EXCLUSIV | George Pădure, fostul primar al Sectorului 1, a cerut strămutarea proceselor privind insolvența hotelului său: ”Va trebui să mă judec în Belgia, în Luxemburg sau la Strasbourg, pentru a avea parte de justiție”

EXCLUSIV | George Pădure, fostul primar al Sectorului 1, a cerut strămutarea proceselor privind insolvența hotelului său: ”Va trebui să mă judec în Belgia, în Luxemburg sau la Strasbourg, pentru a avea parte de justiție”
Publicat: 22/11/2022, 11:09
Actualizat: 22/11/2022, 11:11

Omul de afaceri George Pădure a cerut strămutarea a două dosare, aflate pe rolul Curții de Apel București, pe motiv de ”bănuială legitimă” și “imparțialitate” în cadrul judecății privitoare la procedura insolvenței societății Hotel Proiect, în care lichidatorul judiciar Cătălin Cotorogea, parte în proces, este soțul Alinei Cotorogea, magistrat în cadrul acestei instanțe.

Codul de Procedură Civilă este foarte clar în astfel de situații de “bănuială legitimă”, în care soțul este parte într-un proces, iar soția judecătoare la respectiva instanță, recomandând – prin art. 140 – strămutarea dosarului la altă instanță, spune George Pădure pentru Gândul.

Fostul primar al Sectorului 1 a cerut strămutarea dosarelor și a acuzat faptul că nu se poate vorbi despre ”imparțialitatea completului de judecata” atâta vreme cât lichidatorul judiciar Cătălin Cotorogea este sotul Alinei Cotorogea, magistrat la Curtea de Apel București, , actualmente detașată la Consiliul Suprem al Magistraturii, la școala de grefieri.

”Faptul că lichidatorul judiciar Cătălin Cotorogea, soțul judecătoarei Alina Cotorogea de la Curtea de Apel București, evită judecata altor instanțe din România, în afara celor din București, nu mai este un secret pentru nimeni. Nici măcar pentru judecătoarele Înaltei Curți de Casație și Justiție, care primesc cereri de strămutare a litigiilor ce-l privesc pe domnul Cotorogea pe motiv de “bănuială legitimă”, pe care le resping pe banda rulantă.

Și asta pentru că, chiar dacă soția este judecătoare la Curtea de Apel București, actualmente detașată la Consiliul Suprem al Magistraturii, la școala de grefieri, “nu există nicio bănuială legitimă”, după cum a motivat Cătălin Cotorogea, mai spune George Pădure.

Ce înseamnă ”bănuială legitimă”

Două cereri de strămutare au fost, respinse, până acum, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), iar George Pădure se întreabă ca fost primar al Sectorului 1, cum trebuia sa procedez, dacă aveam sotia judecător la Judecatoria Sectorului 1, în cazul unui litigiu împotriva mea?”

”Bineînțeles că acceptam să mă judece orice instanță. Că doar justiția este corectă și funcționează în toată țara, la toate instanțele, neexistând motive de temere. Din păcate însă, lichidatorul Cotorogea are bănuiala că toate celelalte instanțe ar putea fi imparțiale, motiv pentru care cere cu insistență, ca dosarele să îi fie judecate la Curtea de Apel București, chiar dacă soția este și ea judecătoare la această instanță. Va trebui să mă judec în Belgia, în Luxemburg sau la Strasbourg, pentru a avea parte de justiție”, mai spune, în exclusivitate pentru Gândul, fostul primar George Pădure.

De altfel, în primăvara acestui an, omul de afaceri a înregistrat și o plângere penală la  Direcția Națională Anticorupție împotriva lui Cătălin Cotorogea.

”Bănuiala se consideră legitimă în cazurile în care există îndoială cu privire la imparțialitatea judecătorilor din cauza circumstanțelor procesului, calității părților ori unor relații conflictuale locale”

Art. 140 alin. 2 –  Cod procedură civilă

ÎCCJ: ”Respinge cererea formulată”

”Rolul justiției este de a aduce adevărul la suprafață, iar acolo unde există îndoială și bănuială legitimă, de a genera încredere”, afirmă George Pădure.

Înalta Curte de Casație și Justiție a analizat, pe data de 18 octombrie, cererea de strămutare a procesului, formulată de fostul primar al Sectorului 1, iar lichidatorul judiciar Cătălin Cotorogea, dar si completul celor 3 judecatoare, au considerat că această solicitare este ”neîntemeiată” și că ”nu există motive de bănuială legitimă”.

Judecătorii ÎCCJ au hotărât să respingă cererea de strămutare formulate de George Pădure, constatând că ”nu există motive de bănuială legitimă privind strîmutarea procesului aflat pe rolul Curții de Apel București – Secția a V-a civilă”.

Omul de afaceri George Pădure spune, însă, că acesta este un caz care, în ultimă instanță, ar putea să accentueze neîncrederea în magistrați.

”Sunt curios care este părerea Președintelui României, Ministrului Justiției, Președintelui CSM, Președintelui ICCJ și al Curții de Apel București, în astfel de cazuri, care nu doar că aduc atingere actului de justiție, ci din contră, chiar accentuează neîncrederea în magistrați”, a mai declarat fostul primar al Sectorului 1, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BREAKING NEWS. Nicoleta Luciu va părăsi domiciliul conjugal și pleacă din România cu copiii
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
VIDEO "O bag în cimitir, îi dau foc la casă". O femeie a oprit un...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Adrian a pariat pe o afacere cu cireşe şi speră la un profit frumos. Va...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
UniCredit Leasing vinde un BMW X1 din 2017. SUV-ul se apropie de 180.000 de km
Rusalii 2023. Ce se face și ce nu se face în prima zi de Rusalii?...
Cauza decesului lui Cristian, românul care s-a stins din viață dramatic la doar 39 de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Austria produce încă un mare scandal la graniţele Europei, blocând circulaţia camioanelor pe continent. România...
1.160 de lei amendă pentru șoferii care nu respectă această regulă. Mii de români nu...
GREȘEALA făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informația momentului pentru cei NĂSCUȚI ÎNAINTE DE 1978! Anunțul a fost făcut chiar acum: Au...
Ce este curățarea suedeză a morții. Cum te poate ajuta metoda să elimini stresul
Cât fac 9X9? O fetiță a ȘOCAT toată școală cu răspunsul ei! Vezi ce a...
Te cunosc de undeva! 3 iunie 2023. Ținuta purtată de Andreea Bălan a surprins pe...