EXCLUSIV | Sectorul 1 riscă să intre în incapacitate de plată. „Este vina doar a primarului Clotilde Armand. Nu vrea să pună în executare bugetul”

EXCLUSIV | Sectorul 1 riscă să intre în incapacitate de plată. „Este vina doar a primarului Clotilde Armand. Nu vrea să pună în executare bugetul”
Publicat: 28/04/2023, 16:30

În ciuda faptului că Prefectura Capitalei a transmis, joi, că bugetul Sectorului 1, votat în martie, este unul legal, edilul Clotilde Armand pune zilnic pe ordinea de zi un alt proiect pentru un alt buget. Consilierii PSD și PNL au refuzat, vineri, să participe la ședințele convocate de primar și spun că trebuie pus în executare bugetul aprobat pe 28 martie.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat și vineri o ședință a Consiliului Local, punând din nou pe ordinea de zi un nou proiect de buget, în ciuda faptului că administrația locală are deja un buget aprobat pe data de 28 martie.

Consilierii PSD și PNL au refuzat să participe la ședință și spun că bugetul votat pe 28 martie este legal, iar orice modificare a acestuia se poate face doar printr-o rectificare bugetară, nu prin aprobarea altui proiect de buget.

„Bugetul local general centralizat a fost aprobat în data de 28 martie, a fost transmis către Prefectură în data de 26 aprilie, deci Hotărârea de Consiliu, acest act administrativ, în momentul în care este comunicat către instituția Prefectului și afișat pe site-ul instituției intră în vigoare. Punct! Orice altă modificare pe o hotărâre de buget se poate face printr-o rectificare bugetară, nu printr-o reexaminare. Reexaminarea acestei hotărâri trebuia făcută în ședința din data de 28 martie”, a explicat, pentru Gândul, Daniela Popa (PSD), președinte de ședințe în cadrul Consiliului Local Sector 1.

Daniela Popa amintește faptul că edilul Clotilde Armand, care cere acum un alt buget, nici măcar nu a participat la ședința din martie, când s-a votat bugetul.

„Primarul, directorii din subordonate și din aparatele de specialitate nu au fost la ședința din 28 martie, și nici la celelalte, să dezbatem bugetul. Clotilde Armand refuză să pună în executare hotărârea prin care s-a aprobat bugetul și nu înțelege că trebuie să se aplece asupra legii.  Altă variantă nu este, trebuie pus bugetul în executare, este singura modalitate legală. Probabil că vom intra în incapacitate de plată, și este doar vina primarului”, a mai declarat Daniela Popa.

Și consilierii PNL consideră că bugetul poate fi modificat doar printr-o rectificare.

Daniel Ciungu (PNL): „Dacă se vrea schimbarea bugetului, primarul trebuie să vină cu un buget de rectificare bugetară”

„În momentul de față primarul refuză să pună în aplicare bugetul. Din punctul nostru de vedere bugetul este legal, este un act votat în ședința de Consiliu. Dacă se vrea schimbarea bugetului, primarul trebuie să vină cu un buget de rectificare bugetară. În cazul în care consideră că anumite amendamente sunt inoperabile, poate să vină cu un proiect de rectificare pentru acele amendamente”, a declarat Daniel Ciungu (PNL) pentru Gândul.

Prefectura Capitalei a transmis, joi, succesiunea comunicării cu Primăria Sectorului 1 în  ceea ce privește bugetul votat pe 28 martie, concluzionând că hotărârea de la sfârșitul lunii martie este una legală.

Iată ce a transmis Prefectura:

  • „În data de 28.03.2023, a fost adoptat bugetul local al Sectorului 1, proiectul fiind inițiat de Primarul Sectorului 1 și modificat prin amendamente de consilierii locali.
  • În data de 07.04.2023, a fost comunicată Instituției Prefectului o adresă de înaintare a unui document intitulat “Hotărârea Consiliului Local nr.32 privind bugetul”. În urma analizei, s-a dovedit că acest document nu întrunește condițiile unei Hotărâri de ConsiliuLocal: nu cuprinde întreaga voință a Consiliului Local, nu a fost redactat de către persoana care are competențe legale în acest sens, respective Secretarul General și nu a fost comunicat de către aceasta. Urmare a analizei efectuate, Prefectura a solicitat Secretarului General al Sectorului 1, în mod expres, îndeplinirea obligațiilor legale, respectiv redactarea Hotărârii, cu respectarea voinței Consiliului Local și comunicarea ei conform prevederilor legale (Secretarul General trebuie să redacteze Hotărârile Consiliului Local – art. 243, alin.1, lit f și să le comunice Instituției Prefectului – art.197, alin.1, din Codul Administrativ).
  • În data de 24.04.2023, Secretarul General al Sectorului 1 a redactat și comunicat Hotărârea Consiliului Local nr. 32, care cuprinde toate amendamentele adoptate de către Consiliul Local, așadar exprimă voința juridică a acestuia. Hotărârea Consiliului Local nr. 32 a fost semnată de către doi consilieri locali și a fost transmis refuzul de contrasemnare al Secretarului General, motivat de diverse încălcări ale textelor legale, în adoptarea amendamentelor. În urma analizei Hotărârii Consiliului Local nr. 32, astfel cum a fost comunicată în data de 24.04.2023, Instituția Prefectului a solicitat Primarului Sectorului 1 alinierea la normele legale a amendamentelor care nu îndeplinesc condițiile de legalitate. În caz contrar, în conformitate cu prevederile Codului Administrativ, Instituția Prefectului are obligația de a ataca Hotărârea Consiliului Local nr. 32, cu privire la aceste amendamente, la instanța de contencios administrativ.
  • În concluzie, începând cu data de 27.04.2023, dată la care Hotărârea Consiliului Local nr. 32 a fost publicată pe site-ul Primăriei, Sectorul 1 are buget legal aprobat”, a transmis, joi seară, Prefectura Capitalei.

Sebastian Burduja (PNL): „Clotilde Armand a comis un fals, a uzurpat calitatea consilierilor locali”

În acest context, Clotilde Armand este acuzată de „abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, uzurparea funcției” de către consilierii locali PSD și PNL, aceștia anunțând că au depus o plângere penală împotriva edilului.

Practic, Armand este acuzată că ar fi trimis la Prefectură un „buget fals”, nu cel votat în data de 28 aprilie.

„Pe înțelesul tuturor, doamna primar a luat decizia Consiliului Local cu privire la bugetul Sectorului 1, a modificat-o doar pe semnătura ei și a trimis-o la Prefectură. Deci a comis un fals, a uzurpat calitatea consilierilor locali. Când secretarul geneal al primăriei, care trebuie să asigure legalitatea actelor, a refuzat să semneze acest fals, a dat-o afară și a trimis, pe propria semnătură, la prefect, un buget falsificat de domnia sa. Este fără precedent în ultimii 33 de ani de administrație publică locală în România ca un primar să falsifice bugetul pe care îl adoptă Consiliul Local. Drept pentru care am sesizat organele competente și ne așteptăm ca lucrurile să fie clarificate și făptașii să fie pedepsiți”, a declarat, joi, Sebastian Burduja, președintele filialei PNL Sector 1.

În prezent, Sectorul 1 este la un pas de a intra în incapacitate de plată. Din martie, de când s-a votat bugetul, Primăria nu a putut face plăți, și a funcționat pe principiul de „o doisprezecime” din bugetul anului trecut, așa cum au anunțat, miercuri, membri ai aparatului executiv.

 

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...