mai bun preț obținut. Ai și o obligație legală, dar ai și un interes…

Știind că există astfel de persoane interesate și că există o piață secundară care se leagă de licitații, practicienii în insolvență, dar și executorii judecătorești, trebuie să aibă grijă să elimine dintr-o licitație falșii competitori. Sunt unii care participă la licitații doar pentru a obține niște bani la negru ca să se retragă din respectiva licitație. Cu explicația că ”dă-mi niște bani să mă retrag, altfel îți ridic prețul până la cer”.  

Ca practician în insolvență sau ca executor trebuie să ai grijă ca ofertanții să nu se cunoască între ei. Nu spui niciodată cine s-a înscris, nu trebuie să se cunoască între ei înainte de a se prezenta în licitație. Trebuie luate măsuri organizatorice, astfel încât un participant la licitație să nu afle cine s-a mai înscris și să nu aibă posibilitatea de a discuta cu alți participanți la respectiva licitație. Pentru a nu se ajunge la înțelegeri între participanți.

Dacă se ajunge la concluzia că se încearcă deturnarea licitației respective, licitația poate fi oprită sau unul dintre participanți poate fi eliminat din licitație. Ulterior, dacă i se pare că a fost nedreptățit, poate contesta licitația. Practicienii în insolvență și executorii judecătorii judecătorești trebuie să ia, neapărat, astfel de măsuri pentru ca licitația să se desfășoare conform legii”, au explicat surse judiciare, în exclusivitate, pentru Gândul.

O zonă cu ”perspective imobiliare” incitante pentru dezvoltatori

În urma cercetărilor pe care le-au efectuat, procurorii DIICOT au devoalat ”pașii” pregătitori ai celor implicați în această afacere.

Narcis Florin Niță – patronul de la SC BIZ SOLUTIONS SRL – a cumpărat creanțele de la AVAS și de la Direcția Finanțelor Publice Craiova, devenind, astfel, creditor majoritar (55,34%)

”După ce dobândit calitatea de creditor majoritar, SC BIZ SOLUTIONS SRL a putut sa controleze deciziile luate în cadrul Adunărilor Generale ale Creditorilor, stabilind condițiile în care să fie scoase ia licitație activele SC EXTENSIV COM SRL (terenul de fotbal Extensiv și o hală de pe strada Caracal), dar și prețul minim de adjudecare”, se precizează în Ordonanța DIICOT.

Trebuie menționat că Stadionul Extensiv ocupa numai 17.000 de metri pătrați din terenul achiziționat în 1998 de frații Mihăilescu. Stadionul fusese omologat de Federația Română de Fotbal (FRF), însă nu fusese înscris în Registrul Bazelor Sportive.

Din această cauză, în zona respectivă pot exista dezvoltări imobiliare. Astfel că acolo se pot face orice dezvoltări imobiliare, iar falimentul SC Extensiv COM SRL a dus la situația în care activele trebuiau vândute.

Prețul de pornire al licitației a fost stabilit la 5,5 milioane de euro, dar existau și prevederi foarte clare:

  • Dacă la prima licitație nu se prezenta nimeni, la a doua licitație prețul de start era de 75% din cel anterior
  • Dacă existau cel puțin doi cumpărători – dar nimeni nu oferea prețul de pornire -, vânzarea putea făcută, dar nu la mai puțin de 30% din cele 5,5 milioane euro.

La prima licitație nu s-a prezentat nimeni

Așa cum era de așteptat, având în vedere planul pus la cale de cei implicați, la prima licitație nu s-a prezentat niciun potențial cumpărător.

”La data de 05.1 1.2021 a fost organizată prima licitație, prețul de pornire fiind de 100% din valoarea de evaluare a bunurilor imobile, adică 26.379.190 lei. Întrucât la prima licitație nu s-a înscris nicio persoană, la data de 12.11.2021 a fost planificată o nouă licitație, al cărei preț de pornire era de 75% din valoarea de evaluare, respectiv suma de 19.784.392 lei”, arată procurorii DIICOT.

Ulterior, se arată în ordonanța DIICOT, Narcis Florin Niță – patronul de la SC BIZ SOLUTIONS SRL –  a introdus în scenariu 2 firme:

  • SC AGROFERT LAND INVEST SRL – prin Predoi Alexandru-Dan;
  • SC DRASOR SRL – prin Georgescu Ana-Maria, firmă administrată, potrivit DIICOT, chiar de ”concubina” lui Narcis Florin Niță, Silvia-Ileana Goagă.

”Având în vedere situația expusă mai sus, Niță Florin-Narcis s-a folosit de SC AGROFERT LAND INVEST SRL, firma administrată de concubina sa Goagă Silvia-lleana, pentru a participa la licitație și a adjudeca bunurile scoase la licitație la o valoare apropiată de prețul minim de adjudecare, 13.010.000 lei.

De asemenea, întrucât tot potrivit Codului de Procedură Civilă, la al doilea termen al licitației bunurile nu puteau fi adjudecate un preț mai mic de 75% din prețul de pornire al primei licitații, dacă nu existau doi parteneri la licitație, Niță Florin-Narcis a mai avut nevoie de o firmă care să participe la licitație.

Aici a intervenit SC DRASOR SRL, firmă administrată în drept de Abagiu Nicolae-loneluș și în fapt de Floricel Mihai Marian și de membrii familiei acestuia din urmă) în numele firmei fiind prezentată o ofertă de adjudecare a bunurilor la prețul de 13.000.000 lei”, precizează procurorii DIICOT.

Cele două firme apărute intempestiv în scenariu nu se aflau printre creditori, dar BIZ Solutions le-a achitat garanția de participare la licitație – respectiv 550.000 euro – dar și caietul de sarcini (2.500 euro). Numai că totul s-a făcut cu o condiție esențială: SC Drasor SRL să nu ofere mai mult de 13.000.000 lei la licitație.

Aceste acțiuni au permis grupului infracțional alcătuit din Niță Florin-Narcis, Goagă Silvia-lleana și Floricel Mihai-Marian să denatureze prețul licitației, scopul real fiind acela de a dobândi proprietatea unor terenuri cu bune perspective în domeniul dezvoltării imobiliare, la un preț redus, sub prețul pieței (…).

Pentru atingerea obiectivelor urmărite și pentru a nu atrage atenția persoanelor interesate de felul în care erau valorificate activele societătii falimentare, ambele firme, atât SC AGROFERT LAND INVEST SRL, cât si SC DRASOR SRL au fost pregătite de membrii grupului cu aproximativ o lună înainte de data licitației.

Mai exact, la data de 04.11.2021, denumirea societătii BIZ AGROFERT SRL a fost schimbată în AGROFERT LAND INVEST SRL, data la care a ieșit din societate Niță Iasmina-Nora (fiica lui Niță Florin-Narcis din societate) și a intrat Georgescu Ana-Maria (cumnata concubinei lui Niță Florin-Narcis)”, se menționează în ordonanța DIICOT.

”Referitor la SC DRASOR SRL, la data de 06.10.2021 a fost numit administrator Abagiu Nicolae-loneluș, preluând cota de 100% a părților sociale de la mama lui Floricel Marian. Aspectele care indica faptul ca Floricel Marian a coordonat activitățile efectuate de mai multe persoane în numele SC DRASOR SRL pentru a participa la licitație, rezultă din faptul ca este de notorietate că locul de joacă pentru copii ZAO PARK (SC DRASOR SRL) îi apartine, C.C. este angajată la biroul notarial al acestuia – persoana care s-a deplasat pentru a ridica caietul de sarcini și a depus în contul societății suma de 1.500 lei, totodată fiind împuternicită pe contul SC DRASOR SRL”

Extras din Ordonanța DIICOT

Încă două firme intră în ”schemă” pentru a completa un puzzle financiar dubios

În acest punct al afacerii demontate de DIICOT, în ”schemă” au intrat încă 2 firme.

  • SC MYKLAND IMOBILIARE SRL, administrată de Șpak Constantin Boldici, ginerele fostului portar al Universității Craiova.

Firma este a Claudiei Naboiu, fiica lui Victor Pițurcă, fostul selecționer al României.  În dimineața licitației, ”surprinzător”, Mikland Imobiliare SRL s-a retras, dar acest demers a fost ”ajutat” prin plata de 235.000 de euro către Recycling System SRL, firmă controlată tot de… Șpak Constantin Boldici.

Plata a fost făcută de cea de-a doua firmă intrată în licitație la acest moment:

  • SC CASA NOASTRĂ SRL, condusă de Ștefan Cherciu.

SC Casa Noastră SRL  se retrage și ea din licitație, numai că înainte de a spune ”pas” încheiase un acord cu BIZ SOLUTION și S.C. AGROFERT LAND INVEST SRL, urmând să cumpere de la cele două firme terenul – cu suma de 3,3 milioane de euro -, scopul final fiind acela de a construi, în zona respectivă, blocuri.

În astfel de condiții, au rămas în licitație numai S.C. AGROFERT LAND INVEST SRL și SC DRASOR SRL.

S.C. AGROFERT LAND INVEST SRL a oferit 13.010.000 milioane (2,6 milioane euro) și a câștigat licitația controversată, fiindcă oferta sa a fost mai mare cu 10.000 lei decât cea făcută SC DRASOR SRL.

”Urmare a administrării probatoriului, prin ordonanța din 23.11.2023 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții Niță Florin-Narcis, Goagă Silvia-lleana, Georgescu Ana-Maria, Floricel MihaiMarian, Abagiu Nicolae-loneluș, Predoi Alexandru-Dan, Cherciu Ștefan, Pîrvulescu Ionuț și Șpak-Boldici Constantin sub aspectul săvârșirii, în concurs, a infracțiunilor de constituirea a unui grup infracțional organizat și deturnarea licitaților”, s-a mai precizat în ordonanța DIICOT.


Citește și:

CCR, lovitură pentru Nicușor Dan, USR și ONG-urile care pun ”frână” urbanismului în Capitală: ”A respins, ca NEÎNTEMEIATĂ, obiecția de neconstituționalitate formulată”

EXCLUSIV | Viceprimarul Sectorului 1 avertizează că pasivitatea Clotildei Armand poate cauza o TRAGEDIE: ”Sala de sport a liceului «Nicolae Iorga» stă să cadă. Primarul este indiferent la nevoile părinților și ale profesorilor!”

EXCLUSIV | Controverse după inițierea proiectului de OUG privind Departamentul pentru Relații Interetnice. Reprezentanții minorităților reacționează: ”Să nu fim în situația în care mai binele este moartea binelui”

Criticul de artă Pavel Șușară: ”În contextul de acum, BRÂNCUȘI ar fi socotit un retardat medieval, trebuie să renunțăm la festivism, să-i punem în valoare opera”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația