EXCLUSIV | Procesul prin care George Pădure îi cere lui Traian Băsescu daune de 500.000 € a ajuns la final: „Judecătorii trebuie să facă dreptate!”

EXCLUSIV | Procesul prin care George Pădure îi cere lui Traian Băsescu daune de 500.000 € a ajuns la final: „Judecătorii trebuie să facă dreptate!”
Publicat: 16/11/2023, 08:30
Actualizat: 16/11/2023, 14:22

Miercuri a avut loc la Curtea de Apel București finalul procesului prin care omul de afaceri George Pădure îi cere lui Traian Băsescu daune morale de 500.000 de euro. Afaceristul îl acuză pe fostul președinte că l-ar fi turnat la Securitate, în perioada anilor ’80, pe vremea când George Pădure locuia în Belgia, iar Traian Băsescu era responsabil Navrom la Anvers. Judecătorii au rămas în pronunțare în acest dosar.

Update: 14:00: Judecătorii CAB au amânat  două săptămâni pronunțarea în acest dosar.

Omul de afaceri George Pădure s-a prezentat, miercuri, la Curtea de Apel București (CAB), unde a avut loc finalul procesului prin care îi solicită lui Traian Băsescu daune morale de jumătate de milion de euro.

Fostul președinte al României, care are calitatea de pârât în acest dosar, a lipsit de la proces, fiind reprezentat de avocat.

„Traian Băsescu, în perioada în care eu trăiam în Belgia, și lucram în Portul Anvers, cu magazinul pe care îl aveam, Traian Băsescu scria note informative Securității despre activitatea mea. Mai mult, ajunsese să informeze Securitatea că eu aș fi agent al Serviciului de Spionaj Belgian. Total neadevărat, nu am cunoscut nici măcar un polițist în Belgia. Acum a fost dosarul la apel, pentru că la fond, din respect probabil pentru fostul președinte, instanța a deviat întreaga cauză, prin excluderea principalei probe, nota informativă a lui Traian Băsescu, semnată de el, judecătorul considerând că respectiva notă informativă este una verbală. Așa cum spune judecătorul, toată discuția a fost una verbală, combate practic adresa CNSAS. Astăzi am fost la apel și sper să se facă dreptate, așa cum este normal și solicit de la Traian Băsescu daunele pe care mi le-a produs, o sumă de 500 de mii de euro, pe care cred că o voi avea, pentru că am suferit foarte mult”, a declarat George Pădure pentru Gândul.

Omul de afaceri a depus la dosar mai multe înscrisuri, prin care spune că soluția dată de Tribunalul București ar fi nelegală.

„Înțeleg respectul pe care unii magistrați îl poartă fostului președinte, dar nu putem accepta raționamentul personal al instanței de fond care înlătură principala probă a dosarului, în considerarea faptului că «Notă Informativă a fost preluată dintr-o convorbire și nu produce efecte», fapta cauzatoare de prejudicii neexistând. De aici pornește netemeinicia și nelegalitatea soluției, care prin excluderea în fapt a acestei probe, încalcă norma care reglementează răspunderea civilă delictuală, afirmând că subsemnatul «doar bănuiește». Menționez că la sfârșitul notei, semnează Lt. Col. Șerbu Petre, cu mențiunea, «prelucrarea pe notă în original», și nicidecum vreo «relatare verbală», precum concluzia instanței de fond”, se arată în înscrisurile lui George Pădure depuse miercuri la CAB.

„Dosarul meu a fost deschis în 1987”

Omul de afaceri spune că dosarul său de urmărire informativă ar fi fost deschis în anul 1987.

„Dosarul numărul 3139, de urmărire informativă “PĂUN”  – după cum mi-a fost dat numele de obiectiv – a fost deschis odată cu sosirea la post a lui Traian Băsescu, respectiv 30.10.1987.

Până la sosirea d.lui Băsescu în Belgia, cu toate că mă aflam deja de 6 ani în Belgia, respectiv din 1981, nu am avut nicio problema și deodată, în 1987 am devenit «agent al serviciilor de informații belgiene».

Nota informativă depusă la dosar aduce o serie de clarificări încă din prima frază, care dovedește că pe lângă cele 286 de pagini ale dosarului meu de la CNSAS, există o serie de alte note informative predate prin bunăvoința lui Traian Băsescu, Securității, după cum însuși spune: «Reluând subiectul PĂDURE, care a mai făcut obiectul unor note informative în luna mai, relatez următoarele». A se observa că nu este menționată vreo «discuție» informativă privind subiectul Pădure sau vreo «convorbire telefonică informativă», ci «Note informative din luna mai»” se arată în înscrisurile depuse de omul de afaceri în instanță.

Omul de afaceri mai precizează că Traian Băsescu i-ar fi transmis, în anul 2000, în timpul campaniei pentru alegerile la Primăria Capitalei, că și-ar dori „să-l vadă în zeghe”.

„Disprețul pârâtului este evident chiar și în zilele noastre, când mă numește «trădător», sau că ar vrea «să mă vadă în zeghe»”, mai scrie George Pădure.

„Un adevărat stres era însă atunci când ieșeam cu copiii, pentru că mi-era teamă să nu mi-i răpească cineva”

În înscrisuri, omul de afaceri face referire și la cartea sa, „O viață cât zece”, în care povestește că a suferit foarte mult în perioada în care a stat în Belgia.

„Știam că începusem să fiu urmărit și ascultat la telefon și, la fel, bănuiam că și corespondența ce o trimiteam alor mei era deschisă și copiată. Cu toate astea, încercam să mă port cât se poate de firesc, fiind însă atent în permanență atât în oglinda retrovizoare, cât și în spatele meu dacă eram pe stradă. Un adevărat stres era însă atunci când ieșeam cu copiii, pentru că mi-era teamă să nu mi-i răpească cineva. Sufeream mult din aceste motive, stresul zilnic ducându-mă la un colesterol mult peste maximul admis, constatat după o criză pe care am avut-o pe atunci, lucru ce mi-a cauzat grave probleme cu inima anii următori”, scrie George Pădure în cartea sa.

Judecătorii au rămas în pronunțare în acest dosar, iar avocatul lui Traian Băsescu a cerut respingerea apelului ca nefondat.

CITIȚI ȘI:

VIDEO| George Pădure a făcut o nouă plângere la DNA, în războiul cu Libra Bank. Fostul primar cere să se cerceteze o fraudă de peste un milion de euro

BREAKING. Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Decizie definitivă a ÎCCJ

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...