EXCLUSIV. Plângerea Corpului de control al premierului a ajuns la DIICOT. Vlad Voiculescu, revocat, va da cu subsemnatul

EXCLUSIV. Plângerea Corpului de control al premierului a ajuns la DIICOT. Vlad Voiculescu, revocat, va da cu subsemnatul
EXCLUSIV. Plângerea Corpului de Control al premierului a ajuns la DIICOT. Vlad Voiculescu, revocat, va da cu subsemnatul / FOTO - Mediafax
Publicat: 14/04/2021, 14:19
Actualizat: 14/04/2021, 16:38

În urmă cu o lună de zile, Vlad Voiculescu – încă ministru al Sănătății la data respectivă –  a declarat că i-a permis consilierului onorific Ștefan Voinea să acceseze informații din Registrul Electronic Național de Vaccinări și susținea că acesta ”avea dreptul legal să acceseze date”.

Cu toate că Ministerul Sănătății a transmis, printr-un comunicat, că afirmația lui Vlad Voiculescu era susținută din punct de vedere legal, Corpul de control al Prim-ministrului a sesizat Ministerul Public ”in rem” privind accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări.

Vlad Voiculescu a declarat, atunci, că ”dacă cineva a făcut ceva greșit trebuie să răspundă pentru asta”, numai că – potrivit informațiilor obținute ÎN EXCLUSIVITATE, de GÂNDUL.RO. Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism a confirmat primirea plângerii și a raportului Corpului de control al premierului.

”DIICOT confirmă primirea plângerii însoțită de raportul Corpului de Control al premierului Florin Cîțu cu privire la accesul nepermis la baza de date a Registrului Național de Evidență (RENV)”, transmit surse noastre.

Conform DIICOT, la solicitarea GÂNDUL.RO, ”această sesizare a sosit la finele săptămânii trecute, în cursul zilei de vineri”.

Acest demers a contribuit la lista lungă a reproșurilor aduse ministrului Vlad Voiculescu (n.red. – demis astăzi), care va fi chemat, cu siguranță, în cazul în care ancheta va fi declanșată.

”Urmare a solicitării dumneavoastră, adresată Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism, vă facem cunoscut faptul că pe rolul DIICOT se află înregistrată o lucrare ce nu a fost trecută în evidența dosarelor penale, urmând ca după efectuarea verificărilor necesare să se dispună măsurile legale”, a transmis DIICOT, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO. 

”Regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate duce la un mecanism de eludare”

Controlul Corpului de control a fost demarat după mai multe sesizări și a vizat modul în care a fost accesat Registrul Electronic Național de Vaccinări, baza de date la care a avut acces Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului Vlad Voiculescu și pe care a făcut-o publică pe site-ul guvernului data.gov.ro la începutul lunii martie.

Guvernul a anunțat – vineri, 9 aprilie – printr-un comunicat, că a fost trimisă o sesizare către Parchetul General.

”Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, cu contul „monitorizare_minister”, fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă”

Potrivit acestui comunicat, regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate duce la ”un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese”.

Florin Cîțu: ”Am decis azi să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătăţii”

Premierul Florin Cîțu a anunțat, pe pagina de Facebook a Guvernului României, că i-a înaintat președintelui Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a lui Vlad Voiculescu.

Potrivit lui Cîțu, interimatul funcției va fi asigurat de către Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății. În același timp, Florin Cîțu a transmis și că a luat hotărârea de a o demite pe Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

”Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului Preşedinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcţia de ministru al Sănătăţii a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcţiei va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătăţii. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”, a anunțat premierul.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcția de membru al Guvernului a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

De un an de zile România trece printr-o perioadă dificilă în lupta cu pandemia. Această luptă a întins la maxim resursele statului. Ca să avem succes am spus că e nevoie de încredere în instituţiile statului, în instituţiile care administrează această perioadă dificilă. În acest context, am decis azi să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătăţii. Îi asigur pe toţi românii că eu cred cu tărie în această coaliţie de guvernare, pentru că este o coaliţie de guvernare care s-a constituit în urma votului, în jurul unor valori, idei, nu în jurul unor persoane”

Florin Cîțu

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață